Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Дијалог почиње слушањем, разумевањем и емпатијом

Објављено 06.12.2021.

Dragan Ilić - 44. Beogradski ignite "Uključi se online 9"Транскрипт говора Драгана Илића на 44. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 9” (9. новембар 2021. године)

Желео бих да вам скренем пажњу на једну чињеницу коју је корона у последње две године, чини ми се, јасно освестила. Осим опасности од заразе, борбе за вакцинацију и здравље грађана, у први план је изашло ментално здравље, као тема о којој се до сад много, много мање говорило. Сви смо осетили исти страх од болести, али исто тако сви смо осетили и потребу да успоставимо поново комуникацију, интимност и блискост коју нам је корона ускратила.

Живимо у подељеном друштву и вирус је те поделе још продубио на економском, политичком и сваком другом нивоу. Живимо у друштву у којем су потребни култура дијалога и укључење нарочито маргинализованих група, међу које убрајам и оне које имају проблема с менталним здрављем. Зато немојте бити део проблема, него део решења. Сигурно постоји неко коме можете да помогнете бар тако што ћете му указати пажњу, имати времена да га саслушате, а ако још успете да људе из тог дела друштва укључите не само у образовање, него у све токове друштва, онда сте направили велику ствар.

Корона је довела до подела на економском нивоу, па је јаз између богатих и сиромашних још већи. Постоје поделе које су нас као друштво дубоко раниле и поделиле и натерале нас да научимо да разговарамо једни с другима кроз разне културне дијалоге. У неким земљама социјални психолози баве се лечењем друштва, односно поновним успостављањем комуникације, нормалне комуникације, између подељених и посвађаних друштвених група. Зато је ова конференција и ово чиме се бавите, чини ми се, фантастична прилика да се тај дијалог започне, а дијалог почиње слушањем, разумевањем и емпатијом.

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Драган Илић, дипломирани психолог, новинар и оснивач продукцијске куће „Супермиш“ био је гост изненађења на 44. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 9”.

Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године. Услед епидемиолошке ситуације, девети Београдски Ignite о социјалном укључивању одржан је на online платформи, а његову организацију подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја био је да кроз петоминутне презентације учесника/ца осветли различите аспекте социјалног укључивања, те да на тај начин укаже на положај рањивих група, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]