Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Dijalog počinje slušanjem, razumevanjem i empatijom

Objavljeno 06.12.2021.

Dragan Ilić - 44. Beogradski ignite "Uključi se online 9"Transkript govora Dragana Ilića na 44. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 9” (9. novembar 2021. godine)

Želeo bih da vam skrenem pažnju na jednu činjenicu koju je korona u poslednje dve godine, čini mi se, jasno osvestila. Osim opasnosti od zaraze, borbe za vakcinaciju i zdravlje građana, u prvi plan je izašlo mentalno zdravlje, kao tema o kojoj se do sad mnogo, mnogo manje govorilo. Svi smo osetili isti strah od bolesti, ali isto tako svi smo osetili i potrebu da uspostavimo ponovo komunikaciju, intimnost i bliskost koju nam je korona uskratila.

Živimo u podeljenom društvu i virus je te podele još produbio na ekonomskom, političkom i svakom drugom nivou. Živimo u društvu u kojem su potrebni kultura dijaloga i uključenje naročito marginalizovanih grupa, među koje ubrajam i one koje imaju problema s mentalnim zdravljem. Zato nemojte biti deo problema, nego deo rešenja. Sigurno postoji neko kome možete da pomognete bar tako što ćete mu ukazati pažnju, imati vremena da ga saslušate, a ako još uspete da ljude iz tog dela društva uključite ne samo u obrazovanje, nego u sve tokove društva, onda ste napravili veliku stvar.

Korona je dovela do podela na ekonomskom nivou, pa je jaz između bogatih i siromašnih još veći. Postoje podele koje su nas kao društvo duboko ranile i podelile i naterale nas da naučimo da razgovaramo jedni s drugima kroz razne kulturne dijaloge. U nekim zemljama socijalni psiholozi bave se lečenjem društva, odnosno ponovnim uspostavljanjem komunikacije, normalne komunikacije, između podeljenih i posvađanih društvenih grupa. Zato je ova konferencija i ovo čime se bavite, čini mi se, fantastična prilika da se taj dijalog započne, a dijalog počinje slušanjem, razumevanjem i empatijom.

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Dragan Ilić, diplomirani psiholog, novinar i osnivač produkcijske kuće „Supermiš“ bio je gost iznenađenja na 44. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 9”.

Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 9“, koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“, održan je 9. novembra 2021. godine. Usled epidemiološke situacije, deveti Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju održan je na online platformi, a njegovu organizaciju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja bio je da kroz petominutne prezentacije učesnika/ca osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja, te da na taj način ukaže na položaj ranjivih grupa, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]