Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EU objavila dobitnike druge po redu Nagrade za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj

Objavljeno 30.03.2017.

eu_roma_integration_awardEvropska komisija je na zvaničnoj ceremoniji objavila dobitnike druge po redu Nagrade EU za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Cilj ove nagrade, koja je ustanovljena 2014, je da u centar pažnje stavi politički značaj integracije Roma u okviru procesa proširenja EU, da osnaži ulogu civilnog društva i da pokaže rešenost i posvećenost EU unapređenju društvene inkluzije Roma.

Johanes Han, evropski komesar za evropsku politiku susedstva i pregovore o proširenju, izjavio je:

„Romi su deo naših evropskih društava, a njihova bogata kultura i istorija su neraskidivo povezani sa Evropom. Njihov se potencijal, međutim, i dalje često guši. EU zato podržava inkluziju, integraciju i osnaživanje Roma kako bi im pomogla, a naročito mladim Romima, da odigraju aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama od koje će koristi imati čitavo društvo.

EU kroz ovu Nagradu iskazuje poštovanje prema ljudima koji su posvećeni stvaranju inkluzivnijeg društva. Dobitnici nagrade nisu samo veliki akteri današnjice, oni su tvorci sutrašnjice.”

Kontekst

Romi su jedna od najbrojnijih etničkih manjina u Evropi sa između 10 i 12 miliona pripadnika. Oko milion njih živi na Zapadnom Balkanu, dok ih je u Turskoj 2,8 miliona. Bogata kultura i istorija Roma su neraskidivo povezane sa Evropom. No, Roma imaju i dugu istoriju isključenosti. Preveliki broj njih je i dalje suočen sa rasizmom, diskriminacijom, društvenom isključenošću ili životom u teškom siromaštvu. Unapređenje inkluzije Roma je zato i dalje jedan od ključnih prioriteta EU.

O drugoj Nagradi EU za integraciju Roma

Trinaest pobedničkih projekata je izabrano zbog njihovog doprinosa inkluziji, integraciji i osnaživanju romske dece i mladih u kojima leži budućnost njihovih zajednica i koji su u najboljem položaju da daju podstrek integraciji na lokalnom nivou.

Među odabranim projektima su oni koji su podržali originalnu pozorišnu produkciju, uspostavljanje omladinskog fudbalskog kluba ili muzičkih i plesnih radionica, dodelu stipendija i pružanje prilika za stručnu praksu i mnogi drugi, koji su rezultirali povećanim učešćem u društvu i razvojem javnog zagovaranja i samopoštovanja.

Realan uticaj posvećenosti ovih organizacija na integraciju Roma se već oseća i trebalo bi da posluži kao  inspiracija drugima da nastave sa dobrim radom. Odavanjem poštovanja projektima koji su sprovedeni u skladu sa načelima EU te podizanjem njihove vidljivosti i unapređenjem održivosti, EU pomaže unapređenje života romskih zajednica širom Zapadnog Balkana i Turske i podstiče ih da postanu punopravni članovi svojih društava.

Osim uručivanja novčanih nagrada, kandidati su pozvani na trodnevno studijsko putovanje u Brisel gde će prisustvovati svečnosti dodele nagrada i učestvovati u nizu sastanaka i događaja na temu integracije Roma.

Saznajte više:

Izvor: europa.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Aktuelnosti

Blog

Earlier
Društvene inovacije
Obavezno osnovno obrazovanje danas je uobičajeno širom sveta. Slično je i sa obdaništima, univerzalnom zdravstvenom zaštitom, penzijskim fondovima. Iako su [...]
pet, jan 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Milutin Savić
LICEULICE prodavce ste i prošle godine sretali na ulicama, na kojima se svakoga dana trude da zarade za dostojanstven život, [...]
uto, jan 14, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević i Milica Šimonović - 42. Beogradski Ignite "Uključi se br. 7"
Transkript govora Milice Šimonović i Milkice Dimitrijević na 42. Beogradskom Ignite-u „Uključi se br. 7” (11. decembar 2019. godine, Impact [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Foto: Sara Ristić
Foto: Sara Ristić Zovem se Vladimir Janković. Imam trideset osam godina. Od prošlog leta, posle duže pauze zbog psihološke krize, prodajem [...]
uto, dec 24, 2019
Source: Inkluzija blog
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch
Braća Mohamadi, Maks i Alen (desno), ispred svoje kancelarije u Sodermalmu ©Chris Welsch Kada su braća Mohamadi izgubila voljenu osobu zbog [...]
pet, nov 01, 2019
Source: Inkluzija blog

Aktuelna dokumenta

Dizajn za sve na turističkim destinacijama
Januar, 2020 arrow right pdf [32 MB]
Nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu
Januar, 2020 arrow right pdf [619 KB]
60. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Decembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [1 MB]
Brošura o prvih deset godina rada Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije – SIPRU
Decembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
E2E: Društvene inovacije – ljudi u centru javnih politika
Novembar, 2019 arrow right pdf [2 MB]
59. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Novembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [251 KB]
Priručnik za uvođenje rodne perspektive u nastavu srpskog jezika za prvi ciklus obrazovanja
Septembar, 2019 arrow right pdf [1 MB]
58. Bilten o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva
Septembar, 2019 arrow right link arrow right pdf [320 KB]
Izveštaj o digitalnoj uključenosti u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine
Juli, 2019 arrow right pdf [657 KB]