Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Нисмо дале да нас рак дефинише – постале смо симбол победе над болешћу

Објављено 13.12.2021.

Vesna Bondžić - Beogradski IgniteТранскрипт говора Весне Бонџић на 44. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 9” (9. новембар 2021. године)

Да ли сте некад осетили мрак, били у њему? Да ли вас је био страх кад нисте могли да нађете излаз? Да ли сте на тренутак остали без даха при помисли да сте заборављени и сами у том мраку?

Ја јесам, била сам у њему са својих 39 година. Мој мрак је чак имао име – звао се рак дојке. Рак је најтежи мрак у коме се нађеш без подршке, без плана и упозорења и док се питаш зашто баш ја, имаш потребу да ти неко објасни у чему си, колико то траје, има ли пута и шта треба да радиш да изађеш из тог мрака. Неко ко ће ти бар на трен стиснути руку и рећи не брини, проћи ће, није он јачи од тебе. Имаш тада жељу да се склониш на неко безбедно место, да се склупчаш као дете у мамином крилу и исплачеш, надајући се да је то био само ружан сан и да ће проћи. Оно што пред твојим очима једино пролази брзином светлости јесте твој живот, тада схватиш да је тих 39 година заправо мајушна искрица на твоме длану и да је то мало светло све што имаш и чиме можеш да се бориш против неког ко се настанио у твојим грудима и гризе, напада и прети да се прошири твојим телом.

Тада се суочаваш са својим страховима и, заправо, тада почињеш најснажније да се бориш, устајеш, падаш, поново устајеш и идеш напред и увек само напред. Док чуваш ту искрицу на длану, обећаваш себи да ћеш победити јер верујеш свом тиму лекара, верујеш у себе, јер је живот једно чудо за које се вреди борити и није фер да сад одустанеш, кад толико тога још треба да урадиш и кажеш. Бориш се, иако знаш да после те борбе више ништа неће бити исто, јер ти више ниси иста.

Vesna Bondžić - 44. Beogradski IgniteИ ниси – јача си, захвалнија за нову шансу да живиш, волиш, смејеш се, делиш, инспиришеш и тада не желиш само да одеш и да се више никада не окренеш. Напротив, желиш да то своје искуство поделиш с другима како би их ојачала и охрабрила. Желиш да им кажеш да има живота после дијагнозе – и те како има! Бираш да будеш светло у њиховом мраку, пружена рука, глас који ће им рећи да нису саме. Јер и нису – ту су жене сличне мени и теби, наше Милице, храбре смо и неустрашиве кад је најтеже и најјаче смо кад смо заједно. Инспиришемо нове да се боре, јер је живот леп и вредан борбе, јер је породица наша снага и разлог да издржимо све.

Ми једноставно нисмо дале да нас рак дефинише. Иако смо га имале, он никад није имао нас и зато нисмо постале симболи болести, већ симболи победе над болешћу. Ту смо, у првим редовима, да помогнемо – као подршка породици која не зна како и здравственом систему који нема довољно капацитета да издржи. Али, иако смо светло многима, нисмо довољно јаке да саме отерамо мрак у коме годишње 1.600 нечијих ћерки заувек нестане. Како би њихови животи постали приоритет у Србији, формирале смо удружење Женски центар „Милица“ и ујединиле се у мрежу храбрих жена од Суботице до Врања. Тренутно радимо на националном кол-центру за искуствену подршку и на платформи за онлајн консултације с експертима. Заједно се боримо за једнака права на лечење сваке жене у Србији, да ниједна од њих више никада не чека на дозволу за терапију да би живела живот достојан људског бића.

Наше руке су пружене ка вама који правите стратегију у борби против рака, вама који одлучујете, вама који сте нас едуковали кроз Академију за пацијенте како бисмо уз искуство имале и знање да помогнемо. Укључите нас у тим, јер су нам без вас руке везане. Само заједно можемо победити мрак.

Немојте никад заборавити: није довољно само живети, како рече лептир, за то је потребно мало цвећа, мало сунца и мало слободе.

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године. Услед епидемиолошке ситуације, девети Београдски Ignite о социјалном укључивању одржан је на online платформи, а његову организацију подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја био је да кроз петоминутне презентације учесника/ца осветли различите аспекте социјалног укључивања, те да на тај начин укаже на положај рањивих група, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Весна Бонџић је оснивачица и председница удружења Женски центар „Милица“, са више од 11 година посвећености у области заступања права и пружања подршке особама оболелим од карцинома. Њена мисија је да оболелим женама пружи неопходну ванинституционалну подршку и да се залаже за доступност дијагностике и лечења иновативним терапијама свакој жени у Србији. Добитница је Националног признања за животно дело за изузетан допринос у борби против рака дојке у Србији као и Виртус награде за индивидуални допринос филантропији, док је Удружење добитник Повеље „Капетан Миша Анастасијевић”. Веснин рад је познат и у региону, а она живи и ради у Београду.

Кликните да преузмете Ignite презентацију Весне Бонџић (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]