Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Обележен Међународни дан детета

Објављено 20.11.2018.

Zaštitnik građana - logoБескомпромисна борба у циљу пуног остваривања права детета и посвећен рад свих надлежних у држави како би сваком детету омогућили безбрижно детињство и правилан развој, морају бити наш свакодневни и најважнији циљ, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић поводом Светског дана детета, који се сваке године обележава 20. новембра на годишњицу усвајања Конвенције о правима детета.

Поражавајуће је, истиче Пашалић, што и даље морамо да указујемо да право на безбедно одрастање и развој имају и деца из посебно осетљивих група – сиромашна деца, деца са сметњама у развоју и инвалидитетом, тешко болесна деца, деца која живе и раде на улици, деца која живе у руралним срединама, деца избеглице и жртве рата, деца жртве насиља. Данас не треба заборавити посебно талентовану децу, која освајају награде на престижним такмичењима у свету, а која су невидљива у мору свеприсутног шунда.

Законодавни оквир за остваривање и заштиту права детета у Србији је унапређен, али су системи превенције и заштите деце од насиља, злостављања, занемаривања и искоришћавања и даље неефикасни и недовољно развијени, док законска забрана физичког кажњавања деце и даље не постоји. У току претходних годину дана Заштитиник грађана је у области права детета примио скоро 300 притужби, а готово трећина њих односи се на насиље над децом. Да би се предупредили наредни случајеви свих облика насиља над најмлађом популацијом, Заштитник грађана је надлежним органима упутио око 50 препорука.

Насиље над децом, било да се догађа у породици, у школи или међу вршњацима, оставља вишеструке и дуготрајне последице на физичко и ментално здравље детета, његов психо-социјални развој, а у најекстремнијим случајевима доводи и до смрти детета, упозорава Пашалић. И поред тога што је доношењем новог Закона о сперчавању насиља у проодици унапређена сарадња органа који су надлежни да штите децу од насиља, још увек се уочавају пропусти у њиховом раду.

Сексуално насиље се међутим и даље тешко открива. Заштитник грађана поздравља најаву Министарства просвете о изради новог образовног пакета о сексуалном образовању, како би деци, родитељима и запосленима у образовном систему, био обезбеђен извор информација о сексуалности, репродуктивном здрављу, приватности и заштити од сексуалног злостављања и искоришћавања.

На Светски дан детета, Заштитник грађана представио је Посебан извештај о стању права детета у Србији, који анализира законодавни оквир у овој области, његову усклађеност са међународним стандардима и ефикасност примене у свакодневном животу детета.

Извор: www.ombudsman.rs

Међународни дан детета – обавеза одраслих је да зауставе насиље над децом

Prijatelji dece Srbije - logoПоводом Међународног дана детета, организација Пријатељи деце Србије скренула је пажњу на важност превенције насиља над децом, брзе и ефикасне интервенције надлежних институција када се оно већ догоди, и позвала је све релевантне актере на посвећеност заштити сваког детета у нашем друштву.

У жели да допринесе реализацији ових циљева, организација Пријатељи деце Србије представила је резултате квалитативног националног истраживања које је спроведено у оквиру овогодишње Седнице представника/ца ученичких парламената, на тему „Како препознати и шта урадити – за одрастање без насиља“, одржане 2. октобра за време Дечије недеље чији је мото био “Моје је право да растем срећно и здраво – за одрастање без насиља”. Пријатељи деце Србије спровели су истраживање о насиљу над децом, о томе које врсте насиља деца примећују и трпе, колико често су му сведоци, шта виде као решење, али и како би реаговали и коме га пријавили.

Истраживање је обухватило 78 средњошколаца/ки узраста од 14 до 18 година из највећих градова у Србији: Београда, Новог Сада, Ниша, Лесковца, Ужица, Зрењанина, Бечеја, Бора, Рашке, Лознице, Сремске Митровица, али и мањих средина попут: Шида,  Лапова, Тополе, Баточине, Инђије, Крупања, Нових Карловаца, Новог Бечеја, Шимановаца, Сремских Карловаца, Сремске Каменице, Брестовца и Кумана.

При истраживању коришћена је метода анкетирања у виду упитника, уз принципе информисаности, добровољности, анонимности и поверљивости, а сам упитник такође су саставила деца, укључена у рад Пријатеља деце. Истраживање је дало следеће резултате:

  • 39,74% испитаника/ца су били сведоци физичког насиља међу одраслима, а њих чак 85,90% сведоци физичког насиља међу вршњацима/кињама;
  • 82,05% средњошколаца/ки је предузело одређене кораке када се у њиховој околини манифестовало психичко, физичко и интернет насиље, док је њих 83,33% реаговало када се манифестовало физичко насиље;
  • 55% испитаника/ца навело је опцију пријављивања насиља старијој особи као најбезбеднији и најмудрији начин по њих, а у циљу најбољег помагања жртви која је претрпела насиље;
  • Половина испитаника/ца навела је родитеље/старатеље као лица којима би пријавило насиље, док се друга половина определила за пријатеље и стручни кадар у образовним установама (педагог, наставник…);
  • 60 испитаника/ца навело је родитеље као главне едукаторе о превенцији насиља и начина како реаговати када се оно догоди;
  • 54% испитаника/ца навело је школу као место где је насиље најзаступљеније, а као следећу “црну тачку” наводе улицу (30 %);
  • 27% испитаника не зна да у школама постоје тимови за борбу против насиља;

Када је реч о сексуалном узнемиравању медју вршњацима, испитаници/це су готово равномерним снагама заступали три става:

  • Да, оно је заступљено међу вршњацима;
  • Заступљено је али у мањој мери;
  • Није заступљено;
  • Као облик насиља које одрасли најчешће не примећују и о њему не знају довољно испитаници/це су навели дигитално насиље, као и чињеницу да одрасли нису свесни последица овог вида насиља;
  • Највише испитаника/ца сложило се са тврдњом да ако желимо да млади и деца одрастају уз што мање насиља морамо радити на едукацији у циљу подизања свести о насиљу, али и више разговарати са децом.

Као посебно узнемирујуће налазе истраживања Пријатељи деце Србије истичу чињеницу да испитаници/е припадају популацији деце која су прошла кроз разне обуке на ову тему и активни су чланови/це ученичких парламената у срединама где живе (препознавање сексуланог насиља само у најтежим облицима, недостатак информација о постојању тимова за борбу против насиља у школама исл…).

Више од 60% упитника сачињавала су питања отвореног типа, што је учесницима/ама дало могућност да дају више одговора, савета, и простора да изразе своје мишљење и допринесу саветујући вршњаке/иње и одрасле.

Значај истраживања огледа се у претходно приказаним подацима и информацијама као смерницама за нове акције и кораке које као друштво треба да предуземо и даје подршку хитном усвајању Акционог плана Националне стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља.

Резултати упитника биће достављени Влади РС, Одбору за права детета Народне скупштине и другим релевантним институцијама.

Више информација о резултатима истраживања потражите на адреси zadecu.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]