Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан IX састанак Управног одбора пројекта „Овде смо заједно – Европска подршка за инклузију Рома“

Објављено 22.11.2016.

deveti_uo_tari_1Отварајући IX састанак Управног одбора пројекта, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић истакла је да су између два састанка Управног одбора постигнути нови резултати на пројекту.

Пауновић је напоменула да је за 17 предузећа која запошљавају 60 Рома/киња уручена опрема чија укупна вредност износи око 375.000 евра, подсетивши и да је одржан Први сајам запошљавања припадника ромске мањине. На Сајму су представљене најбоље праксе у запошљавању Рома и Ромкиња, и по први пут су укључене и велике компаније и млади.

Завршен је процес сертификације педагошких асистената, њих 191 је примило дипломе о завршеном програму. Тиме је завршен вишегодишњи процес и асистенти су постали део образовног система Републике Србије, нагласила је Пауновић.

У оквиру пројекта на конференцији у Смедереву разговарало се о изазовима и шансама у инклузији Рома. 32 локалне самоуправе су том приликом размениле добре праксе и искуства са другим заинтересованим општинама. Уз то, потписана је и Декларација о унапређењу положаја Рома на локалном нивоу. Овом приликом је општинама представљен и Водич за оснивање мобилних тимова који треба да послужи ширењу овог вида локалне сарадње.

Успостављена база података за праћење резултата мера за инклузију Рома на локалном нивоу се интензиивно допуњује, а информације из ове базе утицаће на креирање политика националних и локалних институција као и на доношење одлука донатора.

Пауновић је оценила да су велики резултати постигнути у једној од најкомплекснијих области, а то је становање. Поред упсотављања Географског информационог сиситема за праћење стања у подстандардним ромским насељима, урађен је преглед и анализа свих до сада примењиваних модела становања у ромским насељима. Израђено је 13 урбанистичких планова подстандардних насеља у 11 општина. Затим, у 14 општина је припремљена техничка документација за 20-ак инфраструктурних пројеката. Са овим пројектима су се општине пријавиле на конкурс за фондове у оквиру програма IPA 2013.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права је истакла да су успешено окончане компоненте у вези са приступом основим правима, као и обука за више од 70 невладиних организација.

Пауновић је истакла да је Влада Републике Србије преузела да реализацију започетих активности настави кроз Акциони план за примену Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године.

Она је указала да у наредном периоду треба усмерити пажњу на даље подизање капацитета јединица локалне самоуправе да сложени посао у облати инклузије Рома успешно реализују.

Живојин Митровић, испред Националног Савета ромске националне мањине је нагласио да је кроз овај пројекат први пут обезбеђена пуна партиципација припадника ромске заједнице, од учешћа у Управном одбору пројекта до крајњих корисника.

Николас Бизел, шеф првог сектора операција, испред Делегације Европске уније у Србији је IPA 2012 оценио као један од најуспешнијих пројеката у опбласти инклузије Рома који се спроводи у Србији. Он је похвалио чврсту управљачку структуру пројекта и напоре које пројектни тим предузима у постицању циљева предвиђених овим пројектом.

Јан Луенебург, шеф одељења за демократизацију Мисије ОЕБС у Србији је изразио задовољство динамиком реализације пројектних активности и посвећеношћу свих ресора и пројектног тима који су укључени у реализацију овог пројекта. Луенебург је истакао да ће Мисија ОЕБС наставити да пружа подршку програмима инклузије Рома, али и програмима у области заштите људских права свих националних мањина.

Лојд Тудик, менаџер пројекта је детаљно представио постигунте резултате пројекта у претходном периоду, уз посебно истицање теме становања, као области у фокусу на овом састанку УО.

Извор: www.ljudskaprava.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]