Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Канцеларија „Златиборка“ помаже женама из руралних подручја са територије Чајетине да се економски оснаже

Објављено 14.06.2021.

Јачање положаја жена у селима златиборског краја„Иако сам званично незапослена, мој радни дан почине раном зором, а завршава се када падне мрак. Како је сада дан дужи, тако и моје радно време. Годинама се бавим прерадом воћа, али су ми запослени у Канцеларији помогли да схватим да то што ја правим нешто вреди и да има и своје купце и тржиште. Са њима сам заједно кренула у причу да и моји производи понесу жиг гаранције квалитета ‘Добро са Златибора’ и знам да ће то бити једна дивна и успешна сарадња“, каже Марија Бојовић из села Љубиш на Златибору.

Пролеће је ту и послови за жене на селу постају обимнији и захтевнији. Оне су задужене за радове на пољу, у штали и, наравно, по кући. Оне све то успевају да постигну, али приличан проблем јесте што тај рад често остаје невидљив, неуочен и непризнат, јер се некако подразумева. Из тог разлога економски положај жена из златиборских крајева је изузетно тежак, а највише због неостваривања различитих права у домену директног економског оснаживања пољопривредница. Жене које су се умрежиле и удружиле свакако имају више могућности да организованије приступе побољшању свог статуса у различитим доменима, што потврђује и оснивачица и координаторка удружења „Златиборски плодови“, Јасмина Костић.

Чланице Савеза сеоских жена Чајетине (који има 32 чланице, од којих 15 стално активних) учествовале су на радионицама организованим од стране Пољопривредно-едукативне канцеларије за сарадњу са женама, током којих су добиле нове увиде у стање права и потреба жена на селу, као и могућим решењима за препознате изазове. Активно су учествовале у креирању тих решења, а сазнале су како саме могу да допринесу решењима и где могу да потраже помоћ. Поред бизнис радионице, чланице су имале прилику да учествују и на психолошким радионицама, где су научиле како да се носе са свакодневним стресом, да воде бригу о свом менталном здрављу, како да комуницирају и изразе своје потребе и жеље, као и на који начин да изађу из зачараног круга самооптуживања и кривице, а све у циљу вођења квалитетнијег и здравијег живота. Учеснице су све радионице, који је органзовала Канцлеарија, оцениле као веома корисне и занимљиве.

Према речима Славице Мијаиловић, која је до сада прошла обуке које је организовала ЈЛС са бројним предавачима, радити са људима који вас познају и знају баш ваш проблем је потпуно ново искуство. „Кроз овај пројекат смо се и први пут среле са психолошком радионицом која нам је дала инструкције како да се изборимо са свакодневним стресом, којег има и на селу“, каже Славица.

Препознајући вишеструке добити за чланице удружења, Јасмина је прихватила партнерство са општином Чајетина у покретању и спровђењу пројекта који је допринео оснивању „Пољопривредно-едукативне канцеларија – Златиборка“ у оквиру „Златиборског еко аграра“ д.о.о, предузећа које је 2011. године основала Општина Чајетина. Такође, пројекат је донео са собом и жиг гаранције квалитета „Добро са Златибора“, који већ сада Канцеларија „Златиборка“ додељује производима који испуњавају прописане стандарде квалитета.

Катарина Мурић, координаторка пројекта у име локалне самоуправе и запослена у Канцеларији „Златиборка“, каже да је једна од најзначајнијих активности на пројекту била додела бесповратних средстава за куповину неопходне опреме. „Ову помоћ добило је 6 жена за производњу млека и сира (Данијела Баковић из Криве Реке и Ирена Мишовић са Рудина) и за израду производа од воћа тј. производњу сокова, пекмеза и џемова (Драгана Меловић из Рожанства, Јелена Тодоровић из села Голово, Загорка Дидановић из Јабланице и Ана Дабовић из Сирогојна), а локална самоуправа је из свог буџета одвојила 1.000.000 динара за даље унапређење пољопривредне делатности“, објашњава наша саговорница и додаје да ће пракса доделе грантова бити настављена и наредних година, с обзиром на то да је предвиђена Програмом подршке за спровођење пољопривредне политике руралног развоја за Општину Чајетина.

„Наше газдинство се поред пољопривреде бави и сеоским туризмом. Добијена средства смо инвестирали у куповину сушаре и воденице за месо“, задовољна је Јелена Тодоровић из села Голово што јој је преко додељеног гранта омогућена боља и квалитетнија производња, а тиме и услуге које пружа у оквиру сеоског туризма. Према њеним речима, нова опрема омогућила је да започињање производње сушеног воћа и лековитог биља, који ће уз незаобилазне домаће кобасице бити део угоститељске понуде.

„Подршком за куповину неопходног млековода значајно нам је олакшана производња сира и кајмака, јер је мужа крава и дистрибуција млека сада знатно лакша“, истиче Данијела Баковић из Криве Реке предности које јој је пружила набављена опрема. „Овом инвестицијом смо унапредили производњу, а оно што мени изузетно значи јесте да ми сада за исти посао треба мање времена и мање напора приликом обављања“, објашњава корисница гранта и наша саговорница.

Промоција производа подржаних кроз грантове, као и газдинстава који су понели жиг гаранције квалитета „Добро са Златибора“, због ситуације са COVID-19 епидемијом чека боља врема за окупљања. Општина Чајетина планира да организује манифестацију током које ће пољопривреднице имати прилику да са поносом покажу своје производе, продискутују о њима и размене искуства.

Пољопривредно-едукативна канцеларија Златиборка се бави искључиво оснаживањем жена из руралних подручја са територије Чајетине, а у циљу лакшег достизања економске независности жена пружа подршку кроз следеће услуге:

  • едукацију приликом отпочињања или усавршавања производње,
  • сагледавање потреба савременог потрошача и прилагођавање понуда,
  • умрежавање жена пољопривредница, брендирање и заједнички излазак на тржиште.

Канцеларија је спровела обуке за јачање капацитета предузетница, након што су прво њени запослени прошли обуке за писање пројеката, органску производњу, израду бизнис плана и HACCP. Током спровођења пројекта, формиран је систем циркуларних SMS порука са базом од 75 жена, захваљујући којем се све чланице информишу о новим конкурсима, могућностима за субвенције, новостима са тржишта и слично.

Успостављањем жига квалитета „Добро са Златибора“ стекла се заштита географског порекла производа са Златибора, а посебно златиборског кајмака и сира, с обзиром да се већина жена овог краја бави производњом управо тих производа. Жиг ће омогућити да њихови производи у будућности буду видљивији, као и да стекну ће додатну вредност на тржишту.

Јачање положаја жена у селима златиборског краја

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Пољопривредно-едукативна канцеларија – Златиборка“, који спроводи Општина Чајетина у сарадњи са Удружењем „Златиборски плодови“, ПД “Златиборски еко аграр“ доо и Удружењем „Савез сеоских жена Чајетине“ у Златиборском округу у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Влада Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]