Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

LIP 2: Jake žene

Ražanj - grbU cilju doprinosa uspostavljanju lokalnih mehanizama podrške za ekonomsko osnaživanje žena iz ruralnih i siromašnih područja, Opština Ražanj u saradnji sa udruženjem „Etno konac“, udruženjem „Sunčev zrak“ i Turističkom organizacijom opštine Ražanj sprovodi projekat „Jake žene“. Projektom se uspostavlja ženska poljoprivredno-socijalna zadruga, koja omogućava povećanje zapošljivosti i zaposlenosti žena, a posebno žena iz ruralnih i siromašnih područja opštine Ražanj: žena sa niskim ili neodgovarajućim stepenom kvalifikacija, Romkinja, samohranih majki, žena sa invaliditetom.

Ženska zadruga kao novi organizacioni oblik izlazi u susret potrebama za plasmanom poljoprivrednih i drugih prizvoda. Putem teorijskih i stručnih radionica, žene će biti osposobljene za upravljanje i angažman u novoformiranoj zadruzi, proizvodnju u kontrolisanim uslovima, zajednički nastup na tržištu i plasman finalnih proizvoda (prodaja putem novog sajta zadruge, učestvovanje na nacionalnim lokalnim sajmovima).

Za upravljanje zadrugom biće osposobljeno 20 žena, a korisnice projekta će imati priliku da se upoznaju sa proizvodnim procesima tokom poseta pogonima za preradu voća i povrća. Tokom projekta učesnice će pripremiti  recepture za 4 finalna proizvoda, a takođe će biti osposobljene za nabavku adekvatne opreme za proizvodnju. Takođe, učešćem na tri nacionalna sajma i nizom promotivnih aktivnosti, Zadruga i delatnost žena biće pozicionirana i prepoznata u široj javnosti, što će u velikoj meri olakšati njihov izlazak na tržište. Osim što unapređuje socio-ekonomski status žena u ruralnim i siromašnim područjima, projekat doprinosi uspostavljanju saradnje ključnih aktera na lokalnom nivou, a sve u cilju povećanja socijalne uključenosti višestruko ranjivih grupa stanovništva.

Ekonomsko osnaživanje žena na lokalnom nivou predstavlja doprinos u pravcu ostvarivanja ciljeva koji su definisani globalnom Agendom Ujedinjenih nacija, i to cilja koji se odnosi na promovisanje inkluzivnog i održivog ekonomskog rasta, zaposlenosti i dostojanstvenog rada za sve (Cilj 8). Takođe, budući da je usmeren na osnaživanje žena, projekat doprinosi ostvarivanju rodne ravnopravnosti, petog cilja održivog razvoja Agende UN.

Projekat se sprovodi u okviru druge faze Programa lokalnih inicijativa za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva – Podrška razvoju inovativnih modela za socijalno uključivanje LIP 2. Program LIP 2 realizuje Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (SIPRU) u okviru projekta Podrška unapređenju socijalnog uključivanja u Republici Srbiji, koji podržava Vlada Švajcarske.

Više o projektu „Jake žene” saznajte na sajtu Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”.

U cilju promocije Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”, Opština Ražanj je pripremila kuvar „Jela iz crepulje”, koji možete preuzeti ovde.

 


 

Uspešne priče

Zadruga kao osnova ekonomskog osnaživanja žena na selu

Zadruga kao osnova ekonomskog osnaživanja žena na seluVeliki broj žena sa teritorije Ražnja višestruko je marginalizovan u pogledu mogućnosti zapošljavanja, jer su brojnim obavezama vezane za domaćinstvo i porodicu. Za pokretanje sopstvenog biznisa uglavnom nemaju odgovarajuće obrazovanje i znanje. Međutim, uz malu podršku zajednice, one su pokazale spremnost da se posvete poljoprivrednoj proizvodnji, izradi suvenira, kao i promociji crepuljarstva kako bi od zaborava sačuvale jedinstvenu tehniku izrade crepulje, karakterističnu za ražanjski kraj.

Formiranjem inovativne ženske poljoprivredno-socijalne zadruge, kao organizacionog modela zapošljavanja žena, povećava se privredna aktivnost u Ražnju i poboljšava se poslovna klima u korist lokalnih proizvođača poljoprivrednih proizvoda (olakšan plasman, prerada sirovina u kontrolisanim uslovima bez opasnosti od kontaminacije proizvoda čime se smanjuju troškovi prerade i povećavaju prihodi domaćinstava).

