Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Потписани уговори – видљив помак у остваривању права на службену употребу језика и писама националних мањина

Објављено 15.08.2015.

nacionalne_manjine_potpisivanje_ugovoraУ четвртак, 6. августа 2015. године, у великој сали Скупштине АП Војводине потпредседник Покрајинске владе, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш потписао је уговоре с представницима органа и организација у Аутономној покрајини Војводини у чијем раду су у службеној употреби језици и писма националних мањина – националних заједница, а који су добили буџетска средства на конкурсу објављеном за 2015. годину. Тражена средства намењена су за оспособљавање запослених, развој система електронске управе, израду и постављање вишејезичких табли и штампање вишејезичких образаца и јавних публикација.

У свом поздравном говору, покрајински секретар честитао је и захвалио свима који су поново или први пут учествовали на конкурсу и тако се придружили заједничким напорима да се унапреди право припадника националних мањина – националних заједница с подручја АП Војводине на службену употребу њиховог језика и писма, у складу с прописима и у духу мултикултурализма и мултиетничности Војводине.

„За десет година, колико Секретаријат финансијски подржава пројекте из ове области, за оспособљавање запослених да се користе језиком националних мањина, за развој система електронске управе, израду и постављања вишејезичких табли с називом насељених места, улица, тргова, органа, организација, јавних обавештења, као и за штампање вишејезичких образаца и јавних публикација, обезбеђена су и издвајана значајна финансијска средства из буџета АП Војводине ‒ више десетина милиона динара ‒ и у складу с тим, остварени су видљиви помаци. Ове године издвојено је 9.500.000,00 динара. Наравно, наставићемо овим курсом и у будућности и настојати да се у буџету АП Војводине обезбеде већа средства која би могла да задовоље нарастајуће потребе учесника конкурса. Зато вас охрабрујемо да наставите са овим активностима, као што сте и до сада чинили”, рекао је Њилаш.

Секретар је у свом даљем обраћању присутнима истакао да члан 77. Устава Републике Србије и члан 21. Закона о заштити права и слобода националних мањина, пружају правни оквир за дугорочно решавање проблема службене употребе језика и писама националних мањина, будући да прописују право припадника националних мањина да под истим условима као остали грађани учествују у управљању јавним пословима и да ступају на јавне функције, као и то да се при запошљавању у државним органима, јавним службама, укључујући полицију, води рачуна о националном саставу становништва, одговарајућој заступљености и о познавању језика који се говори на подручју органа или службе.

„Поменути чланови услов су за потпуно остваривање права на службену употребу свих језика и писама који јесу у службеној употреби, а не само формално или делимично, како је то тренутно”, рекао је покрајински секретар Њилаш и додао: „На тај начин би постојао кадровски потенцијал, односно људски ресурси за формирање преводилачких служби у свим јединицама локалне самоуправе, било би омогућено вођење поступака, скупштинских заседања, омогућена би била комуникација са свим грађанима, како усмено тако и писмено, у пуној мери и на свим језицима у службеној употреби. Када поредимо позиције где смо били и где смо данас, недвосмислено могу да се примете резултати нашег залагања.”

Извор: www.puma.vojvodina.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]