Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија мање конкурентна од осталих кандидата за ЕУ

Објављено 12.06.2014.

trkaСрбија је мање конкурентна од чланица Европске уније, али и од осталих кандидата за ЕУ, и треба да спроведе свеобухватне реформе како би унапредила пословну климу, дигиталну агенду, образовање и обуке као основе за “паметан” раст. Поред тога, приоритет Србије у јачању конкурентности биће изградња институционалних капацитета, наводи се у извештају о европској конкурентности за 2014. Светског економског форума (СЕФ). Најконкурентнија чланица ЕУ је Финска, највећа европска економија Немачка је на петом месту а на зачељу је Румунија. У извештају се указује на велике разлике у перформансама чланица ЕУ на плану конкурентности, као и на заостајање Уније за развијеним земљама.

Аналитичари Форума оценили су да Србија мора много тога да уради како би поправила стање на нефлексибилном тржишту рада чије су карактеристике неусклађеност између продуктивности и плата, слабе везе послодавца и радника и висока стопа незапослености младих.

Србија је за укупну конкурентност у извештају “Изградња конкурентније Европе” Светског економског форума добила 3,46 поена а максимум је 7.

Гледано по критеријумима за оцену, Србија има нешто више од 3,46 поена за инклузиван раст, социјалну инклузију, одржив раст и еколошку одрживост а мање од тога за тржиште рада и запосленост, “паметан” раст, окружење за пословање и код иновација.

Међу земљама кандидатима за ЕУ најбоље је пласиран Исланд са 5,15 поена а следе Црна Гора са 4,07 , Турска са 3,83 и Македонија са 3,62.

Финска претекла Шведску

Просек на нивоу 28 чланица ЕУ је 4,56 поена при чему најконкурентнија Финска има 5,70 а најмање конкурентна Румунија 3,64 , показао је извештај.

Финска је узела прво место на листи чланица ЕУ рангираних по конкурентности Шведској, која је сада друга, а места су замениле и Холандија и Данска па је Холандија сада трећа а Данска четврта. Немачка је на петом месту листе, Велика Британија је седма, Француска 10, Шпанија 13. а Италија 21.

Чланице ЕУ из суседства позициониране су на доњем делу листе па је Словенија 16, Хрватска 24, Бугарска 27. а Румунија последња, 28.

Форум је ради поређења рангирао и друге развијене економије и САД су добиле оцену 5,00 , Канада 5,06 а Јапан 5,07 , Швајцарска 5,60 а Норвешка 5,48. Просечна оцена конкурентности земаља БРИК је 3,87 при чему највишу има Бразил (4,01) а најнижу Индија (3,66).

Економисткиња СЕФ Керолајн Галван (Caroline) рекла је да се конкурентност на дуги рок може остварити само смањењем разлика међу чланицама ЕУ у креирању окружења за “паметан”, динамичан, иновативан раст и отварање квалитетних радних места.

ЕУ у целини заостаје у поређењу са САД и другим развијеним земљама у изградњи економије коју предводи знање, упозорено је у извештају.

Конкурентност европских земаља мерена је на бази напредовања ка “паметном”, инклузивном и одрживом расту, што су приоритети европске Стратегије 2020.

Мерени су окружење за пословање, напредак са дигиталном агендом, иновативност, образовање, тржиште рада и запосленост, социјална укљученост, еколошка одрживост.

Извештај о конкурентности СЕФ ради на две године и у њему се оцењује напредак Европе у побољшању конкурентности базиран на стратегији Европа 2020. Ово је други по реду извештај а СЕФ ће наставити да их ради до краја деценије.

Десетогодишњу стратегију Европа 2020 Европска комисија је покренула у марту 2010. године.

Извор: EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]