Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Održan okrugli sto o podršci mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicama u Srbiji

Objavljeno 08.01.2019.

Okrugli sto o podršci mladim poljoprivrednicima i poljoprivrednicamaNa okruglom stolu o podršci mladim poljoprivrednicima/ama u Srbiji predstavljeni su primeri dobre prakse u okviru projekta Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede.

Slobodan Živanović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije napomenuo je da se „radi na Pravilniku za mlade u skladu sa IPA programom 2018-2020. godine u koji su uključeni i mladi na ruralu“. On je dodao da je najveće interesovanje na konkursima za sredstva za stočarsku proizvodnju – oko 80 odsto mladih na ruralu želi da se bavi ovom delatnošću.

„Istraživanje o zapošljavanju mladih koje smo sproveli pokazuje da su tri najperspektivnije oblasti za preduzetništvo i zapošljavanje: kreativne industrije, IT i usluge u poljoprivredi. Imajući u vidu da su mladi na ruralu ugroženiji od svojih vršanjaka iz gradova, Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da podrži biznise mladih na selu“, izjavila je Zorica Lutovac ispred Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.

Tokom 2018. godine, u saradnji Fondacije „Ana i Vlade Divac” i projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih”, realizovan je pilot projekat pod nazivom „Osnaživanje mladih preduzetnika u okviru poljoprivrede”, koji je za cilj imao podršku učenicima i učenicama završnih godina srednjih poljoprivrednih škola.

Projekat je realizovan uz finansijsku podršku projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih”, a sredstva za donacije učenicima/ama su obezbedili individualni donatori Fondacije „Ana i Vlade Divac”, kao i opštine Požega i Ruma.

Marija Radovanović iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ rekla je da su „ključne reči okruglog stola umrežavanje različitih sektora, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, edukacija, razmena iskustava i znanja  i sagledavanje potreba i mogućnosti uključivanja mladih u odlučivanju. Sve ovo treba da bude usmereno na rešenja, ali životna, primenjiva rešenja na pojedinačne slučajeve i probleme kada su pitanju mladi na ruralu.“

Govoreći o zajedničkom projektu sa GIZ, Uroš Delić iz Fondacije „Ana i Vlade Divac” dodao je: „Uspešno smo završili pilot projekat, a posebno smo srećni što najavljujemo nastavak projekta u 2019. godini uz nove partnere koji će nam omogućiti da podržimo još više mladih koji žele da se bave poljoprivredom.“ On je posebno istakao plan za sledeću godinu – projekat se nastavlja u saradnji sa gradovima Požarevac i Prokuplje, kao i opštinama Požega, Gornji Milanovac i Arilje.

„Sekretarijat u svojim programima intenzivno podržava mlade i žene na selu, ali i upotrebu savremenih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, uz najavu da u sledećoj godini izdvajaju još veći budžet za ovu oblast“, izjavio je Mladen Petković iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu Vojvodine na panelu o značaju budžetske podrške mladima koji se bave poljoprivredom.

Projekat podrške mladim poljoprivrednicima/ama se realizuje u okviru projekta nemačke razvojne saradnje „Podsticanje zapošljavanja mladih” koji realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva privrede i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Na Okruglom stolu su učestovali i predstavnici/e udruženja poljoprivrednika, mladih i žena sa rurala, kao i poljoprivredni preduzetnici/e i nastavnici/e poljoprivrednih škola.

Za više informacija posetite: www.divac.com/poljoprivreda

Izvor: www.divac.com

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]