Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Хан у Београду о отварању поглавља

Објављено 06.05.2015.

EU logo - ilustracijaЕвропски комесар Јоханес Хан ће 7. маја допутовати у посету Београду да би уверио српски владајући врх у подршку Европске уније путу Србије ка чланству и размотрио могућности за отварање првих поглавља у преговорима. У Бриселу сматрају да је за отварање првих поглавља кључно да се Београд и Приштина договоре о питању формирања Заједнице српских општина и њених надлежности. Приштина сматра да је споразумом Београда и Приштине утврђено да ЗСО мора бити формирана у складу са косовским законима а да јој је надлежност “надгледање” области образовања, здравства, привредног развоја и просторног планирања. Српска страна сматра да те надлежности морају бити шире и обухватити још неке битне области.

Хан је недавно о томе у Берлину разговарао с високим немачким званичницима и, како су пренели дипломатски извори ЕУ агенцији Бета, добио потврду и о спремности Немачке да сагледа могућности за отварање поглавља у преговорима ЕУ и Србије, иако се и даље очекује опипљивији напредак у нормализацији односа Београд – Приштина.

У круговима ЕУ је с пажњом примљен позив америчког потпредседника Џона Бајдена српском премијеру Александру Вучићу и јасна подршка коју администрација САД даје демократским и економским структурним реформама које српска влада спроводи на путу у ЕУ и даљем напретку у дијалогу с Приштином.

Дипломатски званичници у Бриселу сматрају да је кључно питање за отварање првих поглавља која се односе на владавину закона, основне слободе и нормализацију односа Београд – Приштина то да се две стране договоре о кључном питању формирања Заједнице српских општина и посебно њених надлежности.

Приштинска страна сматра да је споразумом Београда и Приштине утврђено да Заједница српских општина мора бити формирана сагласно косовским законима и имати надлежност “надгледања, целовитог увида” за области образовања, здравства, привредног развоја и просторног планирања.

Српска страна сматра да те надлежности морају бити шире и обухватити још неке битне области. Дипломате у Бриселу сматрају да ће се тешко у неко догледно време доћи до нагодбе о том питању.

Заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Ји је у америчком Конгресу пре неколико дана нагласио да САД “пружају подршку тежњи Србије да постане чланица ЕУ и поздрављају напредак Србије ка том циљу”.

Амерички званичник је нагласио да Вашингтон “поздравља подстрек који ЕУ даје и помаже реформе које Србија мора да спроведе у сагласности с ЕУ нормама”.

“Оно што је можда највише охрабрујуће”, како је истакао Хојт Ји, ”јесте опредељеност Србије за дијалог с Косовом, уз посредовање ЕУ, што је уродило боље уређеним односима и опипљивим договорима, чиме су увећани и регионална безбедност и разумевање”.

Хојт Ји је посебно повољно оценио председавање Србије ОЕБС-у, нарочито кад је реч о настојању да се учврсти мировни процес у Украјини.

Европски комесар Хан ће у Београду разговарати с председником Србије Томиславом Николићем, премијером Вучићем и министрима Јадранком Јоксимовић, Николом Селаковићем и Небојшом Стефановићем.

Хан ће се састати и с омбудсманом Сашом Јанковићем, обратити се Савету страних инвеститора, а с министрима финансија и економије, Душаном Вујовићем и Жељком Сертићем размотрити планове за структурне реформе у Србији.

Европски комесар за проширење и суседство ЕУ ће разговарати и с опозиционим првацима Бојаном Пајтићем и Борисом Тадићем, а посетиће и подручје Обреновца где је ЕУ својевремено упутила велику помоћ након прошлогодишњих катастрофалних поплава које су погодиле Србију.

Извор: Бета, преузето са www.euractiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]