Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Kancelarija „Zlatiborka” pomaže ženama iz ruralnih područja sa teritorije Čajetine da se ekonomski osnaže

Objavljeno 14.06.2021.

Jačanje položaja žena u selima zlatiborskog kraja„Iako sam zvanično nezaposlena, moj radni dan počine ranom zorom, a završava se kada padne mrak. Kako je sada dan duži, tako i moje radno vreme. Godinama se bavim preradom voća, ali su mi zaposleni u Kancelariji pomogli da shvatim da to što ja pravim nešto vredi i da ima i svoje kupce i tržište. Sa njima sam zajedno krenula u priču da i moji proizvodi ponesu žig garancije kvaliteta ‘Dobro sa Zlatibora’ i znam da će to biti jedna divna i uspešna saradnja“, kaže Marija Bojović iz sela Ljubiš na Zlatiboru.

Proleće je tu i poslovi za žene na selu postaju obimniji i zahtevniji. One su zadužene za radove na polju, u štali i, naravno, po kući. One sve to uspevaju da postignu, ali priličan problem jeste što taj rad često ostaje nevidljiv, neuočen i nepriznat, jer se nekako podrazumeva. Iz tog razloga ekonomski položaj žena iz zlatiborskih krajeva je izuzetno težak, a najviše zbog neostvarivanja različitih prava u domenu direktnog ekonomskog osnaživanja poljoprivrednica. Žene koje su se umrežile i udružile svakako imaju više mogućnosti da organizovanije pristupe poboljšanju svog statusa u različitim domenima, što potvrđuje i osnivačica i koordinatorka udruženja „Zlatiborski plodovi“, Jasmina Kostić.

Članice Saveza seoskih žena Čajetine (koji ima 32 članice, od kojih 15 stalno aktivnih) učestvovale su na radionicama organizovanim od strane Poljoprivredno-edukativne kancelarije za saradnju sa ženama, tokom kojih su dobile nove uvide u stanje prava i potreba žena na selu, kao i mogućim rešenjima za prepoznate izazove. Aktivno su učestvovale u kreiranju tih rešenja, a saznale su kako same mogu da doprinesu rešenjima i gde mogu da potraže pomoć. Pored biznis radionice, članice su imale priliku da učestvuju i na psihološkim radionicama, gde su naučile kako da se nose sa svakodnevnim stresom, da vode brigu o svom mentalnom zdravlju, kako da komuniciraju i izraze svoje potrebe i želje, kao i na koji način da izađu iz začaranog kruga samooptuživanja i krivice, a sve u cilju vođenja kvalitetnijeg i zdravijeg života. Učesnice su sve radionice, koji je organzovala Kanclearija, ocenile kao veoma korisne i zanimljive.

Prema rečima Slavice Mijailović, koja je do sada prošla obuke koje je organizovala JLS sa brojnim predavačima, raditi sa ljudima koji vas poznaju i znaju baš vaš problem je potpuno novo iskustvo. „Kroz ovaj projekat smo se i prvi put srele sa psihološkom radionicom koja nam je dala instrukcije kako da se izborimo sa svakodnevnim stresom, kojeg ima i na selu“, kaže Slavica.

Prepoznajući višestruke dobiti za članice udruženja, Jasmina je prihvatila partnerstvo sa opštinom Čajetina u pokretanju i sprovđenju projekta koji je doprineo osnivanju „Poljoprivredno-edukativne kancelarija – Zlatiborka“ u okviru „Zlatiborskog eko agrara“ d.o.o, preduzeća koje je 2011. godine osnovala Opština Čajetina. Takođe, projekat je doneo sa sobom i žig garancije kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“, koji već sada Kancelarija „Zlatiborka“ dodeljuje proizvodima koji ispunjavaju propisane standarde kvaliteta.

