Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пример из Пожаревца награђен у европским оквирима

Објављено 17.05.2017.

Милица Стевић (19) је након волонтирања у пекари добила стално запослење

Милица Стевић (19) је након волонтирања у пекари добила стално запослење

Пројекат Удружења Рома Браничевског округа (УРБО) један је од два пројекта из Србије који су освојили овогодишњу, другу по реду, Награду ЕУ за интеграцију Рома на Западном Балкану и у Турској.

Милица Стевић (19) је после завршетка школовања за посластичара скоро годину дана била без посла. Од координатора из Удружења Рома Браничевског округа чула је да почиње пројекат у оквиру кога може да волонтира у струци.

– Рекла сам: хајде да пробам. Мама и тата у почетку нису били за то. Говорили су да је боље да тражим прави посао.

После три месеца волонтирања у пекари-пицерији „Бонђорно” у Пожаревцу, граду у коме живи са родитељима, старијом и млађом сестром, не само да је савладала професионалне тајне, већ је добила и сталан посао.

– Док сам волонтирала, увек сам запиткивала старије колегинице: како се ради ово, како оно? Трудила сам се много и власник локала ме је прошле јесени запослио.

Чим је отворен нови објекат у Костолцу, Милица је постављена као „искусни“ радник. Ради у две смене и, како каже, најтеже јој пада сечење меса. После осам-девет месеци искуства, са осмехом се сећа првих неуспелих карађорђевих шницли које су биле „чупаве попут јежа“. Поносно каже и да је сада мама често код куће пита како се неко јело спрема.

Ненад Кочић је завршио за кувара и после три месеца волонтерског стажирања добио посао у ресторану за велике прославе

Ненад Кочић је завршио за кувара и после три месеца волонтерског стажирања добио посао у ресторану за велике прославе

Она је, за сада, једна од двоје младих Рома који су захваљујући пројекту Удружења Рома Браничевског округа решили велики проблем – проналажење посла. За време реализације пројекта „Подршка едукативној инклузији на свим образовним нивоима и подршка самозапошљавању Рома у Пожаревцу ’Наше право да живимо боље’”, посао је – осим Милице – нашао и кувар Ненад Кочић. Након волонтирања током 2016. године, он је такође добио стални ангажман, и то у ресторану за велике прославе.

Удружењу је овај пројекат крајем марта донео престижну ЕУ награду за интеграцију Рома (EU Roma Integration Award for the Western Balkans and Turkey). Поред подухвата УРБО, награђено је још 12 пројеката из шест земаља Западног Балкана и Турске, а из Србије су разлог за славље имали и у Фондацији GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats).

Ненад Гавран, координатор пројекта Удружења, каже да су још 2012. године, током испитивања стања на терену и обраде података за потребе израде Локалног акционог плана за Роме, стекли слику где је потребно додатно радити како би се живот Рома у овом делу Србије побољшао.

Пројекат је званично почео 21. децембра 2015. и трајаће до 21. јуна 2017. Финансиран је од стране Европске комисије, у вредности од 118.000 евра. Конципиран је у два сегмента, од којих је први био усмерен на побољшање успеха ромских ђака, а други подразумева пружање помоћи младим Ромима приликом самозапошљавања.

Пројекат се састојао из два сегмента – помоћи у самозапошљавању и побољшању успеха ромских ученика у основним школама

Пројекат се састојао из два сегмента – помоћи у самозапошљавању и побољшању успеха ромских ученика у основним школама

Тако је, током прошле и актуелне школске године, четворо наставника помагало ученицима у стицању додатних знања путем радионица из српског и енглеског језика, математике, хемије и физике. Ученици узраста I-VIII разреда не само што су прелазили школско градиво, већ су похађали и различите активности – одлазили су на базен, посећивали музеј, ишли на излете… Више десетина школараца поправило је оцене на крају године.

Ненад Гавран је још поноснији на чињеницу да је 29 Рома осмака прошле школске године уписало средњу школу. Ипак, каже да је један број малишана долазио пре свега због тога што је на радионицама дељена ужина, што, нажалост, показује степен сиромаштва њихових породица.

Помоћ младим Ромима без посла почела је у јуну 2016. године, али не без тешкоћа.

– Имали смо ситуацију да родитељи не дозвољавају младом Рому да волонтира, стекне нове вештине, социјалне контакте… Кажу да им је потребнији да ради код куће, илуструје примером стање на терену наш саговорник.

Удружење Рома Браничевскг округа је од Града Пожаревца добило на коришћење просторије у старој касарни које су реновиране захваљујући донацији амбасаде Јапана

Удружење Рома Браничевскг округа је од Града Пожаревца добило на коришћење просторије у старој касарни које су реновиране захваљујући донацији амбасаде Јапана

Ипак, пројекат је у првој групи окупио четворо волонтера, од којих су двоје – Милица и Ненад – нашли посао. Још две девојке су волонтирале у комуналном предузећу, али због забране запошљавања нису имале шансе да заснују радни однос. Укупно 19 Рома је прошло неки вид стажирања. У другој фази реализације пројекта, од октобра до децембра 2016. године, одржавана је обука у оквиру бизнис инкубатора. Од 14 предложених идеја за самозапошљавање Рома, четири су подржане средствима за набавку опреме.

Према подацима пописа из 2011. године, у Пожаревцу живи 2.400 Рома, док је у Костолцу 30% становника навело да су Роми. Наш саговорник каже да људи због страха од дискриминације избегавају да се изјасне и да су стварни бројеви већи – Удружење процењује да у Пожаревцу живи око 5.000 Рома, а да половина становништва у Костолцу припада овој националној мањини. Највећи број њих изворе прихода проналази у повременим, сезонским пословима, раде на црно, док је један део ангажован у ТЕ Костолац. Попут припадника већинског становништва овог дела Србије, многи млади Роми покушавају да се настане у Аустрији и Немачкој.

Више информација о раду Удружења Рома Браничевског округа (УРБО) потражите овде.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]