Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Србија пример добре праксе у региону за праћење УН препорука

Објављено 23.11.2018.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana PaunovićДиректорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије Сузана Пауновић 19. новембра је изјавила да су сва уговорна тела УН позитивно оценила системски уређен начин на који Србија прати примену препорука које ово тело упућује нашој држави.

Пауновић, која је и председница Савета Владе за праћење УН препорука, присуствовала је регионалној конференцији „Праксе у извештавању према уговорним телима Уједињених нација за заштиту људских права и праћење примене препорука“.

На скупу су, поред чланова/ица поменутог савета, представника/ица парламента, независних тела, међународних и организација цивилног друштва, учествовали и представници/е из четири земље региона – БиХ, Албаније, Црне Горе и Македоније.

Она је објаснила да је Влада Србије иницирала дијалог са земљама у региону у циљу размене добрих пракси у предузимању будућих корака у процесу примене добијених препорука од уговорних тела УН.

Имајући у виду важност системског праћења препорука уговорних тела УН за заштиту људских права, као и изазове са којима се државе на овом пољу суочавају, Пауновић је оценила да размена добрих искустава и пракси може унапредити укупне прилике на пољу људских права у свим земљама учесницама ове конференције.

Србија је, како је подсетила, чланица осам од девет међународних уговора о људским правима и редовно подноси извештаје уговорним телима УН.

Према њеним речима, до сада је наша држава 16 пута представила извештаје пред уговорним телима за људска права и прошла три циклуса Универзалног периодичног прегледа (УПР).

Она је подсетила на то да је Влада 19. децембра 2014. године образовала Савет за праћење примене препорука механизама УН за људска права у циљу испуњавања тих препорука датих државама чланицама у другом циклусу УПР-а.

Према њеним речима, Савет је умногоме олакшао извештавање уговорним телима УН и сарадњу међу релевантним инситуцијама задуженим за праћење препорука, као и сарадњу са УН.

Савет је развио План за праћење препорука УН, што значи да по први пут на једном месту постоји свеобухватан преглед свих препорука које УН даје Србији, указала је Пауновић.

Поред тога, План садржи активности предузете на испуњавању препорука, надлежне институције које учествују у испуњавању препорука, рок за реализацију, индикатор успешности, примедбе организација цивилног друштва које су механизмима УН за људска права достављале алтернативне извештаје и других релевантних актера.

Она је нагласила да Савет на овај начин тренутно прати 388 препорука уговорних тела УН, укључујући и препоруке из трећег циклуса Универзалног периодичног прегледа.

Од самог оснивања, савет је отворен за дијалог са организацијама цивилног друштва и залаже се за изградњу ефикасног модалитета за њихово укључивање у све активности које спроводи, подвукла је Пауновић.

Такође, како је напоменула, у циљу ефикаснијег праћења спровођења препорука, уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији и Тима за људска права УН у Србији, креирана је и Платформа организација за сарадњу са механизмима УН за људска права, која броји 16 организација цивилног друштва.

Према њеним речима, ова платформа треба да допринесе бољем сагледавању и спровођењу обавеза које је Србија преузела ратификацијом конвенција УН и да увид у податке на локалном нивоу.

Конференција је организована 19. и 20. новембра у Београду, у партнерству Владе Србије, Тима за људска права УН у Србији и Мисије ОЕБС-а у нашој земљи.

Извор: www.srbija.gov.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]