Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Савет Европе: Озбиљна криза људских права у Европи

Објављено 22.04.2014.

Европа се суочава са највећом кризом људских права у протекле две деценије, оценио је генерални секретар Савета Европе Торбјорн Јагланд (Thorbjorn). Он је у новом свеобухватном извештају о стању људских права, демократији и владавини права упозорио да се у Европи и даље дешавају озбиљна кршења људских права укључујући корупцију, трговину људима, расизам и дискриминацију. Указао је и да незапосленост и сиромаштво у многим земљама подстичу екстремизам и сукобе. Према извештају, у 39 од 47 чланица Савета Европе националне мањине су изложене дискриминацији, у 30 постоје проблеми у вези са притвором, укључујући пренасељеност затвора, а у 26 је изражен проблем корупције.

Извештај генералног секретара Савета Европе, који је објављен 16. априла, представља прву свеобухватна анализу стања људских права, демократије и владавине права у Европи и заснива се на налазима надзорних тела те паневропске организације.

Део извештаја који се појединачно односи на земље није објављен већ ће резултати бити, као поверљиви, достављени властима сваке земље понаособ, рекао је за АФП портпарол генералног секретара СЕ Данијел Хелтген.

У саопштењу насловљеном “Највећа криза људских права у Европи од Хладног рата” Јагланд је позвао чланице Савета Европе да у потпуности примењују Европску конвенцију о људским правима, да спрече “ерозију основних права” и предузму даље реформе у складу са Конвенцијом.

Он је навео пример кризе у Украјини како би указао на ризик од избијања сличних сукоба у другим деловима Европе због недовољно развијених демократских стандарда и институција. “Мањак демократске контроле и равнотеже и слободе медија и недовољно независно правосуђе довели су до свеприсутне корупције и злоупотребе власти”, рекао је Јагланд.

Оценио је да је потребна “нова паневропска безбедносна агенда” како би се спречиле такве злоупотребе и како би се осигурало да људска права буду укључена у политике и законе који се односе на безбедност.

“Европи је потребна нова паневропска безбедносна агенда која мора укључивати заштити владавине права и демократских принципа. Ми заједно морамо вратити Европу на пут јединства и сарадње засноване на заједничким вредноситма, стандардима и законским обавезама”, рекао је генерални секретар Савета Европе.

Изразивши забринутост због насиља на истоку Украјине он је позвао све стране у тој земљи да “спрече ескалацију насиља и покрену преговоре о будућности земље”. Указао је и да “међународни партнерти треба да пруже подршку Украјини у проналажењу решења које ће водити миру и стабилности”.

У извештају генералног секретара СЕ се наводи да изазови на плану људских права у Европи по броју и обиму изазивају забринутост.

Наводи се да је у 39 чланица Савета Европе присутна дискриминација националних мањина, док у 30 чланица постоје проблеми са системом притвора, укључујући преоптерећеност затвора.

Корупција је изражена у 26 земаља, а у 23 земље пракса лошег поступања полиције и других представника закона.

У 23 чланице постоји проблем дискриминације Рома и њихове искључености из друшта, док се у 20 јављају проблеми у функционисању правосуђа.

У 20 земаља мањкава је заштита права миграната и тражилаца азила.

Проблем трговине људима изражен је у 11 чланица, док је недовољна слобода изражавања и слобода медија проблем 8 чланица.

Извештај у коме се наводи низ препорука како да СЕ пружи брже и ефикаснију подршку својим чланицама, размотриће Комитет министара спољних послова СЕ 6. маја у Бечу.

Извор: EurActiv.rs и АФП

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]