Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Чланство Србије у ЕУ подржава 57% грађана

Објављено 02.12.2014.

eu_zastave - ilustracijaЧланство Србије у ЕУ подржава 57% грађана док 47% испитаника има генерално позитиван став према ЕУ, показају резултати испитивања јавног мнења Србије које је агенција TNS Medium Galup представила 1. децембра у Београду. Нешто више од половине испитаника очекује нове услове у процесу приступања Србије Европској унији али расте број оних који сматрају да неће бити нових услова. Грађани Србије приступање ЕУ у већини подржавају из економских разлога. Они који не подржавају чланство, углавном су против у страху од условљавања и притисака, као и од сиромаштва или губљења суверенитета. Више од половине анкетираних сматра да ће Србија ући у ЕУ у наредних шест до десет година.

Коментаришући резултате истраживања које је спроведено за потребе Делегације ЕУ у Србији, извршна директорка TNS Medium Galup Слађана Бракус казала је да постоји стабилна већина у Србији која подржава чланство у ЕУ.

“Истраживања на ову тему спроводимо од 2010. године а резултати испитивања спроведеног у септембру ове године показују да расте тренд позитивних ставова према ЕУ у односу на претходне године. Позитивнији став имају млађи и образованији грађани”, казала је Бракус на конференцији за новинаре.

Она је казала да би 53% грађана гласало за приступање Србије ЕУ ако би референдум на ту тему био одржан данас.

“Против приступања би гласало 28% испитаника а укупно би на референдум изашло око 70% грађана”, рекла је Бракус.

Испитивање је показало и да око 50% грађана очекује да ће Србија постати чланица ЕУ у наредних шест до десет година, док 22% испитаника сматра да се то никада неће десити.

“Иако 54% грађана и даље очекује нове услове у процесу приступања Србије ЕУ, расте број оних који сматрају да Унија неће поставити ниједан нови услов”, рекла је Бракус додајући да грађани најчешће наводе признавање независности Косова као кључни услов који Србија треба да испуни како би постала чланица ЕУ.

Она је навела и да 58% грађана Србије подржава дијалог Београда и Приштине, што је слично резултатима претходног истраживања.

Одговарајући на питање који страни партнери су пружили највећу помоћ Србији за санирање последица мајских поплава, око 38% грађана навело је ЕУ као највећег донатора.

“Када испитујемо ставове грађана о донаторима, традиционално највећи број испитаника спонтано наводи Русију као највећег донатора. Кад је реч о помоћи током и после поплава, грађани су поред ЕУ и Русије, навели и Немачку и Уједињене Арапске Емирате као земље које су нам пружиле велике донације”, казала је Бракус.

Коментаришући резултате истраживања, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да “охрабрује” раст позитивног тренда општих погледа грађана Србије према ЕУ.

Упитан да ли ће Унија поставити нове услове пред Србију уочи отварања првих поглавља у преговарачком процесу, Девенпорт је казао да није “свестан” постојања тих услова.

“Европска комисија је препоручила чланицама Уније отварање поглавља 32 у преговарачком процесу са Србијом а на чланицама је да одлуче да ли ће препоруку прихватити. Отварање преговора битно зависи од имплементације Бриселског споразума, ту има помака, али не и пуне имплементације”, казао је Девенпорт.

Истраживање је показало и да би грађани Србије волели да знају више о ефектима придруживања ЕУ на економску ситуацију и стандард, што је истакло 33% анкетираних, као и како живе грађани у чланицама ЕУ (31%).

Истовремено 28% анкетираних жели информације о томе шта је Србија преговарала са ЕУ а 25% информације о трошковима чланства који се плаћају из државног буџета.

Испитивање јавног мњења о ставовима грађана Србије према ЕУ интеграцији спроведено је на узорку од 1.241 пунолетног испитаника у периоду од 24. до 30. септембра 2014. године.

Извор: Бета, EurActiv.rs

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]