Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Телефонском апликацијом до квалитетне хране по најповољнијој цени

Објављено 11.08.2014.

foodНемате ништа за вечеру? Ускоро ћете док журите ка супермаркету моћи да консултујете апликацију FoodLoop како бисте пронашли најбоље понуде у оближњим супермаркетима. Настао захваљујући програму који је финансирала ЕУ, овај систем вас обевештава о производима који су због скорог истека рока трајања снижени. FoodLoop ће бити покренут ускоро у два супермаркета здраве хране и једној пекари у близини Бона у Немачкој.

На овај начин уштедећете новац али ћете спречити и бацање хране. Продавци често бацају производе којима се ближи рок трајања, а последица овога је 90 милиона тона бачене јестиве хране у ЕУ годишње. Овакви производи  сада могу бити обележени новим FoodLoop-овим баркодовима за означавање „специјалне акције” о чему ће корисници FoodLoop-а бити обавештени у реалном времену.

Уз помоћ апликације @FoodLoop претражујете жељене производе како бисте нашли најбољу понуду. Апликација укључује и услугу директног обавештавања за ваш телефон: можете направити списак за куповину са омиљеним производима које редовно купујете, било да су то јогурт или банане те да нагласите да ли желите да примате обавештења о томе када су ови производи на акцији у оближњој продавници. Ако је цена жељеног производа снижена, одмах добијате обавештење о овоме. У зависности од производа и броја дана до истека рока, разликују се и попусти.

Систем је подједнако користан и за продавце”, објашњава Кристоф Милер-Дешан, творац FoodLoop апликације. „Развили смо систем који ће продавцима омогућити да, скоро па аутоматски, обележе производе којима се ближи рок трајања, путем везе са системом за планирање ресурса њихове фирме.”

Спречавање бацања хране

У сваком супермаркету се дневно баце две пуне корпе свежих намирница, што продавницу годишње кошта 150.000 евра.

Има више разлога за бацање хране”, објашњава Кристоф. Зашто бисте куповали млеко које ће у фрижидеру стајати краће ако му је цена иста као и свежијем? Људе треба подстицати на размишљање о овоме.”

Поједини супермаркети стављају налепнице на производе како би рекламирали last minute попусте. „Овај приступ није лако разумљив, а ни систематски, коментарише Кристоф. Са апликацијом FoodLoop ово постаје лакше, боље организовано и аутоматизовано. Наш циљ је да сви супермаркети буду опремљени FoodLoop системом до 2025. Да бисмо ово постигли имамо подршку од SAP AG-а који је светски лидер у планирању ресурса у корпорацијама. Одрживост је данас у центру пажње великих предузећа, стога не чуди што Самсунг, GS1, Универзитет у Келну, LASERSYMAG, SES-ESL, TARGET USA, NGA, CART, Sustainable Brands и шпанска Telefónica уводе FoodLoop.”

Неки супермаркети донирају одређени број производа банкама хране: „Упркос томе што имају ово као опцију да избегну бацање хране, многи супермаркети и даље бацају највећи део свежих намирница, између осталог, из логистичких разлога. Управо због овога су решења попут FoodLoop-а неопходна и могу функционисати као допуна донацијама хране.

Алати и акције ЕУ

Творци FoodLoop-а су користили алате FI-WARE-а, инфраструктуре отвореног облака за креирање нових апликација и услуга која је део јавно-приватног партнерства ЕУ за интернет будућности, осмишљеног да помогне новооснованим предузећима да напредују у Европи.

Потпредседница Европске комисије Нели Кроес, надлежна за План дигитализације је изјавила: „Срећна сам што је FoodLoop направљен захваљујући FI-WARE-у. ЕУ је инвестирала у избор алата који се изнова могу користити како би подржали овакве одличне идеје. Очекујем да видим још иновативних апликација и услуга у наредним месецима: у септембру ће ЕУ ставити на располагање 80 милиона евра за око 1300 малих предузећа и интернет предузетника који користе алате FI-WARE-а. Будите спремни и креативни!”

Европска комисија је решена да прехрамбене системе у Европи учини одрживијим, а нове технологије у овом погледу могу понудити сјајна решења. Са циљем да бацање хране ограничи широм Европе, да повећа ефикасност ресурса у прехрамбеном систему те да осигура да се количина бачене хране систематски и правилно мери у свим државама чланицама, Европска комисија планира да објави Саопштење о одрживим прехрамбеним системима.

Извор: www.europa.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]