Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Позив за јавну расправу о Нацрту стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији

Објављено 01.12.2015.

Vlada Republike Srbije - logoВлада Србије припремила је Нацрт стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2015. до 2025. године.

Овај документ је настао из потребе да се, на један системски и свеобухватан начин, питања социјалног укључивања Рома и Ромкиња унапреде, како на националном, тако и на локалном нивоу, уз коришћење искустава у спровођењу претходне Стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији (2009-2015) и полазних основа за израду нове стратегије.

Према Попису становништва из 2011, у Србији живи око 148.000 Рома. Роми су једна од најугроженијих друштвених група у Србији. Циљ Владе Републике Србије је да, кроз удружени напор целог друштва, унапреди положај Рома и Ромкиња, како би се смањиле неједнакости које постоје између Рома и Ромкиња и остатка становништва.

Србија се на путу европске интеграције придружила земљама чланицама када је реч о социјалном укључивању Рома и Ромкиња будући да је као основу за израду овог документа користила ЕУ Оквир за националне стратегије за интеграцију Рома који је Европска комисија заједно са Европским парламентом прописала за своје земље чланице, што осигурава наставак сарадње, као и наставак ЕУ подршке Србији за унапређење положаја Рома и Ромкиња.

Оперативни закључци са трећег по реду Семинара о социјалном укључивању Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2015. до 2017. године, које је Република Србија припремила заједно са Европском комисијом, постали су саставни део овог документа, а Нацрт стратегије усклађен је са Акционим планом за преговарачко поглавље 23: „Правосуђе и основна права“ у процесу приступних преговора Републике Србије са Европском унијом.

Јавна расправа се организује у тренутку када је социјално укључивање Рома и Ромкиња подигнуто на највиши могући ниво именовањем потпредседнице Владе Србије да координира и осигура да се процес социјалног укључивања Рома и Ромкиња спроводи.

Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији (2015-2025) је стратешки документ који ће за период од десет година да интензивира рад институција на националном и локалном нивоу за питања социјалног укључивања Рома и Ромкиња и сузбијање дискриминације Рома и Ромкиња, односно стварање услова за пун приступ остваривању људских права лицима ромске националности. Документ покрива пет приоритетних области: образовање, становање, запошљавање, здравље и социјалну заштиту.

Влада Републике Србије позива све заинтересоване да од 26.11. до 17.12. доставе коментаре на Нацрт стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2015. до 2025. године. Коментаре можете послати путем електронске поште на e-mail адресу strategija@ljudskaprava.gov.rs, или поштом на адресу Канцеларија за људска и мањинска права, Булевар Михајла Пупина 2, Нови Београд, са назнаком: Јавна расправа о Нацрту стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период од 2015. до 2025. године.

Кликните да преузмете:

 

Коментари

 
1

 Подели

Коментари

  • Vladimir Pantić Objavljeno децембар 4, 2015 11:04 am

    Vlada RS je usvojila predlog Zakona o budžetu 2016. Raspravljamo da bi raspravljali ili šta? Komentari na nacrt: https://drive.google.com/file/d/0B9hiV0Ma_6ytaXBWR2ozd1dYT28/view?usp=sharing

  • Оставите коментар

    Унесите коментар


    Име


    e-mail


    website


    Повезане вести

    Билтен о социјалном укључивању

    Архив билтена о социјалном укључивању

    Актуелности > <

    Калкулатор социјалних давања

    Блог > <

    Актуелни документи > <

    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
    децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
    SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
    децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
    децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
    Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
    децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
    децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
    децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
    децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
    децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
    децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
    Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
    новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]