Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Пројекат “Open up” на Фестивалу уличних свирача: упознајте савремену ромску културу

Објављено 29.08.2014.

Open UpДруштвени ангажман Фестивала уличних свирача, који ће ове године бити одржан 14. пут у Новом Саду од 4. до 6. септембра, биће заступљен кроз специјални програм „Open up“ (Опен ап – Отвори се), посвећен савременој култури Рома у Србији и Европи. Програм у којем ће учествовати нека од најзанимљивијих имена ромске уметничке сцене, пре свега музичари, уз изложбу фотографија и панел дискусију на ову тему, биће одржан последњег дана Фестивала, у суботу 6. септембра, у поподневним и вечерњим часовима, на различитим пунктовима у центру Новог Сада, најавили су учесници конференције за медије организоване тим поводом.

Програм „Open up“ је заједнички пројекат Фестивала уличних свирача и Фонда за отворено друштво из Будимпеште, уз подршку Европске комисије као сталног партнера ове манифестације. Циљ пројекта је да посетиоцима Фестивала представи савремену културу Рома на креативан и иновативан начин, без истицања језичких, културних и етничких различитости, указивањем на универзалне вредности, које су заједничке за све грађане, истакла је председница Уметничке асоцијације „Inbox“ из Новог Сада, која организује Фестивал, Натали Бељански Поповић.

– На тај начин, Фестивал уличних свирача ће, у најважнијем сегменту 14. издања, промовисати пре свега младе уметнике, савремене ствараоце ромске националности у области музике, плеса, позоришта и модерног циркуса. Уметничка асоцијација “Inbox” тако жели да подстакне интеркултурални дијалог и сарадњу између уметника ромске националности и свих осталих, у настојању да се културна сцена Новог Сада отвори и подстакне на међусобно разумевање све 23 етничке заједнице, колико их живи у овом граду – рекла је Бељански Поповић.

Фонд за отворено друштво из Будимпеште, и њен огранак у Србији, су неполитичка и непрофитна организација која развија и подржава пројекте и активности усмерене на развој демократске културе, отворености, уважавања различитости и пуног поштовања људских права свих, у циљу развоја демократског и отвореног друштва у Србији. Пројекти као што је “Open up” се уз помоћ ове фондације организују у читавом свету, нагласио је представник те организације, Радомир Шовљански.

– Овај део програма Фестивала уличних свирача се реализује кроз програм MTM (Making the most of EU funds for Roma), који пружа подршку државним и другим институцијама у приступу европским фондовима. Фонд за отворено друштво је спреман да се у будуће још више укључи у овакве програме, и то не само финансијски већ и логистички – истакао је Шовљански.

Подршку фестивалском програму „Open up“ пружио је и Центар за производњу знања и вештина из Новог Сада, чија је представница, Татјана Лазор Обрадовић, на конференцији указала на спремност ове организације да и даље партиципира у процесу инклузије Рома у нашем друштву, као и да пружи неопходну помоћ свима који имају таква стремљења.

Слични циљеви обједињују и деловања учесника програма “Open up”. Тако бенд Gipsy Groove из Приштине, који свира аутентичну музику балканских Рома, обогаћену модерним музичким правцима, поред позива на плес и слушалачко задовољство, указује и на питања правде, дискриминације, расизма, људских права, мира и етничке различитости. Хип-хоп састав Рома Сијам из Београда промовише ромску културу кроз најсавременији музички израз и специфичну поезију урбане средине.

Фондација Gypsy Roma Urban Balkan Beats (GRUBB) из Велике Британије, својом испоставом у Србији представља уметничку тачку модерне музике и плеса, којом се уметници тинејџерског узраста осврћу на теме прве љубави, пријатељства и свакодневне борбе против сиромаштва и предрасуда.

Chisinau Youth Orchestra из Молдавије је једна од ексклузива овогодишњег Фестивала уличних свирача. Овај многочлани хор и оркестар чине најталентованији ученици и студенти музике из Молдавије и Румуније, а њихове изведбе класичних композитора у социјалном сегменту указују на коегзистенцију микро-заједнице састављене од чланова са различитих страна, али са истим, заједничким циљем. Хедлајнер програма „Open up“ ће бити београдски бенд Кал, широм света добро познат и популаран као водећи извођач урбане ромске музике у Србији и на Балкану. Фронтмен овог сасатав, Драган Ристић, поред уметничког рада негује и друштвени активизам као представник Ромског културног центра из Београда.

– Фестивал уличних свирача је у потпуности схватио идеју Центра, и хвала организаторима што осећају потребу да промовишу ромску културу. Једна од основних агенди Европске уније за земље које желе да јој се придруже, као Србија, је позиција националних мањина, па је изузетно битно да и уметност и култура Рома нађу своје место на српској, али и глобалној културној мапи – указао је Ристић, уз најаву изложбе посвећене знаменитим уметницима и другим јавним личностима из читавог света који су пореклом Роми, а која ће, као и панел дискусија на ову тему, такође бити део овогодишњег Фестивала уличних свирача.

Део пројекта „Open up“ на Фестивалу уличних свирача ће бити и завршна представа међународног пројекта „Циркус као начин живота“, реализованог у сарадњи са Европском комисијом. Млади уметници из Новог Сада, Грачанице, Вараждина и Тиране су, након двогодишњег припремног периода и обуке под надзором врхунских инструктора модерних циркуских вештина и уличног театра из Француске и Грчке, формирали заједничку трупу, која ће се први пут представити публици у Новом Саду, да би касније наставила са наступима на сличним манифестацијама широм Европе.

Фестивал уличних свирача организује Уметничка асоцијација „Inbox“ из Новог Сада, уз подршку Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и информисање, амбасаде Сједињених Америчких Држава у Београду и Нафтне индустрије Србије. Пројекат „Open up“ реализује се уз подршку Фонда за отворено друштво из Будимпеште и Европске комисије.

Извор: www.ulicnisviraci.com

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]