Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Лице кризе

Објављено 16.05.2020.

Сигурна кућа Сомбор„Сашили смо више маски него што је планирано па сам баш добро расположена због тога!“

Овако почиње разговор са Тамаром Савовић, директорком женске Сигурне куће у Сомбору, установе која је иницирала добротворну акцију „Сигурна кућа срцем за своје суграђане“- производњу заштитних маски која одјекује солидарношћу.

Град Сомбор и Западнобачки округ, као и већина актера у светским оквирима, у овом тренутку велике кризе изазване глобалном пандемијом корона вируса нашао се у незавидној позицији да није био у могућности да у кратком року обезбеди основна заштитна средства, у овом случају заштитне маске за своје грађане и грађанке. У тренутку новонастале потребе у овој заједници, један актер, Сигурна кућа у Сомбору и њене актуелне и бивше кориснице истакле су се својим доприносом.

Сигурна кућа СомборУбрзо након објављивања позива на друштвеним мрежама Сигурне куће у Сомбору да се активирају професионалне шиваће машине које су у поседу Куће, јавила се корисница која је понудила да обучи друге волонтерке да шију и тако је акција започета брзо и са великим успехом. На питање о мотивацији за укључивање у акцију, једна од волонтерки, и сама бивша корисница Сигурне куће, истиче за њу неупитну жељу да се помогне другим људима. „Треба бити позитиван и помоћи другом“, речи су које осликавају лице ове солидарности.

У овом тренутку, месец дана након почетка производње маски, Кућа производи до 200 комада маски од чистог памука дневно, неуморним ангажовањем (десетак) корисница и других волонтерки које су се јавиле на позив објављен на друштвеним мрежама. Нове волонтерке обучава корисница Куће која је иначе запослена у производњи у текстиној фабрици. „С лизинг“ и Град Сомбор обезбеђују материјал за рад, а дистрибуција маски врши се по утврђеним приоритетима. Особе које су у свом послу изложене највећем броју људи, запослени/е у јавно-комуналним предузећима, здравствени радници/е, таксисти који волонтерски превозе здравствене раднике/це, добијају маске први. „Сеоска удружења жена су у нашем крају веома активна и са њима од почетка сарађујемо, тако да ће и чланови наше заједнице који живе на селу добити неопходну подршку у овом тренутку“, додаје директорка Тамара на тему обима ове акције која расте из дана у дан.

Описујући мотивацију и брзину којом је Кућа била спремна да реагује, директорка Тамара причу почиње у тренутку пре (чак) две године. Сигурна кућа, у том периоду празна, тада је угостила младе из Швајцарске који су у Сомбор дошли у организацији Иницијативе за развој и сарадњу. Као захвалност за исказано гостопримство, млади гости су Кући оставили уметнички траг – мурале. Но, исказивање захвалности је настављено и након тога у виду пет професионалних шиваћих машина које су у Сомбор стигле недуго затим. Како редовно сарађује и са образовним институцијама, Кућа је убрзо пронашла партнера у Текстилној школи, чије ученичко тело већином чине девојчице и девојке. Кадар и ученици Текстилне школе су помогли у припреми машина за рад. Кућа је, с друге стране, ученицима и ученицама пружила едукацију на тему родне равноправности и превенције насиља.

Сигурна кућа СомборПоред модела сарадње коју Кућа спроводи од самих почетака свог оснивања, директорка Тамара нас подсећа на мисију Куће која је интегрални део ове акције.

„Жртве насиља производе нешто што је у овом тренутку неопходно, потребно и чега нема“, њен је опис садашњих и бивших корисница које своје вештине и време улажу у волонтерски рад како би њихови суграђани и суграђанке имали адекватан приступ превенцији обољевања од корона вируса. Како овај тим солидарних жена не посустаје у својој амбицији, акција их је инспирисала да оснују удружење „Сомборске шнајдерке“. У свој асортиман укључиће и постељину, као и производњу ван ове конкретне кризне ситуације.

Пре објављивања овог текста, припремана је пошиљка маски за остале Сигурне куће широм Србије, а на позив се јавила и власница шиваће машине из Зрењанина, која жели да уступи своју машину за време трајања акције уз „услов“ да се маске дистрибуирају и Зрењанинској болници. Одговор директорке Тамаре и волонтерки ове акције је гласно „да“ и спремност да се и овом изазову погледа у лице.

Сигурна кућа СомборУправо ту, у давању личног печата концепту солидарности налази се изузетност ове акције. Континуирана сарадња актера у локалној заједници представља основ да се реагује на, како се негде показује, паралишућу кризу. Али оно заиста ванвременско у овој акцији је њено инсистирање на солидарности. Сигурна кућа у Сомбору гледа у очи кризе, јер је кризна ситуација у самој природи њеног идентитета као установе.

Зато не чуди што саговорник/ца, када директорка Тамара каже: „Мени је јако важно да жена која је нажалост била у ситуацији да користи наше услуге временом постаје јака, значајна и достојанствена у свом граду“, види директну везу између заједнице у потреби и њених најрањивијих чланица – жена жртава насиља. Сигурна кућа у Сомбору и њене кориснице знају, а овом акцијом и доказују, да солидарност није резултат већ предуслов (доброг) живота.

Сигурна кућа у Сомбору основана је 2011. године уз финансијску подршку Фонда Б92 и до данас је директну подршку кроз смештај и програме у самом простору пружила за више од 250 корисница. Кућа је искључиво намењена женама жртвама насиља које помоћ и подршку у њој проналазе са својом децом. У протеклих девет година рада, Кућа је изградила репутацију поузданог партнера у пружању социјалне заштите у Западнобачком округу.

Контакт телефон 24 сата доступан за жртве насиља: 062 787 375

Имејл адреса sigurnakuca.sombor@gmail.com, на коју се сви заинтересовани да се укључе у акцију могу јавити.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]