Katarina Murić, koordinatorka projekta u ime lokalne samouprave i zaposlena u Kancelariji „Zlatiborka“, kaže da je jedna od najznačajnijih aktivnosti na projektu bila dodela bespovratnih sredstava za kupovinu neophodne opreme. „Ovu pomoć dobilo je 6 žena za proizvodnju mleka i sira (Danijela Baković iz Krive Reke i Irena Mišović sa Rudina) i za izradu proizvoda od voća tj. proizvodnju sokova, pekmeza i džemova (Dragana Melović iz Rožanstva, Jelena Todorović iz sela Golovo, Zagorka Didanović iz Jablanice i Ana Dabović iz Sirogojna), a lokalna samouprava je iz svog budžeta odvojila 1.000.000 dinara za dalje unapređenje poljoprivredne delatnosti“, objašnjava naša sagovornica i dodaje da će praksa dodele grantova biti nastavljena i narednih godina, s obzirom na to da je predviđena Programom podrške za sprovođenje poljoprivredne politike ruralnog razvoja za Opštinu Čajetina.

„Naše gazdinstvo se pored poljoprivrede bavi i seoskim turizmom. Dobijena sredstva smo investirali u kupovinu sušare i vodenice za meso“, zadovoljna je Jelena Todorović iz sela Golovo što joj je preko dodeljenog granta omogućena bolja i kvalitetnija proizvodnja, a time i usluge koje pruža u okviru seoskog turizma. Prema njenim rečima, nova oprema omogućila je da započinjanje proizvodnje sušenog voća i lekovitog bilja, koji će uz nezaobilazne domaće kobasice biti deo ugostiteljske ponude.

„Podrškom za kupovinu neophodnog mlekovoda značajno nam je olakšana proizvodnja sira i kajmaka, jer je muža krava i distribucija mleka sada znatno lakša“, ističe Danijela Baković iz Krive Reke prednosti koje joj je pružila nabavljena oprema. „Ovom investicijom smo unapredili proizvodnju, a ono što meni izuzetno znači jeste da mi sada za isti posao treba manje vremena i manje napora prilikom obavljanja“, objašnjava korisnica granta i naša sagovornica.

Promocija proizvoda podržanih kroz grantove, kao i gazdinstava koji su poneli žig garancije kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“, zbog situacije sa COVID-19 epidemijom čeka bolja vrema za okupljanja. Opština Čajetina planira da organizuje manifestaciju tokom koje će poljoprivrednice imati priliku da sa ponosom pokažu svoje proizvode, prodiskutuju o njima i razmene iskustva.

Poljoprivredno-edukativna kancelarija Zlatiborka se bavi isključivo osnaživanjem žena iz ruralnih područja sa teritorije Čajetine, a u cilju lakšeg dostizanja ekonomske nezavisnosti žena pruža podršku kroz sledeće usluge:

  • edukaciju prilikom otpočinjanja ili usavršavanja proizvodnje,
  • sagledavanje potreba savremenog potrošača i prilagođavanje ponuda,
  • umrežavanje žena poljoprivrednica, brendiranje i zajednički izlazak na tržište.

Kancelarija je sprovela obuke za jačanje kapaciteta preduzetnica, nakon što su prvo njeni zaposleni prošli obuke za pisanje projekata, organsku proizvodnju, izradu biznis plana i HACCP. Tokom sprovođenja projekta, formiran je sistem cirkularnih SMS poruka sa bazom od 75 žena, zahvaljujući kojem se sve članice informišu o novim konkursima, mogućnostima za subvencije, novostima sa tržišta i slično.

Uspostavljanjem žiga kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“ stekla se zaštita geografskog porekla proizvoda sa Zlatibora, a posebno zlatiborskog kajmaka i sira, s obzirom da se većina žena ovog kraja bavi proizvodnjom upravo tih proizvoda. Žig će omogućiti da njihovi proizvodi u budućnosti budu vidljiviji, kao i da steknu će dodatnu vrednost na tržištu.

Jačanje položaja žena u selima zlatiborskog kraja

***

Ova uspešna priča nastala je u okviru projekta „Poljoprivredno-edukativna kancelarija – Zlatiborka“, koji sprovodi Opština Čajetina u saradnji sa Udruženjem „Zlatiborski plodovi“, PD “Zlatiborski eko agrar“ doo i Udruženjem „Savez seoskih žena Čajetine“ u Zlatiborskom okrugu u okviru Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2 kojim koordinira Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) uz podršku Vlada Švajcarske.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]