Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Равномернија заступљеност жена у оперативном саставу МУП-а

Објављено 26.09.2017.

Obuka visokih rukovodilaca MUP-a o pitanjima rodne ravnopravnostiПомоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за људске ресурсе Катарина Томашевић 25. септембра је изјавила да је циљ МУП-а да кроз реформске процесе створи добру основу за развој родне равноправности, оснажи жене и повећа њихову заступљеност у оперативном саставу полиције и на руководилачким позицијама.

Томашевић је на отварању семинара „Обука високих руководилаца МУП-а о питањима родне равноправности“ у Аранђеловцу прецизирала да 23,5 одсто од укупног броја запослених у Министарству чине жене.

Према њеним речима, на руководећим положајима налази се приближно 15 одсто жена, док 11 одсто њих примењује полицијске мере и овлашћења.

Када је реч оперативном саставу, она је прецизирала да су жене најзаступљеније у Јединици за обезбеђење одређених личности и објеката, и као позитиван пример истакла начелницу Полицијске управе Крагујевац, која је недавно изабрана на конкурсу.

МУП се труди да родна перспектива буде примећена и кроз процес селекције и регрутације, као и кроз процес каријерног напредовања и обуке, подвукла је Томашевић и додала да је приметно да се на конкурсима за основну полицијску обуку, као и за упис на Криминалистичко-полицијску академију, пријављује све већи број жена.

Резултати које оне остварују на обукама из године у годину су све бољи, тако да више није реткост да жена буде најбољи кандидат међу свим полазницима Центра за основну полицијску обуку, указала је она.

Томашевић је исказала захвалност Влади Шведске, полицији и Агенцији за међународни развој и сарадњу те земље на стручној и финансијској помоћи и подршци у реализацији пројекта „Развијање родне агенде у МУП-у“, али и на свим осталим реформским пројектима који се спроводе у оквиру програма „Развој МУП-а Републике Србије 2016–2018“.

Према њеним речима, пројекат „Развијање родне агенде у МУП-у“ има четири циља, и то унапређење система једнаких могућности, заштиту од дискриминације и сексуалног узнемиравања, оснаживање жена у полицији кроз формирање мреже жена и родно сензибилисање руководилаца.

Заменик амбасадора Шведске у Србији Јоаким Верн указао је на то да се у овој години обележава 100 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Шведске, нагласивши да је та земља чврсто опредељена да подржи Србију у процесу приступања ЕУ, кроз овакве и сличне развојне пројекте.

Програм родне равноправности има корене у Резолуцији 1325 Савета безбедности Уједињених нација, јер само жене и мушкарци заједно могу допринети одрживом светском миру, рекао је Верн.

Он је нагласио да је за родну равноправност веома битан фактор обука високих руководилаца, с обзиром на то да су они кључни носиоци промене ставова у својим организацијама.

Руководилац програма „Развој МУП-а Републике Србије 2016–2018“ Макс Лутеман указао је на то да је родна равноправност кључна компонента сва четири пројекта која се спроводе у оквиру програма и да је успостављање родне агенде неодвојиви део реализације њихових циљева.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]