Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан округли сто о подршци младим пољопривредницима и пољопривредницама у Србији

Објављено 08.01.2019.

Okrugli sto o podršci mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicamaНа округлом столу о подршци младим пољопривредницима/ама у Србији представљени су примери добре праксе у оквиру пројекта Оснаживање младих предузетника у оквиру пољопривреде.

Слободан Живановић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Србије напоменуо је да се „ради на Правилнику за младе у складу са IPA програмом 2018-2020. године у који су укључени и млади на руралу“. Он је додао да је највеће интересовање на конкурсима за средства за сточарску производњу – око 80 одсто младих на руралу жели да се бави овом делатношћу.

„Истраживање о запошљавању младих које смо спровели показује да су три најперспективније области за предузетништво и запошљавање: креативне индустрије, ИТ и услуге у пољопривреди. Имајући у виду да су млади на руралу угроженији од својих вршањака из градова, Министарство омладине и спорта ради на томе да подржи бизнисе младих на селу“, изјавила је Зорица Лутовац испред Министарства омладине и спорта Владе Републике Србије.

Током 2018. године, у сарадњи Фондације „Ана и Владе Дивац” и пројекта немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих”, реализован је пилот пројекат под називом „Оснаживање младих предузетника у оквиру пољопривреде”, који је за циљ имао подршку ученицима и ученицама завршних година средњих пољопривредних школа.

Пројекат је реализован уз финансијску подршку пројекта немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих”, а средства за донације ученицима/ама су обезбедили индивидуални донатори Фондације „Ана и Владе Дивац”, као и општине Пожега и Рума.

Марија Радовановић из Немачке организације за међународну сарадњу GIZ рекла је да су „кључне речи округлог стола умрежавање различитих сектора, како на локалном, тако и на националном нивоу, едукација, размена искустава и знања  и сагледавање потреба и могућности укључивања младих у одлучивању. Све ово треба да буде усмерено на решења, али животна, примењива решења на појединачне случајеве и проблеме када су питању млади на руралу.“

Говорећи о заједничком пројекту са GIZ, Урош Делић из Фондације „Ана и Владе Дивац” додао је: „Успешно смо завршили пилот пројекат, а посебно смо срећни што најављујемо наставак пројекта у 2019. години уз нове партнере који ће нам омогућити да подржимо још више младих који желе да се баве пољопривредом.“ Он је посебно истакао план за следећу годину – пројекат се наставља у сарадњи са градовима Пожаревац и Прокупље, као и општинама Пожега, Горњи Милановац и Ариље.

„Секретаријат у својим програмима интензивно подржава младе и жене на селу, али и употребу савремених технологија у пољопривредној производњи, уз најаву да у следећој години издвајају још већи буџет за ову област“, изјавио је Младен Петковић из Покрајинског секретаријата за пољопривреду Војводине на панелу о значају буџетске подршке младима који се баве пољопривредом.

Пројекат подршке младим пољопривредницима/ама се реализује у оквиру пројекта немачке развојне сарадње „Подстицање запошљавања младих” који реализује Немачка организација за међународну сарадњу GIZ, у сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства привреде и Националне службе за запошљавање.

На Округлом столу су учестовали и представници/е удружења пољопривредника, младих и жена са рурала, као и пољопривредни предузетници/е и наставници/е пољопривредних школа.

За више информација посетите: www.divac.com/poljoprivreda

Извор: www.divac.com

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]