Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Привредници уочили мање побољшање пословног окружења

Објављено 25.11.2014.

usaid anketa betaПредузећа у Србији, према анкети USAID Пројекта за боље услове пословања, сматрају да је током 2014. у Србији дошло до мањег побољшања пословног окружења и да дуготрајне и скупе административне процедуре и даље негативно утичу на конкурентност српске привреде. Привредници се жале на препреке код задуживања а брине их и пореска политика. Као најпозитивнију реформу из претходних годину дана привредници су оценили обједињену уплату пореза и доприноса а као најнегативнију повећање стопе пореза на додату вредност.

Анкета која је спроведена током септембра и која је обухватила 1.009 привредних друштава и предузетника, а која је 21. новембра представљена у Привредној комори Србије (ПКС), показала је да на конкурентност српске привреде негативно утичу и тешкоће у приступу банкарским изворима финансирања.

Привредници се жале на више препрека за задуживање и 91% сматра да високе каматне стопе и накнаде банака дестимулишу задуживање, док 77% верује да су захтеви за средствима обезбеђења кредита највеће ограничење.

Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби рекао је говорећи на скупу у ПКС да је овогодишња анкета показала да се смањује број фирми које сматрају да корупција значајно утиче на њихово пословање, са 41%, колико их је било 2011, када је рађена прва анкета USAID, на 17% у 2014. години.

Он је навео и да је анкета показала да привредници сматрају да је у 2014. смањено време које фирме морају да посвете раду са инспекцијама, у просеку на 12 сати. У 2011. години на то је одлазило 70 сати.

Кирби је навео и да је уочено да су посете инспектора све ређе и да их је у 2014. било у просеку 1,6 док их је у 2011. било шест.

Према речима амбасадора САД, Србија и даље има проблем са бирократијом и чак 65% фирми не користи спољне изворе финансирања, а свега 1% користи финансирање путем лизинга.

Он је навео да привреднике брину и несигурна пореска политика, инфлација и девизни курс, али је нагласио да је инфлација већ неколико година у Србији мања од 2%, као и да је девизни курс прилично стабилан.

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић казала је на скупу у Комори да је анкета USAID која се спроводи четврту узастопну годину по истом методу јасно показала шта су проблеми Србије.

Према њеним речима, пословно окружење у Србији се ипак поправља а то показују почетак спровођења фискалне консолидације, реформа јавног сектора и споразум с ММФ о новом аражману, који је сигнал инвеститорима да се у Србији ствари крећу у добром правцу.

Она је навела да се чине велики напори на стварању законског оквира за пословање, као што је припрема новог закона о планирању и изградњи који би наредне седмице требало да се нађе у Скупштини Србије и који ће он омогућити добијање дозвола за 28 дана.

Михајловићева је додала и да је Влада Србије отворена за све предлоге привредника за побољшање услова пословања и јачање привредног сектора.

Вршилац дужности председника ПКС Миливоје Милетић рекао да креатори економске политике у Србији треба да имају у виду све наведене проблеме и да доношењем новог регулаторног оквира побољшају окружење.

Он је нагласио да привредници очекују да реформе буду свеобухватне, јер су проблеми српске привреде структурне природе и наслеђени из ранијег периода.

На основу налаза анкете, дате су препоруке државним органима, привреди и другим заинтересованим актерима.

Међу препорукама су укидање парафискалних намета, интензивирање борбе против сиве економије и против корупције, повећање улагања у инфраструктуру, омогућавање обуке за управљање финансијама за привреднике, унапређење система јавних набавки, усвајање нових закона о инспекцијском надзору и о планирању и изградњи.

У анкети USAID учествовало је 1.009 предузећа од којих су 92% мала, 6% средња а 2% велика. Укупно 60% испитаника је у 2013. имало промет већи од 100.000 евра, 89% је те године остварило добит а 88% их ради непрекидно најамње девет година.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]