Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Образовање појединца је образовање целе ромске нације

Објављено 14.12.2021.

Alma Kajtazi - Beogradski IgniteТранскрипт говора Алме Кајтази на 44. Београдском Ignite-у „УКЉУЧИ СЕ online 9” (9. новембар 2021. године)

Желим да истакнем информисаност ромске омладине као битну активност којом се удружење „Романи Асвин“ бави. За нас је образовање појединца образовање целе ромске нације.

Као дугогодишња активисткиња за људска права, искуство сам стекла на свом првом семинару с Удружењем ромских студената. Након завршене средње медицинске школе, уписала сам Правни факултет, где сам одлучила да се борим и залажем за права ромске заједнице. Први корак ка том циљу успела сам да остварим кроз своје формално и неформално образовање и тако сам почела да се додатно едукујем на тему људских права и учествујем у активностима с ромским и већинским становништвом. Била сам једна од представница у Управном одбору прве ромске омладинске мреже КРОС, коју је чинило укупно осам невладиних организација из целе Србије. Трка за младе била је једна од првих манифестација на којој су млади Роми и Ромкиње добили могућност да се њихов глас чује и једнака права као и млади већинског становништва.

Како се глас ромске омладине полако будио, као млада Ромкиња, тад већ студенткиња права, имала сам прилику да се ближе упознам с радом Народне скупштине и управо на том месту почиње моја мотивација за рад с младим Ромима и Ромкињама. У свом граду Крушевцу почињем да се бавим младим Ромима и Ромкињама, а информисаност се наметнула као битна тема. Године 2020. основали смо неформалну групу „Романи Асвин“, чији је циљ била боља информисаност ромске омладине. Наш тим чини укупно пет особа и сваки члан тима има посебну улогу – имамо пројектну саветницу, менаџерку догађаја, мотиватора заједнице, као и саветника и тутора за младе Роме и Ромкиње. Ми смо млади који раде с ромском омладином из целе Србије и заступамо тему информисања. За себе кажемо да представљамо глас информисања ромске омладине.

Alma Kajtazi - 44. Beogradski IgniteЗашто баш информисање? Зато што је то први корак у образовању ромске омладине – без довољно информација, корак ка образовању не може бити остварљив. Такође смо и мотивацију препознали као битну активност којом би требало да се бавимо у будућности. Покренули смо кампању под називом „Хероји наше заједнице“, у оквиру које смо, посредством видео-снимака, представили младе Роме и Ромкиње који су завршили факултет или који су на завршним годинама студија и тако мотивисали младе из ромске заједнице да наставе своје образовање. Остварили смо сарадњу с холивудском глумицом Бојаном Новаковић и уз њену помоћ покренули своју стипендију за једног ученика или ученицу ромске националности на уметничком колеџу Мекдоналд (The McDonald College) у Сиднеју у Аустралији. Покренули смо платформу „Еду Инфо Рома“ у оквиру нашег сајта, где се на једном месту налазе све информације о формалном и неформалном образовању. На платформи и на нашим Инстаграм и Фејсбук страницама често објављујемо конкурсе који се односе на размену, могућности за запошљавање, обуке и стипендије.

Такође смо покренули програм менторске подршке „Подели знање, буди ментор“ са студентима прве и друге године факултета – обухватили смо укупно 20 факултета из целе Србије. У току пандемије покренули смо и две онлајн трибине „Ромкиње покрећу свет“, посвећене темама веће информисаности Ромкиња, дискриминације, историје женског ромског активизма, а њима смо обухватили 50 Ромкиња из целе Србије. Недавно смо остварили и сарадњу с компанијом за запошљавање „ManpowerGroup“ и одржали прву радионицу у Лесковцу на којој су млади Роми и Ромкиње имали прилику да се упознају с тим шта их чека током интервјуа, првог дана на послу итд. Одржали смо три Каравана информисаности у Лесковцу, Нишу и Алексинцу и три онлајн Каравана и тако обухватили више од 120 младих Рома и Ромкиња у Србији.

Наш тим види снагу у младим људима, јер верујемо да на њима свет остаје. Наше удружење жели промене у ромској заједници, а једини начин да то и остваримо јесте путем стицања академског образовања.

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Београдски Ignite „УКЉУЧИ СЕ online 9“, који су организовали Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Удружење грађана „Србија у покрету“, одржан је 9. новембра 2021. године. Услед епидемиолошке ситуације, девети Београдски Ignite о социјалном укључивању одржан је на online платформи, а његову организацију подржала је Швајцарска Конфедерација.

Циљ овог догађаја био је да кроз петоминутне презентације учесника/ца осветли различите аспекте социјалног укључивања, те да на тај начин укаже на положај рањивих група, као и да појединачним примерима мотивише и подстакне друге да се и сами укључе или покрену сопствену акцију. На тај начин, Ignite већ традиционално настоји да инспирише појединце и појединке да дају свој допринос стварању равноправног друштва за све грађане и грађанке.

Алма Кајтази је председница Удружења Романи Асвин (Ромска суза) које се бави информисањем, мотивисањем и укључивањем ромске омладине у систем високошколског образовања. Иза себе има десетогодишње активистичко искуство у невладином сектору, а у оквиру Асоцијације младих волонтера, коју чини 60 младих волонтера/ки Уједињених нација, заменица је у сектору за запошљавање и јавно заговарање. Њена организација је покренула програм менторства за студенте/киње ,,Подели знање – буди ментор”. Реализовала је велике онлајн кампање „Хероји наше заједнице” и „Подели знање – буди ментор”. Прва се односила на мотивисање младих Рома и Ромкиња за наставак образовања, а друга кампања је имала за циљ да млади упознају менторе удружења и укључе се у програм менторства за студенте. Алма живи у Крушевцу и студира права у Нишу.

Кликните да преузмете Ignite презентацију Алме Кајтази (.pdf).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]