Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Покренута друга фаза програма ROMACTED у Србији

Објављено 08.11.2021.

ROMACTEDКонференција поводом покретања друге фазе заједничког програма Европске уније и Савета Европе ROMACTED у Србији одржана је 2. новембра у Клубу посланика у Београду. ROMACTED II “Промовисање доброг управљања и оснаживања Рома на локалном нивоу” (2021-2024) је наставак примене прве фазе програма ROMACTED на Западном Балкану и у Турској (2017-2020), чији је циљ побољшање интеграције ромске популације у локалним заједницама кроз појачано учешће у креирању локалне политике и спровођењу локалних акција.

Тим поводом, Емануеле Жиофре, амбасадор Делегације Европске Уније у Србији, истакао је да су Роми најбројнија етничка мањина у ЕУ и Србији, али да је ова популација истовремено и веома млада: „Неопходно је да им пружимо могућности за образовање и пристојне услове за рад и живот. Унапређење живота ромске заједнице захтева координацију и сарадњу свих релевантних актера, како на националном тако и на локалном нивоу. На националном нивоу очекујемо усвајање ревидиране Стратегије као и одговарајућег акционог плана, како би се планирање и спровођење стратешких мера пажљиво одвијало. Међутим, успех националних политика у великој мери зависи од локалних заједница које су на првој линији овог задатка и управо пројекти попут овог који ЕУ спроводи заједно са Саветом Европе, Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Београдски фонд за политичку изузетност, пружају им алате и подршку у њиховом раду на интеграцији Рома.“

„Ова продужена фаза покретања програма нам је дала простора да увидимо колико је релевантан и правовремен програм ROMACTED“, рекао је Тобијас Флесенкемпер, шеф Канцеларије Савета Европе у Београду. „Данас је важан тренутак за успостављање продуктивног партнерства са 14 општина широм земље које су посвећене оснаживању Рома и Ромкиња“, закључио је он.

Гордана Чомић, министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог и национална контакт тачка за Роме у Србији, истакла је да је инклузија ромске популације стратешки и политички циљ, наглашавајући да Роми у Србији и даље немају исте шансе када су у питању запослење, становање, образовање и друга основна људска права. „Не могу се забранити предрасуде, али се могу донети закони који ће забранити понашање засновано на предрасудама и то је место где инклузија Рома почиње. Министарство ће активно учествовати у свим пројектима везаним за инклузију Рома и очекујемо да Савет Европе настави своју подршку, укључујући и заједнички програм Европске уније и Савета Европе ROMACTED II“, изјавила је Чомић.

Државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу Стеван Глигорин рекао је да ово Министарство остаје посвећен партнер у имплементацији нове фазе ROMACTED програма. Министарство ће наставити да побољшава комуникацију између локалних власти и представника ромске заједнице у решавању проблема, поштујући специфичности сваког локалног контекста.

За Далибора Накића, председника Националног савета ромске националне мањине у Србији, значај ROMACTED програма, између осталог је „у чињеници што је препозната потреба да се делује на локалу, будући да ту лежи кључ за успешну интеграцију Рома. Тај процес у великој мери зависи од капацитета, способности и спремности локалних самоуправа да на један систематски начин приђу решавању постојећих проблема.“

Соња Лихт, председница Фондације BFPE за одговорно друштво је рекла да је за њу „ROMACTED више од пројекта – то је подстицај локалној ромској заједници да се укључи у решавање својих горућих проблема и локалној самоуправи да уз много интензивније учешће грађана и грађанки у доношењу и спровођењу одлука, значајних за целу заједницу, раде на остварењу бољег живота за све.“

Марина Васић, програмска менаџерка ROMACTED-а, представила је новине друге фазе програма и пружила основне информације о заједничким напорима Савета Европе и Европске уније у оснаживању ромских заједница кроз неколико заједничких програма и пројеката од 2011. године.

Након уводних обраћања, уприличена је церемонија потписивања Протокола о сарадњи које потписују Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Савет Европе и представници партнерских градова и општина (Алексинац, Апатин, Бач, Костолац, Крагујевац, Крушевац, Лебане, Ниш, Пирот, Прокупље, Суботица, Врњачка Бања, Зајечар, Звездара).

Подршка Европске уније друштвеном укључивању, образовању и запошљавању вредна је 91 милион евра, од 2014. до данас. Средства намењена сектору друштвеног укључивања користе се за побољшање система социјалне заштите, повећање стопе запослености, борбу против дискриминације при запошљавању и бригу за групе које су мање присутне на тржишту рада.

ЕУ подржава пројекте у Србији који имају за циљ праведнији приступ основним социјалним услугама, бољу здравствену заштиту, укљученост свих група на тржишту рада, високу стопу запослености и бољу заштиту права радника. Подршка Европске уније спроводи се у сарадњи са Владом Србије. Европска унија је већи донатор за развој Србије од свих осталих међународних донатора заједно. Донације Европске уније се користе за развој Србије.

Извор: europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]