Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

LIP 2: Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане

Bojnik - grbУ циљу унапређења система социјалног укључивања маргинализованих група, Општина Бојник у сарадњи са Општином Лебане и Општином Медвеђа, у сарадњи са Удружењем “Грађански савет општине Бојник“ и Удружењем за подршку деце са сметњама у развоју “Срце за децу“ из Медвеђе спроводи пројекат „Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане“.

Пројектом се успоставља модел међуопштинске сарадње на развијању, увођењу и пружању услуге социјалне заштите Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општинама Бојник, Медвеђа и Лебане. Ову услугу већ 10 година у Бојнику пружа Удружење “Грађански савет општине Бојник“, а на основу тог примера, уз менторску подршку удружена из Бојника који је добио лиценцу за пружање услуге, удружење „Срце за децу“ ће унапредити своје капацитете за пружање исте услуге у Медвеђи, док ће у Лебанама група родитеља деце са сметњама у развоју формирати организацију цивилног друштва која ће уз менторску подршку развити своје капацитете и на територији те општине пружати услугу Дневног боравака за децу и омладину са сметњама у развоју. Увођење и пружање услуге биће утемељено и у локалном нормативном оквиру ових општина, кроз измене одлука о социјалној заштити и усвајање правилника о пружању услуге.

Услуга је намењена деци и омладини са сметњама у развоју, а подразумева подршку и подстицај за осамостаљивање, сходно њиховим потребама, жељама и могућностима. Кроз учествовање у конкретним животним ситуацијама, корисници/е ће се припремати за самосталан живот, а истовремено пројекат је усмерен на подизање нивоа сензибилизаности и информисаности локалне заједнице о проблемима и потребама деце и омладине са сметњама у развоју и њихових породица, како би се омогућило стварање инклузивног амбијента за осетљиве групе деце и омладине. Оваква врста подршке посебно је значајна за породице и родитеље који се старају о деци са сметњама у развоју, а који ће током овог пројекта бити повезани у циљу превазилажења социјалне искључености са којом се они и њихова деца сусрећу. Услугу дневни боравак током пројекта добиће 23 корисника/ца (Бојник (8), Лебане (8) и Медвеђа (7)), а родитељи, грађани/ке и представници локалних организација из три општине имаће прилику да учествује на три породичне конфренције, које ће се бавити овом тематиком.

Пројекат подстиче сарадњу међу осетљивим групама и кључним актерима из различитих сектора на локалном нивоу и развија међуопштинску сарадњу у циљу успешнијег суочавања са проблемима социјалне искључености рањивих група.

У контексту Агенде Уједињених нација 2030 – Циљеви одрживог развоја, овај пројекат доприноси испуњавању два циља. У оквиру Циља 1 доприноси се Оснаживању и промоцији социјалног укључивања на локалном нивоу, као и унапређењу мера социјалне заштите у складу са подциљевима циља 1, и Циљу 10 у оквиру подциљева смањења сиромаштва и смањења неједнакости.

Пројекат се спроводи у оквиру друге фазе Програма локалних иницијатива за социјално укључивање и смањење сиромаштва – Подршка развоју иновативних модела за социјално укључивање LIP 2. Програм LIP 2 реализује Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије (SIPRU) у оквиру пројекта Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији, који подржава Влада Швајцарске.

 


 

Успешне приче

Када заједницу градимо срцем

LIP 2: Заједница се гради срцем – Увођење услуге Дневни боравак за децу и омладину са сметњама у развоју у општине Медвеђа и Лебане„Моје дете воли да се дружи са другом децом и радује се одласку у дневни боравак.“ Овим речима Александрина мајка Слађана Атанацковић оцењује дневни боравак „Дечја радост“ у Бојнику. Александра (27) користи услугу дневног боравка у Бојнику већ 10 година. „Осећам велику подршку и олакашање када знам да моје дете проводи дан са другарима, да има организовано време и стручну подршку. Онда ми буде лакше да завршавам и све друге обавезе које живот носи“, каже Слађана.

Ограничења услед пандемије Covid-19 за све нас, а посебно за децу са сметњама у развоју, представљају велико оптерећење. И док у складу са епидемолошким мерама школе организују наставу према посебним режимима или online, Дневни боравак „Дечја радост“ наставио је са радом.

Опширније…


 

Ангажовањем родитеља до активне инклузије

LIP 2: Ангажовањем родитеља до активне инклузије„Имам сина, Вељка. Одгајање детета са тешкоћама у развоју може бити веома изазовно. Од тренутка формирања удружења ‘Феникс’ прошле године, осећам се као део нечег већег. Иако имам дивне пријатеље и комшије, чланови удружења заиста разумеју свакодневне изазове подизања детета са тешкоћама у развоју и проблеме са којима се суочавамо.

Чињеница да овакво једно удружење постоји обогатило је живот мог сина, јер знам да било када могу да поставим питање о било чему, нпр. пеленама, терапијским потребама, понашању – листа је бескрајна. Али знам да ћу увек добити врло корисне и поуздане информације.

Поред тога што је одличан ресурс за специфичне потребе, удружење је такође алат који подстиче нас родитеље да закорачимо у свет заговарања и промене свести и политикеа које утичу на нашу децу“, истиче Владица Петковић, члан удружења из села Гргуровце са територије општине Лебане.

Опширније…


 

Наш први заједнички излет

Наш први заједнички излет„Када видимо колико су наша деца срећна и задовољна, а посебно мој брат, ја сам још срећнија и задовољнија. Организовани излети и дружења деце и омладине са сметњама у развоју су велики корак и помак, не само за њих, већ и за све на територији Општине Медвеђа, а посебно за њихове родитеље и старатеље“, казала нам је Драгана Стојковић, представница удружења „Срце за децу“ из Медвеђе и сестра особе са сметњама у развоју, будућег корисника услуге дневног боравка.

Удружење за подршку деци са посебним потребама „Срце за децу” из Медвеђе од свог оснивања 2017. године због недовољних људских ресурса и недостатка искуства није имало прилике да учествује у пројектима финансирам од стране локалних или страних донатора. Захваљујући подршци локалне самоуправе Медвеђа и удружења „Грађански савет Општине Бојник“ из Бојника, лиценцираног пружаоца за две услуге социјалне заштите, мали тим овог удружења одважио се да крене у непознато.

Опширније…

 

 

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]