Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Представљени резултати пројекта „Подстицање запошљавања Рома и других маргинализованих група у Београду”

Објављено 22.09.2021.

Predstavljanje rezultata projekta „Podsticanje zapošljavanja Roma i drugih marginalizovanih grupa u Beogradu"Партнери на пројекту „Подстицање запошљавања Рома и других маргинализованих група у Београду” представили су резултате спровођења мера за подршку запошљавању Рома и других маргинализованих и тешко запошљивих група у Београду. Пројекат је део програма Немачке развојне сарадње „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији“ који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу GIZ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права. Заједно са Фондацијом „Ана и Владе Дивац“, Градским секретаријатом за социјалну заштиту, Привредном комором Србије, Академијом Едукатива, Националном службом за запошљавање, Форумом Рома Србије, SOS Дечија села и другим послодавцима запослене су 32 особе у 15 малих, средњих и великих предузећа у Београду, 31 особа је завршила стручне обуке за седам стручних профила тражених на тржишту рада различитих фирми у Београду, док је шест корисника и корисница добило грантове за опрему у циљу започињања и унапређивања сопственог бизниса, уз стручне обуке и менторску подршку.

Током пројекта пружене су три врсте подршке које су подразумевале: обуке за профиле тражене на тржишту рада, подршку за започињање сопственог посла и обучавање на конкретном радном месту у циљу запошљавања одмах након спроведене обуке. Поред наведених обука, организована су два округла стола са Привредном комором Србије, Националном службом за запошљавање и организацијама цивилног друштва на тему запошљавања остељивих група.

„Захваљујем се GIZ-у и Фондацији ‘Ана и Владе Дивац’ на успешно реализованом пројекту упркос пандемији. Сама подршка припадницима осетљивих група је приоритет Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда. Свима нама је био циљ да на првом месту информишемо припаднике ромске националне маљине о постојању пројекта и да их мотивишемо да се прикључе подршци и обукама и да на тај начин побољшају услове живота и стандард својих породица. У сарадњи са 17 градских општина смо дошли до корисника и корисница који су, превасходно, били заинтересовани за обуке у домену заната. Секретаријат за социјалну заштиту ће и даље радити на побољшању положаја ромске националне мањине и других осетљивих група”, рекла је Наташа Станисављевић, секретарка Секретаријата за социјалну заштиту Града Београда.

Фондација „Ана и Владе Дивац” је имала задатак да на територији града Београда спроведе мере подршке за запошљавање најугроженијих/најосетљивијих група, укључујући Роме и Ромкиње, повратнике по Споразуму о реадмисији, жене, младе, особе без стручних квалификација, без радног искуства, жртве породичног насиља, младе без родитељског старања.

„Упркос отежаним околностима и ситуацији са коронавирусом, Фондација је посетила људе из различитих угрожених група и подстакла их да се прикључе пројекту који им пружа прилику да унапреде животе својих породица и подигну животни стандард. Више од 300 корисника и корисница из горенаведених осетљивих група је учествовало у инфо сесијама, док је њих 69 прошло све три мере подршке. 31 особа је завршила обуке за профиле тражене на тржишту рада: рачуновођа, руковалац грађевинским машинама, фризер, водоинсталатер и педикир/маникир. Веома смо задовољни бројем људи који су се прикључили пројекту и успешно дошли до запослења”, изјавио је Урош Делић, менаџер пројекта за подршку запошљавању у Фондацији „Ана и Владе Дивац”.

Од 69 корисника и корисница који су учествовали у различитим обукама, пројекту се прикључило 52 Рома и Ромкиња, од којих је 17 корисника и корисница из категорије теже запошљивих лица, односно млади, старији од 50 година и дугорочно незапослене особе.

„Највреднији резултат пројекта је укључивање великог броја корисника и корисница из најосетљивијих група у друштву и на тржишту рада, као и њихово успешно запошљавање. Фондација Дивац је применила концепт подршке који подржава програм ‘Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији’, односно приступ је прилагођен сваком појединачном кориснику, њиховим могућностима да похађају стручне обуке, да се запосле или да покрену сопствени посао и он је донео добре резултате у запошљавању. Други важан аспекат је мултисекторска сарадња и укључивање великог броја партнера из области запошљавања и социјалне инклузије”, изјавила је Весна Видојевић, виша пројектна менаџерка програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији”.

Општи циљ пројекта, који је трајао годину дана – од септембра 2020. до септембра 2021. године, био је побољшање економског положаја и запошљавања Рома и других тешко запошљивих и маргинализованих група у Београду. У фокусу су биле три мере за подршку запошљавању: спровођење стручних обука за профиле тражене на тржишту рада, обуке на радном месту и запошљавање код познатих послодаваца, односно додељивање грантова за започињање сопственог посла.

Извор: www.ukljucise.org

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]