Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Економске прилике кључне за подршку проширењу

Објављено 28.11.2014.

eu_zastave - ilustracijaПодршка европске јавности проширењу знатно је опала у протеклих неколико година а тај тренд се може преокренути ако се буде радило на побољшању економских прилика у ЕУ и земљама кандидатима и припреми потенцијалних чланица за чланство, оцењује се у анализи Прашког института за међународне односе. У анализи се наводи и да је потребно да најновије чланице ЕУ у блиској будућности почну да остварују боље резултате на економском и политичком плану, а да грађане ЕУ треба више упутити у европска питања, политике и надлежности ЕУ.

Став Европске комисије да у наредних пет година неће бити пријема нових чланица одговара расположењу грађана ЕУ према проширењу, оцењује се у анализи у којој се наводи да је у периоду од седам година удео грађана у ЕУ који су против проширења се повећао за седам процентних поена, са 42% у 2006. години на 52%.

Истовремено, док је у 2006. години 46% грађана подржавало наставак проширења, подршка пријему нових чланица у 2013. била је 37%, показују подаци из истраживања Европске комсије Еуробарометар, наведени у анализи.

Расположење је нешто другачије у чланицама Вишеградске четворке чије власти заговарају наставак проширења, иако је и у тим земљама опала подршка проширењу, пре свега у Чешкој, Словачкој и Пољској.

У земљама Вишеградске четворке подршка је углавном остала на 50% и више осим у Чешкој где је пала испод тог нивоа, а најмањи пад је забележен у Мађарској. У тој чланици ЕУ се подршка проширењу смањила за пет процентних поена између 2006. и 2013. године.

Преиспитивање проширења ЕУ није ништа ново, али се од почетка економске кризе та расправа продубила, наводи се у анализи.

Оцењује се да ће евентуална промена расположења јавности зависити од тога да ли ће ЕУ и њене чланице, као и земље кандидати и потенцијални кандидати поправити економско стање и створити могућности и перспективу за младе.

“То се може остварити не само кроз продубљивање и ширење јединственог тржишта, већ и кроз заједничка улагања, образовне пројекте и развоје заједничке инфраструктуре”, оцењује се у анализи.

Бугарска, Румунија и Хрватска, као најновије чланице ЕУ, морају да у блиској будућности почну да остварују боље резултате јер је “њихово политичко и економског стање значајан индикатор који може да утиче на мишљење о даљем проширењу”.

“Треће, земље кандидате и потенцијалне кандидате треба даље охрабривати и подржавати у испуњавању критеријуме за приступање. Што буду спремније, пре ће ући у ЕУ када се за то поново створи прилика”, додаје се у анализи.

Грађане ЕУ, такође, треба више упутити у европска питања, а то се може остварити само ако мисле да је ЕУ у стању да им побољша живот и ако су информације о ЕУ доступне и разумљиве.

“Институције ЕУ и националне власти треба да развију политике кроз које ће грађанима објаснити ЕУ, њене надлежности и сам процес прошисрења”, закључује се анализи Прашког института за међународне односе.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]