Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Сиромаштво највише прети младима

Објављено 03.04.2015.

Novčanik - ilustracijaНа граници сиромаштва у 2014. години у Србији је било 25,6% грађана, односно сваки четврти, док је стопа ризика од сиромаштва или социјалне искључености била 43,2%. Ризик од сиромаштва највише прети младима, а најмање старијима, како у Србији, тако и у ЕУ. Европске статистике показују да је проценат оних који једва састављају крај с крајем највећи у Грчкој, Бугарској и Мађарској док највише оних којима то лако полази за руком имају Финска, Белгија и Аустрија.

У Србији су највише изложени ризику од сиромаштва млађи од 18 година (29,6%), а најмање старији од 65 година (20,7%), објавио је 31. марта Републички завод за статистику.

Највећу стопу ризика од сиромаштва имају чланови домаћинстава која чине две одрасле особе с троје или више издржаване деце (35,2%).

У зависности од радног статуса, код грађана старих 18 и више година најизложенији ризику од сиромаштва су незапослени (47,1%), док је најнижа стопа ризика од сиромаштва код запослених код послодавца(8,6%). Код самозапослених је та стопа 2014. године била 38,4%, а код пензионера 13%.

Анкета о сиромаштву Републичког завода за статистику обухватила је 6.055 домаћинстава, односно 16.220 грађана старих 16 и више година. Спроведена је методом директног интервјуа и била је анонимна.

Више Грка живи у оскудици

Ризик од сиромаштва или социјалне искључености у Европској унији прети четвртини популације ЕУ, према подацима за 2013. пошто сви подаци за 2014. још нису обрађени.

Први подаци Европске статистичке службе за 2014. годину показују да је стопа тешке материјалне оскудице у ЕУ порасла у Грчкој за 1,4 процентна поена, као и у Белгији, Шпанији и Малти, где је повећање било мање од процентног поена.

Истовремено је осетан пад забележен у Бугарској (за 9,9 процентних порена) и Летонији (4,8), као и нешто мањи у Пољској, Мађарској, Естонији, Италији и Великој Британији.

У 2013. је стопа тешке материјалне ускраћености у 28 чланица ЕУ била 9,6%, за 0,3 процентна поена нижа него 2012.

Оскудица је 2014, као и 2013, највише морила самохране родитеље, самачка и домаћинства са двоје одраслих и троје или више деце.

Од материјалне ускраћености у Бугарској, Естонији, Пољској, Словенији у 2014. најмање су патила домаћинста са двоје одраслих и једним издржаваним дететом док је исти проблем у Белгији, Чешкој, Шпанији, Италији и Мађарској најмање мучио домаћинства са двоје одраслих од којих је барем једно старо 65 или више година.

И у ЕУ тешка оскудица највише погађа млађе од 18 година. У 2014. је највећи раст у тој групи становништва убележен у Чешкој, Малти, Белгији и Шпанији док је пад регистрован у Бугарској, Летонији, Мађарској.

Статистике показују и да је у 2014. проценат људи који нису у стању да изађу на крај са неочекиваним трошковима у односу на 2013. пао у највећој мери у Бугарској, за 14,5 процентних поена, и у мањој мери у Естонији, Британији, Пољској, Италији, док је у Грчкој и Мађарској порастао, за 4,7 односно 1,9 процентних поена.

Прелиминарни подаци указују и да је у 2014. смањен проценат људи који не могу да оду на одмор једну недељу годишње и то у Бугарској (за 16,4 процентних поена), Естонији (13,1), Пољској (8), Летонији, Мађарској, Чешкој, Италији…

Проценат оних који не могу да једу јело с месом или вегетаријански еквивалент сваки други дан смањен је 2014. у односу на 2013. у Бугарској (за 11,7 процентних поена), Мађарској, Летонији, Словачкој, Словенији, Пољској…

Тешко саставити крај с крајем

Највећи удео грађана који “тешко” или “веома тешко” састављају крај с крајем бележи се у Грчкој, Бугарској и Мађарској док највећи проценат оних којима то иде “лако” или “веома лако” има Финска а прате је Белгија и Аустрија.

Смањење удела људи који имају тешкоће да преживе у 2014. је у односу на 2013. забележено у Летонији (5,4 процентна поена), Мађарској, Естонији, Португалији, Пољској…

Истовремено је у Словенији, Великој Британији и Естонији повећан број људи који без проблема састављају крај с крајем.

Сматра се да у тешкој оскудици живе они који не могу да “изнесу” најмање четири од девет фактора који указују на немаштину: немогућност плаћања рачуна и отплате хипотеке или кредита, да се оде од куће на одмор у трајању од недељу дана, да се сваки други дан једе месо или риба или вегетаријански еквивалент, да се плате неочекивани финансијски трошкови, затим они који немају телефон, ТВ у боји, машину за веш, ауто, као и они који не могу адекватно да греју станове.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]