Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Лидери ЕУ подржали помоћ Србији, БиХ и Хрватској за поплаве

Објављено 29.05.2014.

Лидери Европске уније су 27. маја увече у Бриселу изразили солидарност с народима Србије, Босне и Херцеговине и Хрватске који су претрпели најтеже поплаве након више од века, и навели да ЕУ пружа помоћ и да ће процењивати даље потребе. То је на завршетку заседања шефова држава или влада ЕУ рекао председник Европског савета Херман ван Ромпеј који је додао да Европска комисија ради на томе како да се помогне угроженим подручјима. У Бриселу је 27. маја саопштено да је Европска комисија упутила помоћ од 65 милиона евра за отклањање последица поплава у Србији и БиХ, од којих је већи део намењен краткорочној и средњорочној обнови а део најнужнијој помоћи најугроженијем становништву.

Ван Ромпеј је након састанка рекао да су лидери Уније “размотрили ситуација с поплавама на Балкану, а да Европска комисија снажно ради на усаглашеном приступу томе како да се опипљиво искаже солидарност”.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо је такође изјавио да је “на молбу влада Србије и Босне и Херцеговине, ЕУ одмах активирала механизам цивилне заштите за пружања помоћи и Координациони центар Европске комисије за ванредне ситуације је обезбедио брзо упућивање екипа за спасавање земаља-чланица ЕУ, као и опреме, уз усаглашену помоћ на терену”.

Уз ту хитну помоћ, ЕУ такође може пружити подршку из свог Фонда солидарности и, с тим у вези, Србији ће то бити пружено као да је земља чланица Уније, нагласио је Барозо. Он је рекао да сад власти Србије треба да понесу процене штете и да ће помоћ бити брзо обезбеђена, да ће бити брзо одговорено на потребе.

Лидери ЕУ су 27. маја увече у Бриселу размотрили шта даље Унија мора чинити на темељу исхода избора за Европски парламент. Они су се сагласили да Унија која излази из кризе мора имати позитиван, будућности окренут програм економског раста, конкурентности и запошљавања.

Шефови држава или влада ЕУ су такође оквирно размотрили и питање избора новог председника Европске комисије, али на заседању није било речи о кандидатима за челника Европске комисије.

Помоћ од 65 милиона евра за обнову и хитне потребе

Европска комисија је упутила помоћ од 65 милиона евра за отклањање последица поплава у Србији и Босни и Херцеговини, а од тога је три милиона евра издвојено за најнужније потребе најугроженијег становништва. Како је 27. маја саопштено у Бриселу, та помоћ се упућује пошто је Комисија већ претходно упутила хитну хуманитарну помоћ за поплављена подручја у Србији и Босни.

Свота од 62 милиона евра је намењена за краткорочну и средњорочну обнову и то су средства из претходног ЕУ IPA програма за припрему земаља на путу ка чланству, односно придуживању с ЕУ.

Европска комисија три милиона евра најпрече помоћи шаље за храну, здравство, санитарне потребе, прву помоћ и збрињавање угроженог становништва. Првенство при томе се даје снабдевању здравом водом, ћебадима, душецима, креветима, постељином, као и постројењима за уклањање воде и обнову оштећених кућа и станова.

Та средства ће бити упућена преко Црвеног крста/Црвеног полумесеца и других њихових партнерских организација на терену.

Средства од 62 милиона евра ће бити достављена до краја јуна и намењена су обнови јавне инфраструктуре, као што су школе и службе за здравствену заштиту, а такође за основну опрему предузећа и пољопривредних поседа да би се поново покренуле њихове делатности.

Поред тога, наводи у саопштењу Европска комисија, из IPA програма ће бити дато и два милиона евра за прибављање модуларних возила за реаговање у случају поплава, у оквиру ЕУ механизма цивилне заштите.

Комисија у Бриселу истиче да је “Европска унија решена да и даље средњорочно и дугорочно даје помоћ и у склопу нових средстава у IPA фонду који ће бити доступан за раздобље 2014-2020 године”.

“Тачна намена и свота ће идућих недеља бити утврђена на основу свеукупне процене потреба, тако да средства буду за обе земље расположива током лета”, додаје се у саопштењу.

“Европска комисија”, како је наглашено, “заједно дела са две угрожене земље и у тесној сарадњи с међународним финансијским институцијама с циљем да процене тачне потребе и утврде најбољи инструменти и финансијска подршка”.

“На тој основи ће ЕУ издвојити додатна средства из IPA фонда да би помогла обнову инфраструктуре, побољшала регулисање речних токова и спречавање опасности од поплава, укључујући регионалне оквире”, наводи се у саооштењу.

“То ће помоћи да се боље предупреди и смањи опасност, као и побољшају механизми цивилне заштите у случају елементарних катастрофа”, каже се у саопштењу Европске комисије.

Аутор: Драган Благојевић, дописник агенције Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]