Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Конференција о координацији социјалне политике (март, 2011.)

Објављено 31.03.2011.

Кабинет потпредседника Владе за европске интеграције и Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, организовали су у уторак, 29. марта 2011. године, у Палати Србије конференцију „Координација социјалне политике у контексту Стратегије Европа 2020”. Конференција  је организована у сарадњи са Европском комисијом – Генералним директоратом за запошљавање, социјална питања и укључивање, уз подршку Генералног директората за проширење (TAIEX одељење) са циљем да истакне улогу социјалне димензије у оквиру процеса придруживања ЕУ.

Конференцију су отворили потпредседник Владе за европске интеграције  Божидар Ђелић, и државни секретар у Министарству рада и социјалне политике Зоран Мартиновић. Представљајући „Први национални извештај о социјалном укључивању и смањењу сиромаштва“ који је Влада усвојила на седници 17.марта 2011. године, Божидар Ђелић је нагласио да област социјалног укључивања високо на агенди Србије у процесу европских интеграција. Потпредседник је истакао, да је усвајањем Извештаја о социјалном укључивању и смањењеу сиромаштва Влада показала да активно усаглашава своје приоритете са приоритетима чланица ЕУ. Наредни важан корак у процесу интеграција по стицању статуса кандидата за чланство у ЕУ биће израда Заједничког меморандума о социјалном укључивању, документа који ће представљати план Србије за унапређење процеса социјалног укључивања и смањења сиромаштва. Важан приоритет Србије, закључио је потпредседник, је “снажно партнерство свих актера, које ће допринети унапређењу мера из области образовања, социјалне заштите, становања, запошљавања и других области које се односе на  искључене и сиромашне грађане и грађанке, а посебно на села и неразвијене делове земље”.

Европска унија је 2010. године донела и усвојила Стратегију – Европа 2020, која показује спремност Еворопе да тежи паметном, одрживом и инклузивном расту. Допринос ЕУ решавању сиромаштва и социјалне искључености, кроз стратегију Европа 2020, представља „Европска платформа за борбу против сиромаштва и социјалног искључивања“. Платформа је усвојена у децембру 2010. и дефинише оквир активности за достизање европског циља смањења сиромаштва и социјалне искључености за најмање 20 милиона људи до 2020. године. Платформа се ослања на мере које подстичу (економски) раст и запошљавање, креирање ефикасних политика социјалне заштите, укључујући посебне мере у области образовањња, становања, здраваства итд. Документ наводи четири кључна стуба деловања у наредном периоду: побољшање координација политика између земаљама чланицама, затим коришћење фондова ЕУ за подршку социјалном укључивању, оснивање ефикасних партнерстава јавног и приватног сектора и коришћење потенцијала социјалне економије.

Овом приликом, Георг Фишер (директор Директората А – анализа, процена и односи са иностранством, Генерални директорат за запошљавање, социјална питања и укључивање Европске комисије) представио је циљеве и мере Стратегије ЕУ – Европа 2020, са посебним освртом на мере које се тичу будућег инклузивног раста у земљама ЕУ. Валтер Волф (саветник за социјално укључивање, Генерални директорат за запошљавање, социјална питања и укључивање, Европска комисија) представио је европску „Платформу за борбу против сиромаштва и социјалног укључивања“ као и мере за координацију политика у оквиру Стратегије ЕУ– Европа 2020. Он је нагласио да су приоритетни циљеви ЕУ Стратегије – Европа 2020: да укупна запосленост жена и мушкараца од 20 до 64 године буде 75% до 2020. године, да 3% БДП буде уложено у истраживања и развој, да број деце која напуштају школу пре времена буде испод 10%, а да 40% људи добије високо образовање у Европи.

Гордана Матковић (директорка студија социјалне политике, Центар за либерално-демократске студије), Саша Пауновић (председник, Стална конференција градова и општина и председник Општине Параћин), Жарко Шундерић (менаџер Тимa за социјално укључивање и смањење сиромаштва, Кабинет потпредседника Владе за европске интеграције) говорили  су о мерама за борбу против сиромаштва и усклађивању мера које се реализују у Србији са препорукама Европске комисије.

На конференцији су присутвовали бројни представници ресорних министарстава, органа локалне самоуправе, цивилног друштва и научно-истраживачких институција и организација.

Презентације можете преузети овде:

 

Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]