Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

У Србији рецесија, у региону EBRD мало слабији раст

Објављено 19.09.2014.

graph - ilustracijaСрбија ће 2014. године вероватно склизнути у рецесију са падом привредних активности од 0,5% уместо раста од 1% који јој је прогнозиран у мају, објавила је 18. септембра Европска банка за обнову и развој (EBRD). Мањи раст него што се пролетос очекивало биће и у целој југоисточној Европи, као и укупно у региону у којем је EBRD ангажован. Смањење прогнозе раста за 2014. у региону EBRD последица је интензивирања кризе око Украјине, увођења нових санкција Русији и слабог опоравка економије зоне евра. Као највећи ризик по раст EBRD је означио ескалацију кризе око Украјине. Опоравак привредног раста очекује се 2015, како у Србији, тако и широм региона.

У новом извештају EBRD је спустио економске прогнозе за 2014. за целу југоисточну Европу због штете од поплава у региону и потреса на бугарском банкарском сектору али су у највећој мери снижене прогнозе раста за Србију и Босну и Херцеговину (БиХ).

Те две земље претрпеле су велике штете у мајским поплавама, при чему су највише погођени за економију витални сектори, попут енергетике и пољопривреде, образложио је EBRD.

Европски кредитор у БиХ сада у 2014. очекује привредни раст од само 0,2% према у мају прогнозираних 1,8%.

У окружењу EBRD за 2014. Македонији прогнозира економски раст од 3%, колико и Црној Гори, а Косову од 3,5%.

Раст региона југоисточне Европе, у којем су земље Западног Балкана и Бугарска и Румунија, EBRD прогнозира на 1,9% док је у мају очекивао 2,2%. Смањење прогнозе последица је негативних промена у неким земљама региона, укључујући Бугарску.

Прогноза раста Бугарске за 2014. је због политичке неизвесности и недавних потреса на банкарском сектору снижена на 1,5% са мајских 1,9%. У 2015. се у тој земљи очекује раст од 2%.

Румунски економски раст EBRD прогнозира на 2,6% у 2014, као и у мају, и 2,8% у 2015. години.

Следи опоравак

Међутим, у 2015. години се рачуна на јачање раста у региону југоисточне Европе на 2,6% са у мају прогнозираних 2,4% у просеку.

У Србији и БиХ EBRD у 2015. очекује умерени опоравак предвођен обновом после поплава и прогнозира привредни раст Србије на 2% а БиХ на 2,7%.

И прогнозе за земље у окружењу за 2015. су нешто боље и EBRD Албанији прогнозира раст од 2,5%, Македонији од 3% а Црној Гори од 2,5%. На Косову се очекује раст од 3,5%.

Централна Европа у успону

За регион централне Европе и Балтика EBRD је подигао поргнозу раста у 2014. на 2,5% са 2,2% у мају док у 2015. очекује раст од 2,8%. Подизање прогнозе резултат је јачања домаће тражње у земљама тог региона али EBRD упозорава да би спољни фактори, попут руске забране увоза хране из ЕУ, могли неповољно да делују.

Пољској се за 2014. прогнозира раст од 3% а за 2015. од 3,3% чему ће највише допринети раст извоза у условима јачања индустријске производње. Истовремено ће забрана извоза у Русију деловати у извесној мери негативно на пољски раст, иако извоз хране у Русији из те земље представља само 0,2% бруто домаћег производа.

Мађарској, где ће ефекти руских санкција бити још мањи, прогноза раста за 2014. повећана је највише, на 2,8% са 1,6%, захваљујући снажном извозу али и неким привременим факторима, укључујући трошење за јавну инфраструктуру финансирано грантовима ЕУ и де фацто трансфере домаћинствима у форми смањења регулисаних цена и олакшица хипотекарним дужницима на рачун банака.

Словачком расту доприноси снажан опоравак домаће тражње. Међутим, слабљење тражње из Немачке и пад извоза у Русију и Украјину за 7% односно 33% у првој половини 2014. могли би да успоре раст у 2014. Словачки раст у 2014. прогнозира се на 2,3% а у 2015. години на 3%.

У Словенији је, наводи EBRD, реструктурирање корпоративног сектора неопходно за одржавање раста на дуги рок било спорије него што се рачунало, мада се убрзање очекује са формирањем нове владе у септембру.

Раст Словеније у 2014. прогнозира се на 0,7% док је у мају очекиван нулти раст. Побољшање прогнозе је резултат већег од очекиваног раста у првој половини године и снажног извоза.

Хрватска би требало да 2015. изађе из рецесије и има раст од 0,5%. За 2014. се Хрватској прогнозира пад привредних активности од 0,5%.

Незнатно слабији раст у целом regionu EBRD

Овогодишњи раст у целом региону у којем је EBRD ангажован тај кредитор сада прогнозира на 1,3% према 1,4% у мају док идуће године очекује јачање раста на 1,7%. У 2013. је у региону раст био у просеку 2,3%.

EBRD наводи да је благом смањењу прогнозе раста за 2014. допринело више фактора, укључјући интензивирање кризе око Украјине, увођење нових санкција Русији и слабашан економски опоравак зоне евра.

Као највећи ризик по раст у 2014. EBRD је истакао даљу ескалацију кризе око Украјине која директно погађа Русију и Украјину и прелива се на земље у региону.

Велики ризик представљао би и скок цена нафте као последица даље ескалације кризе у Ираку док је као мали али растући ризик EBRD издвојио монетарне политике, како у земљама које бележе брз економски раст, тако и у оним где је раст посустао.

EBRD је ангажован у земљама централне Европе и балтичким државама, земљама југоисточне Европе, источне Европе и Кавказа, Турској, Русији, земљама централне Азије и јужног и источног Медитерана.

Извор: EurActiv.rs 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]