Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Lice krize

Objavljeno 16.05.2020.

Sigurna kuća Sombor„Sašili smo više maski nego što je planirano pa sam baš dobro raspoložena zbog toga!“

Ovako počinje razgovor sa Tamarom Savović, direktorkom ženske Sigurne kuće u Somboru, ustanove koja je inicirala dobrotvornu akciju „Sigurna kuća srcem za svoje sugrađane“- proizvodnju zaštitnih maski koja odjekuje solidarnošću.

Grad Sombor i Zapadnobački okrug, kao i većina aktera u svetskim okvirima, u ovom trenutku velike krize izazvane globalnom pandemijom korona virusa našao se u nezavidnoj poziciji da nije bio u mogućnosti da u kratkom roku obezbedi osnovna zaštitna sredstva, u ovom slučaju zaštitne maske za svoje građane i građanke. U trenutku novonastale potrebe u ovoj zajednici, jedan akter, Sigurna kuća u Somboru i njene aktuelne i bivše korisnice istakle su se svojim doprinosom.

Sigurna kuća SomborUbrzo nakon objavljivanja poziva na društvenim mrežama Sigurne kuće u Somboru da se aktiviraju profesionalne šivaće mašine koje su u posedu Kuće, javila se korisnica koja je ponudila da obuči druge volonterke da šiju i tako je akcija započeta brzo i sa velikim uspehom. Na pitanje o motivaciji za uključivanje u akciju, jedna od volonterki, i sama bivša korisnica Sigurne kuće, ističe za nju neupitnu želju da se pomogne drugim ljudima. „Treba biti pozitivan i pomoći drugom“, reči su koje oslikavaju lice ove solidarnosti.

U ovom trenutku, mesec dana nakon početka proizvodnje maski, Kuća proizvodi do 200 komada maski od čistog pamuka dnevno, neumornim angažovanjem (desetak) korisnica i drugih volonterki koje su se javile na poziv objavljen na društvenim mrežama. Nove volonterke obučava korisnica Kuće koja je inače zaposlena u proizvodnji u tekstinoj fabrici. „S lizing“ i Grad Sombor obezbeđuju materijal za rad, a distribucija maski vrši se po utvrđenim prioritetima. Osobe koje su u svom poslu izložene najvećem broju ljudi, zaposleni/e u javno-komunalnim preduzećima, zdravstveni radnici/e, taksisti koji volonterski prevoze zdravstvene radnike/ce, dobijaju maske prvi. „Seoska udruženja žena su u našem kraju veoma aktivna i sa njima od početka sarađujemo, tako da će i članovi naše zajednice koji žive na selu dobiti neophodnu podršku u ovom trenutku“, dodaje direktorka Tamara na temu obima ove akcije koja raste iz dana u dan.

Opisujući motivaciju i brzinu kojom je Kuća bila spremna da reaguje, direktorka Tamara priču počinje u trenutku pre (čak) dve godine. Sigurna kuća, u tom periodu prazna, tada je ugostila mlade iz Švajcarske koji su u Sombor došli u organizaciji Inicijative za razvoj i saradnju. Kao zahvalnost za iskazano gostoprimstvo, mladi gosti su Kući ostavili umetnički trag – murale. No, iskazivanje zahvalnosti je nastavljeno i nakon toga u vidu pet profesionalnih šivaćih mašina koje su u Sombor stigle nedugo zatim. Kako redovno sarađuje i sa obrazovnim institucijama, Kuća je ubrzo pronašla partnera u Tekstilnoj školi, čije učeničko telo većinom čine devojčice i devojke. Kadar i učenici Tekstilne škole su pomogli u pripremi mašina za rad. Kuća je, s druge strane, učenicima i učenicama pružila edukaciju na temu rodne ravnopravnosti i prevencije nasilja.

Sigurna kuća SomborPored modela saradnje koju Kuća sprovodi od samih početaka svog osnivanja, direktorka Tamara nas podseća na misiju Kuće koja je integralni deo ove akcije.

„Žrtve nasilja proizvode nešto što je u ovom trenutku neophodno, potrebno i čega nema“, njen je opis sadašnjih i bivših korisnica koje svoje veštine i vreme ulažu u volonterski rad kako bi njihovi sugrađani i sugrađanke imali adekvatan pristup prevenciji oboljevanja od korona virusa. Kako ovaj tim solidarnih žena ne posustaje u svojoj ambiciji, akcija ih je inspirisala da osnuju udruženje „Somborske šnajderke“. U svoj asortiman uključiće i posteljinu, kao i proizvodnju van ove konkretne krizne situacije.

Pre objavljivanja ovog teksta, pripremana je pošiljka maski za ostale Sigurne kuće širom Srbije, a na poziv se javila i vlasnica šivaće mašine iz Zrenjanina, koja želi da ustupi svoju mašinu za vreme trajanja akcije uz „uslov“ da se maske distribuiraju i Zrenjaninskoj bolnici. Odgovor direktorke Tamare i volonterki ove akcije je glasno „da“ i spremnost da se i ovom izazovu pogleda u lice.

Sigurna kuća SomborUpravo tu, u davanju ličnog pečata konceptu solidarnosti nalazi se izuzetnost ove akcije. Kontinuirana saradnja aktera u lokalnoj zajednici predstavlja osnov da se reaguje na, kako se negde pokazuje, parališuću krizu. Ali ono zaista vanvremensko u ovoj akciji je njeno insistiranje na solidarnosti. Sigurna kuća u Somboru gleda u oči krize, jer je krizna situacija u samoj prirodi njenog identiteta kao ustanove.

Zato ne čudi što sagovornik/ca, kada direktorka Tamara kaže: „Meni je jako važno da žena koja je nažalost bila u situaciji da koristi naše usluge vremenom postaje jaka, značajna i dostojanstvena u svom gradu“, vidi direktnu vezu između zajednice u potrebi i njenih najranjivijih članica – žena žrtava nasilja. Sigurna kuća u Somboru i njene korisnice znaju, a ovom akcijom i dokazuju, da solidarnost nije rezultat već preduslov (dobrog) života.

Sigurna kuća u Somboru osnovana je 2011. godine uz finansijsku podršku Fonda B92 i do danas je direktnu podršku kroz smeštaj i programe u samom prostoru pružila za više od 250 korisnica. Kuća je isključivo namenjena ženama žrtvama nasilja koje pomoć i podršku u njoj pronalaze sa svojom decom. U proteklih devet godina rada, Kuća je izgradila reputaciju pouzdanog partnera u pružanju socijalne zaštite u Zapadnobačkom okrugu.

Kontakt telefon 24 sata dostupan za žrtve nasilja: 062 787 375

Imejl adresa sigurnakuca.sombor@gmail.com, na koju se svi zainteresovani da se uključe u akciju mogu javiti.

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]