Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Укључивање уживо 2.0: Ка националном дану инклузивне омладинске политике

Објављено 04.02.2019.

Uključivanje uživo 2.0: Ka nacionalnom danu inkluzivne omladinske politikeКоји су изазови за развој инклузивних пракси у локалним заједницама? Да ли постоји међусекторска сарадња кад је у питању социјална инклузија? Која је улога сектора социјалне заштите? Да ли млади из осетљивих група препознају КЗМ и ОЦД као прилику за развој својих капацитета? Ова и многа друга битна питања која се тичу инклузије и младих отворена су на конференцији „Укључивање уживо 2.0 – Ка националном дану инклузивне омладинске политике“. Конференција је одржана у Fabrika Event Space-у, и окупила је више од 80 људи различитих профила – представнике/це КЗМ и ОЦД, представнике/це институција, експерте/киње у области људских права, омладинске раднике/це, као и многе друге.

Конференција је отворена уводним обраћањем извршне директорке Београдског центра за људска права Соње Тошковић, која је изразила одлучност Београдског центра да настави рад ка изградњи инклузивније омладинске политике и позвала све релевантне националне и локалне актере на сарадњу ка овом заједничком циљу.

Прва панел дискусија под називом „Од стратешког оквира до свакодневног живота: партнерски за учешће свих“ је отворила дискусију о постојећим законским оквирима који тренутно одређују права младих из осетљивих група, као и о изгледима за промену тих оквира како би сви млади имали једнаке шансе. Овај динамични и инспиративни разговор је модериран од стране Биљане Малетин, а учествовали су проф. др Зоран Павловић – Покрајински омбудсман,  Татјана Јокановић – помоћница Поверенице за заштиту равноправности, Радош Керавица – члан Тима УН за људска права у Србији, Тања Срећковић – запослена у Канцеларији за људска и мањинска права и Јелена Стефановић – запослена на пројекту „Знањем до посла“. Кључне напомене је пре самог панела је истакла Милена Стошић из Мисије ОЕБС-а у Србији, позивајући да сви урадимо више на пољу укључивања свих младих у друштво и наводећи примере добре праксе који могу послужити као модел за будуће акције.

Друга панел дискусија под називом „Програмски приступ у инклузивној омладинској политици: дугорочна наспрам краткорочне интервенције“,  је окупила представнике три национална савеза омладинске политике – Јелену Стојановић испред Националне асоцијације практичара и практичарки омладинског рада (НАПОР), Стефана Ђорђевића испред Кровне организације младих Србије (КОМС) и Џемалудина Паучинца испред Националне асоцијације канцеларија за младе. У дискусији је учествовао и Ненад Стојановић, саветник у Републичком заводу за социјалну заштиту. Разговор учесника/ца и публике је ишао у смеру идентификовања препрека и проналажења решења ка системској промени која ће омогућити да млади из осетљивих група буду подржани у свим аспектима који су неопходни да би они остварили своја права и имали једнак положај њиховим вршњацима/кињама из већинске популације. Овај разговор је модерирала Ивана Антонијевић, консултанткиња. Закључено је да заједничко препознавање битности инклузије младих из осетљивих група, као и међусекторска сарадња организација младих и за младе, различитих институција социјалног система и других битних актера на овом пољу – јесу пут ка креирању Инклузивне омладинске политике, која има бенефите за све младе, без изузетка, али и шире, на цело друштво.

Пројекат „Укључивање Уживо 2.0“ спроводи Београдски центар за људска права у сарадњи са Националном асоцијацијом практичара/ки омладинског рада НАПОР, Кровном организацијом младих Србије и Националном асоцијацијом канцеларија за младе, уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта и Мисије ОЕБС у Србији.

Извор: www.bgcentar.org.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]