Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Зaкључци сa скупa „Приступачност – предуслов социјалне укључености особа са инвалидитетом и других осетљивих група“

Објављено 08.10.2012.

sipru_oldТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, при Кабинету потпредседника Владе за европске интеграције, у партнерству са Националном организацијом особа са инвалидитетом (НООИС) организовали су скуп „Приступачност – предуслов социјалне укључености особа са инвалидитетом и других осетљивих група“, 3. октобра 2012. године, у Сава центру.Циљ дебате био је покретање дискусије на тему унапређења приступачности објеката јавне намене, кроз усклађивање релевантних прописа на националном и локалном нивоу са међународним стандардима, прописима и конвенцијама у области приступачности и Дизајна за све.

Mинистaрствo зa грaђeвинaрствo и урбaнизaм, кoje je нaдлeжнo зa рeгулaтoрнo урeђивaњe oвe oблaсти, oбaвeзaлo сe дa ћe дo 15. oктoбрa 2012. гoдинe сaчинити Нaцрт измeнa и дoпунa Прaвилникa o тeхничким стaндaрдимa приступaчнoсти, кaдa ћe oвaj нaцрт стaвити jaвнoсти нa увид и jaвну рaспрaву, нa Интeрнeт прeзeнтaциjи Mинистaрствa.

Надлежне институције су на скупу имале прилику да представе активности на унапређивању нормативног оквира и друге планове у овој области. Такође, организације цивилног друштва су представиле изазове са којима се суочавају у процесу побољшања положаја особа са инвалидитетом у области приступачности физичког окружења. На скупу су изложени примери добре праксе у земљи и иностранству, као и конкретни предлози за унапређивање стања приступачности.

Зaкључци скупa су слeдeћи:

1. До 15. октобра 2012. године Министарство за грађевинарство и урбанизам сачиниће нацрт измена и допуна Правилника о техничким стандардима приступачности, уз консултације са репрезентативним организацијама особа са инвалидитетом, другим невладиним организацијама и струковним асоцијацијама, научно-образовним установама и другим релевантним актерима, када ће Нацрт правилника поставити на јавну расправу у трајању од две недеље на Интернет презентацији Министарства. По окончању јавне расправе Министарство за грађевинарство и урбанизам усвојиће измене и допуне Правилника о техничким стандардима приступачности током новембра 2012, у складу са законом прописаном процедуром.

2. Након усвајања измена и допуна Правилника о техничким стандардима приступачности, Министарство за урбанизам и грађевинарство треба да  свим органима локалних самоуправа надлежним за послове урбанизма, грађевинарства и саобраћаја упутити Упутство са инструкцијама за обавезну примену Правилника у поступцима надзора над планирањем, пројектовањем и изградњом нових и реконструкције постојећих објеката, инфраструктуре и површина отворених за јавну употребу;

3. Кроз консултације са репрезентативним организацијама ОСИ и струковним удружењима, Министарство за грађевинарство и урбанизам уложиће напоре да се ојача оквир за мониторинг и надзор над применом стандарда приступачности, да се дефинишу конкретне мере и акције, затим да се утврде инстанце одговорне за њихово спровођење, као и да се према одговорнима за непоштовање стандарда доследно примене законом прописане санкције;

4.  У складу са одредбама Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Србији 2007- 2015. године, неопходно је да до краја 2012. године, надлежна министарства, у сарадњи са репрезентативним организацијама особа са инвалидитетом, другим невладиним организацијама и струковним асоцијацијама, научно-образовним установама, размотре започињање израде Акционог плана за отклањање околинских и информацијско-комуникацијских баријера за особе са инвалидитетом како би га усвојило и почело његову примену најкасније до средине 2013. године;

5. Потребно је да сви релевантни актери укључујући локалне самоуправе, локалне организације особа са инвалидитетом и друге невладине организације, као и медије, наставе да улажу напоре на промовисању приступачности и универзалног дизајна (дизајна за све) у свим локалним срединама.

6. Релевантне научно-образовне установе треба да наставе са укључивањем материје приступачности и универзалног дизајна (дизајна за све) у своје наставне планове и програме и са промовисањем приступачности и универзалног дизајна (дизајна за све), у сарадњи са организацијама особа са инвалидитетом, другим невладиним организацијама и струковним асоцијацијама;

7. Неопходно је материју приступачности и универзалног дизајна (дизајна за све) укључити у обавезно градиво за припремање и полагање државног испита за архитекте, грађевинске и саобраћајне инжињере и урбанисте;

8. Неопходно је да организације особа са инвалидитетом на свим нивоима, као свој стални задатак, прате одвијање примене законске регулативе и стандарда приступачности у својим срединама и да указују надлежним органима и институцијама на недоследности у примени, као и да покрећу конкретне иницијативе и активности за унапређење приступачности и примену принципа дизајна за све.

9. Поводом 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва и Национална организација особа са инвалидитетом Србије, организоваће у децембру 2012. скуп на коме ће се испратити спровођење Закључака ове јавне дебате и разматрати друга питања релевантна за обезбеђивање приступачности.

10. Учесници ове јавне дебате предузеће кораке како би дистрибуирали Закључке ове јавне дебате свим релевантним актерима, стручној и најширој јавности и наставили да промовишу приступачност и универзални дизајн (дизајн за све).

Oвдe мoжeтe прeузeти прeзeнтaциje сa скупa:

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]