Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Наш први заједнички излет

Објављено 18.06.2021.

Naš prvi zajednički izlet„Када видимо колико су наша деца срећна и задовољна, а посебно мој брат, ја сам још срећнија и задовољнија. Организовани излети и дружења деце и омладине са сметњама у развоју су велики корак и помак, не само за њих, већ и за све на територији Општине Медвеђа, а посебно за њихове родитеље и старатеље“, казала нам је Драгана Стојковић, представница удружења „Срце за децу“ из Медвеђе и сестра особе са сметњама у развоју, будућег корисника услуге дневног боравка.

Удружење за подршку деци са посебним потребама „Срце за децу” из Медвеђе од свог оснивања 2017. године због недовољних људских ресурса и недостатка искуства није имало прилике да учествује у пројектима финансирам од стране локалних или страних донатора. Захваљујући подршци локалне самоуправе Медвеђа и удружења „Грађански савет Општине Бојник“ из Бојника, лиценцираног пружаоца за две услуге социјалне заштите, мали тим овог удружења одважио се да крене у непознато.

„Желела бих да кажем да пројекат ‘Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане’ нама посебно значи, јер се први пут овако нешто дешава на територији општине Медвеђа”, додаје Драгана Стојковић, која је изразила захвалност локалној самоуправи и донаторима.

Naš prvi zajednički izletУслед недостатка искуства чланова и чланица удружења у вештинама преговарања и заступања потреба својих чланова, идеја о успостављању услуге дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју, укључујући лиценцирање удружења и преговарање са Општином о опредељивању парцеле на којој би се саградио објекат, изгледали су као недостижни подухват. У оквиру пројекта, удружење је добило стручну подршку у домену оснаживања људских капацитета и техничку подршку у домену припреме документације за лиценирање. Стручне раднице су добиле прилику да полажу стручни испит у Комори социјалне заштите и припреме се свој будући посао, од тренутка када објекат Дневног боравка буде кренуо са радом. Објекат ће бити изграђен на парцели коју је Општина обезбедила, према утврђеним стандардима и биће приступачан за све. Пројекат изградње објекта урађен је према стандардима прописаним Правилником о техничким стандардима планирања, пројектовања и изградње објеката, којима се осигурава несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама. За потребе овог монтажног објекта локална самоуправа Медвеђа определила је 4 милиона динара из свог буџета.

Naš prvi zajednički izletПројектом су иницијално били планирани кампови, тако што би деца из једне ЈЛС била домаћини деци из других партнерских општина, уз посету историјских и природних локалитета: Царичин град, Лебане; Сијаринска Бања, Медвеђа; и Брестовачко језеро у Бојнику. Међутим, услед пандемије Ковид-19, одлучено је да се организују излети.

Током целодневних излета, деца са сметњама у развоју из све три локалне самоуправе била су под будним оком радионичара који су осмишљавали радионице, укључујући и и родитеље/старатеље који су били у пратњи деце и омалдине. Ови излети су били посебно значајни за стручне раднике/це, пошто се подршка деци и младима пружала кроз игру, а игра омогућава да се направи компромис у погледу њихових психофизичких способности. Током излета, деца су добила прилику да се упознају и развијају став о околини у којој живе, што чини важан аспект развоја њихове перцепције, социјално–емотивног развоја и комуникације. Излети су такође допринели да родитељи/старатељи добију прилику да се боље упознају и поделе своја искуства и знања, а у циљу даље подршке свој деци.

„Осмеси на лицима деце су највеће богатство и доказ да смо овим пројектом, а посебно овим излетом, учинили праву ствар. Локална самоуправа ће се трудити да ова дружења буду што чешћа”, казао је др Небојша Арсић, председник Општине Медвеђа. Излет организован у оквиру пројекта за децу и омладину са сметњама у развоју из Медвеђе прво је групно дружење деце, како у Медвеђи тако и изван ове локалне заједнице.

***

Ова успешна прича настала је у оквиру пројекта „Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане“, који спроводи Општина Бојник у сарадњи са Општином Лебане, Општином Медвеђа, Удружењем „Грађански савет општине Бојник“ и Удружењем за подршку деце са сметњама у развоју „Срце за децу“ из Медвеђе у оквиру Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2 којим координира Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) уз подршку Влада Швајцарске.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]