Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Овог лета одржан пети Рок камп за девојчице

Објављено 12.10.2021.

Rok kamp za devojčice - logoОд 9. до 22. августа 2021. одржан је пети Рок камп за девојчице, по први пут у чак три града у Србији. Девојчице су у Ужицу, Нишу и Зрењанину имале прилику да кроз дневне радионице уче основе или усавршавају свирање гитаре, бас гитаре, клавијатура, бубња, као и стекну основе музичке продукције.

Због ситуације изазване пандемијом COVID-19, пред организационим тимом се појавио изазов како да организују овогодишње издање кампа тако да буде најсигурније за све учеснице и учеснике. Компромис је био да уместо досадашње праксе где се камп одржавао у једном граду, камп ове године одржи у комбиновано онлајн-уживо формату у три града у Србији. Мањи број учесница у сваком граду омогућио је да девојчице добију више времена у раду са својом менторком 1-на-1, и тако још ефектније развију своје вештине свирања одабраног инструмента. Уместо завршног концерта, девојчице су са продукцијским тимом снимиле песме које су вежбале током кампа, а сав материјал ће бити монтиран и објављен у форми онлајн концерта током јесени 2021. године.

Као и увек, менторски тим који је радио са девојчицама чиниле су активне музичарке са домаће алтернативне сцене, а предводила га је бубњарка Селена Симић. У томе су јој помогле клавијатуристкиње Марија Лазић и Марија Николић. Поред њих, овогодишњи менторски тим су чиниле Тијана Миливојевић (гитара), Александра Стаменковић (гитара), Катарина Зарић (бас гитара), Сара Николић (бас гитара), Нађа Врачарић (гитара),  Исидора Јерић (клавијатуре), Сања Ракић (бубањ), Биљана Шуњка (бубањ), Марија Ковачина (продукција звука) и Мила Вељић (продукција звука). Ово издање Рок кампа за девојчице је прво где је једна од менторки некадашња учесница – Катарина Зарић била је полазница кампа 2018. године.

Музичким радионицама уживо претходио је едукативни програм који је ове године највећим делом одржан у онлајн формату. Кординаторка едукативног програма била је Милица Црквењаков, креаторка популарног профила на друштвеним мрежама Драга девојчице и млада активисткиња која се више од деценије бави вршњачким едукацијама и омладинским радом. Милица је са учесницама разговарала о стереотипима, родној равноправности, превазилажењу треме, али и како да једне другима буду највећа подршка. Поред онлајн програма, Милица је девојчице посетила на све три локације.

Чланице Алумни клуба Рок кампа за девојчице су ове године први пут одржале радионицу новим учесницама. Тема вршњачке едукације било је мењање света набоље кроз активизам. Ово је тек један од првих корака који је учињен ка што већем укључивању ранијих учесница у организовање и реализацију наредних издања Рок кампа за девојчице.

Едукативни програм Рок кампа за девојчице додатно су обогатила предавања музиколошкиње Маријане Дујовић о женама у историји популарне музике. Са музичаркама и актеркама из музичке индустрије учеснице су причале о њиховим искуствима, а оне су са задовољством девојчицама одговарале на питања и давале им савете. Ове године су у овим разговорима учествовале музичарке Ана Јанковић (Stray Dogg), Милица Тегелтија (кантауторка) и Олга Кепчија (Радио Београд 202). У Нишу су девојчице одмах након наступа на Нишвилу посетиле Наталија Ранковић и Луна Шкопеља (Natalee) и Катарина Ранковић (Lady K). Радионице певања је у Нишу одржала Марија Матејић, Нишлијка и певачица бенда Hazel. У Ужицу је гостовала Ана Милошевић, водитељка Радија Ужице, која се са девојчицама разговарала о својим почецима, искуствима и о томе како изгледа музички живот у овом граду.

Организациони тим су ове године појачале сјајне Маријана Дујовић, Милица Јевђенијевић и Невена Првуљ, које су пружиле велики допринос организацији, логистици и продукцији петог Рок кампа за девојчице. Поред тога, ту су биле и сталне чланице тима Олга Бошков, Маша Перуничић, Татјана Николић и Катарина Митић Минић које су биле задужене за све остале организационе, коридинаторске и промотивне активности у вези са кампом. За техничку подршку и помоћ у организацији, транспорту и поставци опреме задужени су били продуцент и музичар Лука Матковић, Павле Бркић и Никола Симоновић.

Као и претходних година, Рок камп за девочице је имао подршку својих дугогодишњих пријатеља и партнера. То су Анђели колачи и Coca Cola Helenic који су девојчицама обезбедили здраве ужине, воду и сокове, док се Прото радионица и ове године побринула за то да Рок камп за девојчице има најлепши брендинг.

За дизајн овогодишњег изадања ту је као и претходних година била Марица Буцек, а подршку је пружила и дизајнерка Јована Миловановић. Дизајн стикера потписује Ивана Поповић – Мали Ив, док је дизајн јединствених мајица које су добили овогодишње учеснице и учесници реализовала Фронцла екипа. За фотографије су заслужне младе фотографкиње Ива Масић и Невена Марковић, док су завршне снимке девојчица својом камером забележиле Соња Урошевић и Ива Масић.

Медијски партнери ове године били су дугогодишњи сарадници Кампа: Balkanrock магазин, Headliner Magazine и Облакодер.

Пети Рок камп за девојчице подржали су Mama Cash фондација, ФРИДА фондација, Министарство културе и информисања, UNESCO’s International Fund for Cultural Diversity и фонд Schüler Helfen Leben (SHL).

Извор: femix.info

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]