Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светски дан права детета обележен округлим столом “Моје је право да учествујем…”

Објављено 16.11.2018.

Okrugli sto "Moje je pravo da učestvujem..."У оквиру обележавања Светског дана права детета, у петак, 16. новембра 2018. године, Фондација SOS Дечија села, уз подршку Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, организовала је округли сто под називом „Моје је право да учествујем…”. Округли сто је организован у оквиру пројекта „Алтернативна брига и дечија права у Србији”, који спроводи Фондација SOS Дечија села у партнерству са SOS Дечијим селима Хрватска, уз финансијску подршку Европске уније, и суфинансирање од стране Канцеларије.

Округли сто је окупио професионалце из система социјалне заштите који се баве децом и младима без родитељског старања, невладине организације и младе који су изашли или су и даље у систему алтернативне бриге. Циљ округлог стола била је размена информација о важности учешћа детета/младе особе у сопственом животу кроз партиципацију у доношењу одлука које су у надлежностима институција система.

У уводном делу присутнима су се обратили: Николас Бизел, шеф секције Делегације Европске уније у Републици Србији, Жарко Степановић, в.д. директора Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Републике Србије, Вукота Влаховић, шеф одсека за бригу о породици у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Данијела Радојевић, представница Заштитника грађана/Одељење за права детета, Весна Мраковић Јокановић, национална директорка Фондације SOS Дечија села Србија, и Илијана Кладар – PR удружења „Мој круг”.

Степановић је нагласио значај овог пројекта који одговара на потребу за већим одлучивањем деце и младих, као и потребу за бољим информисањем о њиховим правима на један пријемчив и младима разумљив начин.

На догађају се дискутовало о важности информисања и познавања дечијих права како би се омогућило њихово поштовање и пуна примена у било ком животном аранжману који је систем обезбедио за дете, било да је у питању домски смештај или хранитељска породица. Присутнима су се обратили и млади, који су одрастали у алтернативном облику бриге, које Фондација SOS Дечија села подржава кроз Центар „Јаки млади“, како би пренели своја размишљања и дали предлоге за унапређење досадашњег начина рада.

Један од закључака је био да треба радити на подизању капацитета стручњака и стручњакиња који раде у систему алтернативне бриге како би се осећали компетентније у својој професионалној улози, чиме се квалитет живота детета које живи у алтернативној бризи аутоматски подиже на виши ниво. Исто тако је важно упознавање деце и младих са њиховим правима, пре свега, али и одговорностима као и омогућавање ситемске подршке младима који напуштају бригу да се као независне младе особе боље интегришу у локалну заједницу и остваре своје пуне личне капацитете.

Пројекат „Алтернативна брига и дечија права у Србији” реализује Фондација SOS Дечија села у партнерству са SOS Дечијим селима Хрватска од децембра 2017. године, уз подршку Европске уније и Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом. Пројекат траје до децембра 2019. године, а циљ је да обухвати 200 професионалаца из система социјалне заштите и алтернативне бриге кроз различите активности усмерене на подизање свести о неопходности примене дечијих права у свакодневном раду.

Извор: www.civilnodrustvo.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]