Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Подршка Националној служби за запошљавање у оквиру Програма „Знањем до посла“

Објављено 31.12.2021.

E2E - logoТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (у даљем тексту SIPRU) је у претходне две године пружао експертску подршку Националној служби за запошљавање (у даљем тексту НСЗ) на унапређењу предузетничког програма који реализује НСЗ на читавој територији Републике Србије. Подршка је реализована током друге фазе програма „Знањем до посла“ који се спроводи уз подршку Владе Швајцарске.

Фокус подршке Националној служби за запошљавање, коју је пружао SIPRU, био је у домену редизајна предузетничке обуке „Пут до успешног предузетника“, дигитализацији ове обуке у сарадњи са GIZ PME (Миграције за развој) пројектом, као и у делу додељивања субвенција за подршку самозапошљавању, писању бизнис планова и оцене поднетих бизнис планова.

Током прве фазе пружања подршке НСЗ-у, урађена је свеобухватна анализа којом је утврђено почетно стање и жељени правци реформе за сваки од поменутих сегмената предузетничког програма. Након спроведене анализе, експертски тим је у сарадњи са НСЗ редизајнирао предузетничку обуку која ће од 2022. године трајати 3 уместо два дана, а садржај обуке је допуњен новинама посебно у домену дигиталног маркетинга и пословања. Полазници обуке ће сада много више времена имати на располагању за израду бизнис плана (други и трећи дан обуке), као кључног елемента за доделу субвенција и отпочињање сопственог бизниса. Редизајнирана обука је пилотирана у септембру 2021. године у филијали НСЗ у Београду и њено даље спровођење у свим филијалама НСЗ се очекује током 2022. године.

У сарадњи са GIZ-PME (Миграције за развој) пројектом, SIPRU је пружио подршку НСЗ-у и у дигитализацији предузетничке обуке која ће сада свим заинтересованим лицима бити доступна и у online режиму. Ово ће посебно имати позитивне ефекте на доступност предузетничке обуке већем броју корисника/ца, лакшу доступност обуке у тренуцима пандемије вируса ковид 19 и имаће позитивне ефекте на радно растерећење саветника у НСЗ.

У циљу оснаживања капацитета НСЗ и ефикаснијег спровођења предузетниче обуке, SIPRU је спровео у 2021. години и програм тренинга постојећих тренера како би се они упознали и што адекватније припремили за спровођење редизајниране предузетничке обуке. Такође, организовано је и неколико тренинга за нове тренере (Training of Trainers – ToT) у НСЗ-у како би се проширио круг саветника који такође могу да држе предузетничку обуку. На тај начин се додатно смањује радно оптерећење постојећих тренера НСЗ а повећава се и капацитет за укључивање додатног броја лица који би прошли предузетничку обуку.

Коначно, израђен је и нови предлог за оцењивање бизнис планова који подразумева баланс економске и социјалне димензије мера подршке самозапошљавању. Овим предлогом предвиђено је и да подношење бизнис планова иде електронским путем по узору на постојећу праксу НСЗ-а на неким другим програмима (на пример, програм „Моја права плата“).

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]