Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Pokrenuta druga faza programa ROMACTED u Srbiji

Objavljeno 08.11.2021.

ROMACTEDKonferencija povodom pokretanja druge faze zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope ROMACTED u Srbiji održana je 2. novembra u Klubu poslanika u Beogradu. ROMACTED II “Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou” (2021-2024) je nastavak primene prve faze programa ROMACTED na Zapadnom Balkanu i u Turskoj (2017-2020), čiji je cilj poboljšanje integracije romske populacije u lokalnim zajednicama kroz pojačano učešće u kreiranju lokalne politike i sprovođenju lokalnih akcija.

Tim povodom, Emanuele Žiofre, ambasador Delegacije Evropske Unije u Srbiji, istakao je da su Romi najbrojnija etnička manjina u EU i Srbiji, ali da je ova populacija istovremeno i veoma mlada: „Neophodno je da im pružimo mogućnosti za obrazovanje i pristojne uslove za rad i život. Unapređenje života romske zajednice zahteva koordinaciju i saradnju svih relevantnih aktera, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou. Na nacionalnom nivou očekujemo usvajanje revidirane Strategije kao i odgovarajućeg akcionog plana, kako bi se planiranje i sprovođenje strateških mera pažljivo odvijalo. Međutim, uspeh nacionalnih politika u velikoj meri zavisi od lokalnih zajednica koje su na prvoj liniji ovog zadatka i upravo projekti poput ovog koji EU sprovodi zajedno sa Savetom Evrope, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Beogradski fond za političku izuzetnost, pružaju im alate i podršku u njihovom radu na integraciji Roma.“

„Ova produžena faza pokretanja programa nam je dala prostora da uvidimo koliko je relevantan i pravovremen program ROMACTED“, rekao je Tobijas Flesenkemper, šef Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu. „Danas je važan trenutak za uspostavljanje produktivnog partnerstva sa 14 opština širom zemlje koje su posvećene osnaživanju Roma i Romkinja“, zaključio je on.

Gordana Čomić, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i nacionalna kontakt tačka za Rome u Srbiji, istakla je da je inkluzija romske populacije strateški i politički cilj, naglašavajući da Romi u Srbiji i dalje nemaju iste šanse kada su u pitanju zaposlenje, stanovanje, obrazovanje i druga osnovna ljudska prava. „Ne mogu se zabraniti predrasude, ali se mogu doneti zakoni koji će zabraniti ponašanje zasnovano na predrasudama i to je mesto gde inkluzija Roma počinje. Ministarstvo će aktivno učestvovati u svim projektima vezanim za inkluziju Roma i očekujemo da Savet Evrope nastavi svoju podršku, uključujući i zajednički program Evropske unije i Saveta Evrope ROMACTED II“, izjavila je Čomić.

Državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Stevan Gligorin rekao je da ovo Ministarstvo ostaje posvećen partner u implementaciji nove faze ROMACTED programa. Ministarstvo će nastaviti da poboljšava komunikaciju između lokalnih vlasti i predstavnika romske zajednice u rešavanju problema, poštujući specifičnosti svakog lokalnog konteksta.

Za Dalibora Nakića, predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u Srbiji, značaj ROMACTED programa, između ostalog je „u činjenici što je prepoznata potreba da se deluje na lokalu, budući da tu leži ključ za uspešnu integraciju Roma. Taj proces u velikoj meri zavisi od kapaciteta, sposobnosti i spremnosti lokalnih samouprava da na jedan sistematski način priđu rešavanju postojećih problema.“

Sonja Liht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo je rekla da je za nju „ROMACTED više od projekta – to je podsticaj lokalnoj romskoj zajednici da se uključi u rešavanje svojih gorućih problema i lokalnoj samoupravi da uz mnogo intenzivnije učešće građana i građanki u donošenju i sprovođenju odluka, značajnih za celu zajednicu, rade na ostvarenju boljeg života za sve.“

Marina Vasić, programska menadžerka ROMACTED-a, predstavila je novine druge faze programa i pružila osnovne informacije o zajedničkim naporima Saveta Evrope i Evropske unije u osnaživanju romskih zajednica kroz nekoliko zajedničkih programa i projekata od 2011. godine.

Nakon uvodnih obraćanja, upriličena je ceremonija potpisivanja Protokola o saradnji koje potpisuju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Savet Evrope i predstavnici partnerskih gradova i opština (Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kragujevac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar, Zvezdara).

Podrška Evropske unije društvenom uključivanju, obrazovanju i zapošljavanju vredna je 91 milion evra, od 2014. do danas. Sredstva namenjena sektoru društvenog uključivanja koriste se za poboljšanje sistema socijalne zaštite, povećanje stope zaposlenosti, borbu protiv diskriminacije pri zapošljavanju i brigu za grupe koje su manje prisutne na tržištu rada.

EU podržava projekte u Srbiji koji imaju za cilj pravedniji pristup osnovnim socijalnim uslugama, bolju zdravstvenu zaštitu, uključenost svih grupa na tržištu rada, visoku stopu zaposlenosti i bolju zaštitu prava radnika. Podrška Evropske unije sprovodi se u saradnji sa Vladom Srbije. Evropska unija je veći donator za razvoj Srbije od svih ostalih međunarodnih donatora zajedno. Donacije Evropske unije se koriste za razvoj Srbije.

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Aktuelni dokumenti > <

Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji
Decembar, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC u Republici Srbiji: Metodološki okvir i analiza izabranih pokazatelja siromaštva i nejednakosti
Decembar, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj osoba koje žive sa HIV
Decembar, 2021 arrow right pdf [305 KB]
E2E: Utvrđivanje institucionalnog okvira za uspostavljanje Nacionalne standardne klasifikacije zanimanja u Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Analiza održivih modela za obezbeđivanje pristupa čistoj pijaćoj vodi, kanalizaciji i električnoj energiji stanovnicima podstandardnih romskih naselja u Republici Srbiji
Decembar, 2021 arrow right pdf [4 MB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj nacionalnih manjina
Decembar, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj migranata i tražilaca azila
Decembar, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj dece
Decembar, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj mladih
Decembar, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Položaj osetljivih grupa u procesu pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji – položaj starije populacije
Decembar, 2021 arrow right pdf [307 KB]