Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Светски дан Рома

Објављено 08.04.2016.

Romska zastava - ilustracijaУ Србији се данас низом манифестација обележава Светски дан Рома, а циљ је да се још једном упозори на изузетно тежак друштвени и економски положај те националне мањине.

Председник Националног савета Рома Витомир Михајловић поручио је да је Србија остварила помаке када је у питању положај припадника ромске националне заједнице, али да  су и даље највећи проблеми са којима се Роми суочавају висока незапосленост и спора интеграција.

Напретку у положају Рома допринеле су, према његовим речима, одређене мере Владе Србије, попут оне о упису студената и ученика, увођења педагошког асистента у основним школама, координатора у локалним самоуправама…

Влада Србије је усвојила нову Стратегију за социјално укључивање Рома и Ромкиња до 2025. године која је, према речима директорке Канцеларије за људска и мањинска права Сузане Пауновић усклађена са јавним политикама, економским приликама и трендовима, али и међународним стандардима и стандардима ЕУ у тој области.

Мере из Стратегије, истиче Пауновић, усмерене су на област образовања, запосљавања и економског оснаживања, као и становања и социјалне заштите.

Стратегија је, како је нагласила, заснована на принципима инклузивности, децентрализације, рационализације, економичности и ефикасности, као и афирмативним мерама усмереним на веће укључивање Рома и Ромкиња.

Заштитник грађана честитао је  грађанима ромске националности Светски дан Рома оцењујући да су упркос постигнутим резултатима Роми и даље најрањивија група, али да Стратегија за социјално укључивање мозе допринети да се њихов положај побољша.

Он је међутим, истакао да нова Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња, која ће до 2025. године бити основ предузимања мера и активности, значајно може допринети даљем унапређењу стања и њиховог социјално – економског положаја.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић сматра да је забрињавајуће да готово свака друга притужба због дискриминације долази од ромске полупације, да забрињава и однос појединих представника органа јавне власти према Ромима и Ромкињама, као и да је проблем што велики број њих живи у неформалним насељима.

Поводом 8. априла, Светског дана Рома, повереница као посебан проблем истиче да су честе притужбе за дискриминацију против оних на чију подршку ромска национална мањина треба да рачуна.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић указала је да је и поред напретка у законској и институционалној заштити  ромске популације, потребно наставити са унапређењем права Рома и потпуним укључењем у друштво.

Зато је позвала све институције и цивилно друштво да пажњу усмере на проблеме са којима се Роми суочавају током читаве године, као и да се посебна пажња посвети области образовања, здравља, запошљавања и економског оснаживања ромске популације како би се смањило сиромаштво и унапредио њихов положај, наводи се у саопштењу из парламента.

Ромима је њихов дан честитао и генерални секретар Савета за регионалну сарадњу (РЧ) Горан Свилановић и навео да се Роми свакодневно сусрећу са многим проблемима, али и да је овај дан одлична прилика да се подсети на богато и велико наслеђе и разноликости те највеће етничке мањине у региону.

“Роми се свакодневно сусрећу са многим изазовима, као што су друштвена искљученост, сегрегација и маргинализација, које воде ка недостатку образовања, хроничној незапослености и ограниченом приступу здравственој нези, становању и основним услугама, као и веома распрострањеном сиромаштву”, оценио је Свилановић, саопштио је РЧ.

Као светски Дан Рома одабран је 8. април, у спомен на датум одржавања првог светског конгреса Рома 1971. године у Лондону.

Датум је званично одабран 1990. године, а обележавање тог дана је установљено како би се указало на тежак положај Рома и како би се подстакле државе у којима живе да обрате посебну пажњу унапређивању њиховог положаја.

Тада је за ромску химну проглашена песма “Ђелем, делем”, а установљена је и ромска застава са точком као централним симболом.

Извор: ТАНЈУГ

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]