Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

EK odložila novu viziju Evrope do decembra

Objavljeno 23.02.2017.

Evropska komisija radiće na “novom identitetu” Evropske unije tokom prve polovine godine, kako bi njeno viđenje budućnosti EU bilo spremno do decembarskog samita Evropskog saveta. Pre Rimskog samita krajem marta Komisija će objaviti Belu knjigu koja će predstavljati početak širokog razmišljanja o budućnosti EU dok bi kulminacija tog procesa trebalo da bude na decembarskom samitu evropskih lidera. U međuvremu će Komisija do kraja juna objaviti analize o socijalnoj dimenziji EU, odbrani, finansijama, globalizaciji i ekonomskoj i monetarnoj uniji.

Prvi razgovori o budućnosti Evrope na nivou kolegijuma komesara održani su 22. februara, saznaje EurActiv.com. Njihov doprinos široj evropskoj debati biće u vidu Bele knjige koja će biti objavljena “na vreme za Rimski samit 25. marta”, rekli su zvaničnici EU.

Lideri EU u Rimu će 25. marta obeležiti 60. godišnjicu osnivačkih Rimskih ugovora.

Izvori EU dodaju da će Bela knjiga najverovatnije biti objavljena posle Evropskog saveta 9-10. marta.

Diskusija komesara usledila je nakon što je Evropski parlament usvojio tri izveštaja o budućnosti EU, produbljivanju eknomske i monetarne unije i budžetu zone evra.

Nekoliko dana posle samita u Bratislavi u obraćanju o stanju u EU 14. septembra predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da će “Komisija objaviti viziju budućnosti u Beloj knjizi u martu 2017, na vreme pred obeležavanje 60. godišnjice Rimskih ugovora”.

Međutim, u dokumentu koji je iskorišćen kao osnova za diskusiju kolegijuma komesara navodi se da će Bela knjiga “pokazati da Rimski samit nije kaj procesa već pre početak širokog razmišljanja o budućnosti EU sa 27 (članica)”. Komisija smatra da će Evropski savet u decembru predstavljati kulminaciju tog procesa.

Kako bi izašla sa “prvim zaključcima” o budućnosti EU, Komisija će u prvoj polovini godine objaviti pet analiza.

Prvi dokument biće fokusiran na socijalnu dimenziju Evrope, uz predlog za Evropski stub socijalnih prava, a očekuje se 26. aprila. Drugi će biti o tome kako iskoristiti globalizaciju i planiran je za sredinu maja, pred samite Grupe 7 (26-27. maja) i Grupe 20 (7-8. jula).

Krajem maja očekuje se treći dokument, nakon izveštaja pet predsednika o produbljivanju ekonomske i monetarne unije, četvrti o budućnosti evropske odbrane biće u javnosti početkom juna a do kraja tog meseca Komisija će objaviti i poslednji, peti dokument, o budućnosti finansija EU.

Kako 23. februara piše briselski portal, Komisija ne namerava da u svojoj Beloj knjizi u martu izađe sa “čvrstom” vizijom budućnosti EU. Ta institucija naime ne želi da udalji članice koje se protive daljoj integraciji.

Umesto toga, Komisija namerava da objavi različite scenarije budućnosti evropskog projekta. Rimska deklaracija lidera EU i pet analiza Komisije će pomoći da se u decembru napravi “nova vizija” EU za narednih deset godina.

Junkerov prioritet je da “nađe novi identitet” za EU sa 27 članica, pojašnjavaju izvori u EU i dodaju da mu je na prvom mestu da održi svih 27 članica zajedno.

Razgovori kolegijuma komesara bili su bazirani na tri glavna postignuća EU, tri vodeća izazova i budućnosti evropskog projekta u periodu od deset godina.

Izvor: EurActiv.com, preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]