Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Obrazovanje pojedinca je obrazovanje cele romske nacije

Objavljeno 14.12.2021.

Alma Kajtazi - Beogradski IgniteTranskript govora Alme Kajtazi na 44. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 9” (9. novembar 2021. godine)

Želim da istaknem informisanost romske omladine kao bitnu aktivnost kojom se udruženje „Romani Asvin“ bavi. Za nas je obrazovanje pojedinca obrazovanje cele romske nacije.

Kao dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava, iskustvo sam stekla na svom prvom seminaru s Udruženjem romskih studenata. Nakon završene srednje medicinske škole, upisala sam Pravni fakultet, gde sam odlučila da se borim i zalažem za prava romske zajednice. Prvi korak ka tom cilju uspela sam da ostvarim kroz svoje formalno i neformalno obrazovanje i tako sam počela da se dodatno edukujem na temu ljudskih prava i učestvujem u aktivnostima s romskim i većinskim stanovništvom. Bila sam jedna od predstavnica u Upravnom odboru prve romske omladinske mreže KROS, koju je činilo ukupno osam nevladinih organizacija iz cele Srbije. Trka za mlade bila je jedna od prvih manifestacija na kojoj su mladi Romi i Romkinje dobili mogućnost da se njihov glas čuje i jednaka prava kao i mladi većinskog stanovništva.

Kako se glas romske omladine polako budio, kao mlada Romkinja, tad već studentkinja prava, imala sam priliku da se bliže upoznam s radom Narodne skupštine i upravo na tom mestu počinje moja motivacija za rad s mladim Romima i Romkinjama. U svom gradu Kruševcu počinjem da se bavim mladim Romima i Romkinjama, a informisanost se nametnula kao bitna tema. Godine 2020. osnovali smo neformalnu grupu „Romani Asvin“, čiji je cilj bila bolja informisanost romske omladine. Naš tim čini ukupno pet osoba i svaki član tima ima posebnu ulogu – imamo projektnu savetnicu, menadžerku događaja, motivatora zajednice, kao i savetnika i tutora za mlade Rome i Romkinje. Mi smo mladi koji rade s romskom omladinom iz cele Srbije i zastupamo temu informisanja. Za sebe kažemo da predstavljamo glas informisanja romske omladine.

Alma Kajtazi - 44. Beogradski IgniteZašto baš informisanje? Zato što je to prvi korak u obrazovanju romske omladine – bez dovoljno informacija, korak ka obrazovanju ne može biti ostvarljiv. Takođe smo i motivaciju prepoznali kao bitnu aktivnost kojom bi trebalo da se bavimo u budućnosti. Pokrenuli smo kampanju pod nazivom „Heroji naše zajednice“, u okviru koje smo, posredstvom video-snimaka, predstavili mlade Rome i Romkinje koji su završili fakultet ili koji su na završnim godinama studija i tako motivisali mlade iz romske zajednice da nastave svoje obrazovanje. Ostvarili smo saradnju s holivudskom glumicom Bojanom Novaković i uz njenu pomoć pokrenuli svoju stipendiju za jednog učenika ili učenicu romske nacionalnosti na umetničkom koledžu Mekdonald (The McDonald College) u Sidneju u Australiji. Pokrenuli smo platformu „Edu Info Roma“ u okviru našeg sajta, gde se na jednom mestu nalaze sve informacije o formalnom i neformalnom obrazovanju. Na platformi i na našim Instagram i Fejsbuk stranicama često objavljujemo konkurse koji se odnose na razmenu, mogućnosti za zapošljavanje, obuke i stipendije.

Takođe smo pokrenuli program mentorske podrške „Podeli znanje, budi mentor“ sa studentima prve i druge godine fakulteta – obuhvatili smo ukupno 20 fakulteta iz cele Srbije. U toku pandemije pokrenuli smo i dve onlajn tribine „Romkinje pokreću svet“, posvećene temama veće informisanosti Romkinja, diskriminacije, istorije ženskog romskog aktivizma, a njima smo obuhvatili 50 Romkinja iz cele Srbije. Nedavno smo ostvarili i saradnju s kompanijom za zapošljavanje „ManpowerGroup“ i održali prvu radionicu u Leskovcu na kojoj su mladi Romi i Romkinje imali priliku da se upoznaju s tim šta ih čeka tokom intervjua, prvog dana na poslu itd. Održali smo tri Karavana informisanosti u Leskovcu, Nišu i Aleksincu i tri onlajn Karavana i tako obuhvatili više od 120 mladih Roma i Romkinja u Srbiji.

Naš tim vidi snagu u mladim ljudima, jer verujemo da na njima svet ostaje. Naše udruženje želi promene u romskoj zajednici, a jedini način da to i ostvarimo jeste putem sticanja akademskog obrazovanja.

***

44. Beogradski Ignite „Uključi se online 9“Beogradski Ignite „UKLJUČI SE online 9“, koji su organizovali Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Udruženje građana „Srbija u pokretu“, održan je 9. novembra 2021. godine. Usled epidemiološke situacije, deveti Beogradski Ignite o socijalnom uključivanju održan je na online platformi, a njegovu organizaciju podržala je Švajcarska Konfederacija.

Cilj ovog događaja bio je da kroz petominutne prezentacije učesnika/ca osvetli različite aspekte socijalnog uključivanja, te da na taj način ukaže na položaj ranjivih grupa, kao i da pojedinačnim primerima motiviše i podstakne druge da se i sami uključe ili pokrenu sopstvenu akciju. Na taj način, Ignite već tradicionalno nastoji da inspiriše pojedince i pojedinke da daju svoj doprinos stvaranju ravnopravnog društva za sve građane i građanke.

Alma Kajtazi je predsednica Udruženja Romani Asvin (Romska suza) koje se bavi informisanjem, motivisanjem i uključivanjem romske omladine u sistem visokoškolskog obrazovanja. Iza sebe ima desetogodišnje aktivističko iskustvo u nevladinom sektoru, a u okviru Asocijacije mladih volontera, koju čini 60 mladih volontera/ki Ujedinjenih nacija, zamenica je u sektoru za zapošljavanje i javno zagovaranje. Njena organizacija je pokrenula program mentorstva za studente/kinje ,,Podeli znanje – budi mentor”. Realizovala je velike onlajn kampanje „Heroji naše zajednice” i „Podeli znanje – budi mentor”. Prva se odnosila na motivisanje mladih Roma i Romkinja za nastavak obrazovanja, a druga kampanja je imala za cilj da mladi upoznaju mentore udruženja i uključe se u program mentorstva za studente. Alma živi u Kruševcu i studira prava u Nišu.

Kliknite da preuzmete Ignite prezentaciju Alme Kajtazi (.pdf).

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]