Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potpisani ugovori – vidljiv pomak u ostvarivanju prava na službenu upotrebu jezika i pisama nacionalnih manjina

Objavljeno 15.08.2015.

nacionalne_manjine_potpisivanje_ugovoraU četvrtak, 6. avgusta 2015. godine, u velikoj sali Skupštine AP Vojvodine potpredsednik Pokrajinske vlade, pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Mihalj Njilaš potpisao je ugovore s predstavnicima organa i organizacija u Autonomnoj pokrajini Vojvodini u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica, a koji su dobili budžetska sredstva na konkursu objavljenom za 2015. godinu. Tražena sredstva namenjena su za osposobljavanje zaposlenih, razvoj sistema elektronske uprave, izradu i postavljanje višejezičkih tabli i štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija.

U svom pozdravnom govoru, pokrajinski sekretar čestitao je i zahvalio svima koji su ponovo ili prvi put učestvovali na konkursu i tako se pridružili zajedničkim naporima da se unapredi pravo pripadnika nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica s područja AP Vojvodine na službenu upotrebu njihovog jezika i pisma, u skladu s propisima i u duhu multikulturalizma i multietničnosti Vojvodine.

„Za deset godina, koliko Sekretarijat finansijski podržava projekte iz ove oblasti, za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacionalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave, izradu i postavljanja višejezičkih tabli s nazivom naseljenih mesta, ulica, trgova, organa, organizacija, javnih obaveštenja, kao i za štampanje višejezičkih obrazaca i javnih publikacija, obezbeđena su i izdvajana značajna finansijska sredstva iz budžeta AP Vojvodine ‒ više desetina miliona dinara ‒ i u skladu s tim, ostvareni su vidljivi pomaci. Ove godine izdvojeno je 9.500.000,00 dinara. Naravno, nastavićemo ovim kursom i u budućnosti i nastojati da se u budžetu AP Vojvodine obezbede veća sredstva koja bi mogla da zadovolje narastajuće potrebe učesnika konkursa. Zato vas ohrabrujemo da nastavite sa ovim aktivnostima, kao što ste i do sada činili”, rekao je Njilaš.

Sekretar je u svom daljem obraćanju prisutnima istakao da član 77. Ustava Republike Srbije i član 21. Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, pružaju pravni okvir za dugoročno rešavanje problema službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina, budući da propisuju pravo pripadnika nacionalnih manjina da pod istim uslovima kao ostali građani učestvuju u upravljanju javnim poslovima i da stupaju na javne funkcije, kao i to da se pri zapošljavanju u državnim organima, javnim službama, uključujući policiju, vodi računa o nacionalnom sastavu stanovništva, odgovarajućoj zastupljenosti i o poznavanju jezika koji se govori na području organa ili službe.

„Pomenuti članovi uslov su za potpuno ostvarivanje prava na službenu upotrebu svih jezika i pisama koji jesu u službenoj upotrebi, a ne samo formalno ili delimično, kako je to trenutno”, rekao je pokrajinski sekretar Njilaš i dodao: „Na taj način bi postojao kadrovski potencijal, odnosno ljudski resursi za formiranje prevodilačkih službi u svim jedinicama lokalne samouprave, bilo bi omogućeno vođenje postupaka, skupštinskih zasedanja, omogućena bi bila komunikacija sa svim građanima, kako usmeno tako i pismeno, u punoj meri i na svim jezicima u službenoj upotrebi. Kada poredimo pozicije gde smo bili i gde smo danas, nedvosmisleno mogu da se primete rezultati našeg zalaganja.”

Izvor: www.puma.vojvodina.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]