Opširnije…


 

Preduzetne, udružene i uspešne žene Ražnja

Danijela Petrović - Ražanjke(…) Pre godinu dana, Danijela je svoje veštine udružila sa grupom žena iz Ražnja i osnovala Žensku poljoprivredno socijalnu zadrugu „Ražanjke“, koja polako, ali sigurno krči svoj put na tržištu Srbije. Zadrugu su osnovale vlasnice poljoprivrednih gazdinstava, vredne i spremne da svoja znanja iskoriste kako bi svoje proizvode uspešno plasirale na tržište.

Zadruga kao svoj brend ima crepulju, posudu od gline, koja se na mnogim izložbama pokazala kao veoma uspešan proizvod. Brend zadruge je priprema starinskih jela prema starim recepturama, a koja se pripremaju u crepuljama. Članice zadruge „Ražanjke“ u saradnji sa ostalim udruženjima sa teritorije Ražnja aktivno rade na promociji tradicionalnih jela iz crepulje, kako bi uz ekonomsko osnaživanje žena i doprinos ekonomskom razvoju ovog područja, doprinele i očuvanju tradicije i kulture svog kraja. Izrađena je dvojezična brošura, na srpskom i engleskom jeziku, kao i knjiga sa receptima, koja će se sa uputstvom za upotrebu naći uz svaku crepulju u prodaji.

Opširnije…

 


 

Dokumenta i publikacije

Kuvar „Jela iz crepulje”

Jela iz crepulje - naslovna stranaKuvar „Jela iz crepulje” objavljen je sa željom da se promovišu crepulja, glavni proizvod Ženske poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjke”, delatnost i aktivnosti novoformirane ženske Zadruge, kao i sama opština Ražanj, koja je nadaleko poznata zbog svoje ekološki zdrave lokalne sredine.

Kuvar „Jela iz crepulje” je nastao u procesu istraživanja tradicionalnog načina izdrada crepulje, jedinstvenog postupka koji je i opisan u ovoj publikaciji, dok su saveti za način upotrebe i održavanja crepulje dobijeni od proizvođačica i osoba koje imaju dugogodišnje iskustvo u pripremi hrane u ovoj posudi. Pored toga, autori brošure obišli su domaćice u Ražnju i selima Poslon, Mađere, Rujište i Smilovac i zabeležili recepte za zdrave i ukusne kulinarske specijalitete spremljene u crepulji.

Bogato ilustrovana publikacija „Jela iz crepulje” donosi korisne informacije o načinu pripreme crepulje za prvo korišćenje i postupku kasnijeg održavanja, kao i čitav niz recepata za jela koja se na tradicionalan način pripremaju u ovoj posudi, a koja svoje mesto mogu naći i u savremenoj kuhinji.

Publikacija je namenjena ugostiteljskim objektima širom Srbije, kao i svim građanima i građankama koji u svom domaćinstvu žele da koriste prirodne materijale za kuvanje, kako bi se zdravije i hranili. Više o kuvaru možete saznati ovde.

Kliknite da preuzmete kuvar „Jela iz crepulje” (.pdf).

 

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Kalkulator socijalnih davanja

Blog > <

Earlier
SIPRU_BLog
Ljudi već decenijama putuju u vasionu, podižući svoje mentalne i fizičke granice da bi istražili taj ogroman, nepoznat prostor. Međutim, [...]
pet, sep 17, 2021
Source: Inkluzija blog
Ivona Živković
Odabir prave karijere jedan je od najvažnijih izbora svake osobe. Ovaj izbor značajno utiče na sve sfere života, zbog čega [...]
čet, sep 09, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
„Kako to da se jedan mladi lekar prijavio na audiciju i koju biste emisiju radili“, pitali su me na početku [...]
uto, sep 07, 2021
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Ovako glasi naslov master teze koju sam odbranila 2014. godine na Pravnom fakultetu. Temu sam birala dugo i pažljivo jer [...]
pon, sep 06, 2021
Source: Inkluzija blog
Jelena Milošević
Pre nekoliko godina ulazim sa mamom u baštu kafića. Dok biramo mesto da se smestimo, dečkić za susednim stolom pokazuje [...]
sri, sep 01, 2021
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Neaktivnost na tržištu rada u Republici Srbiji
August, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [6 MB]
Akcioni plan za period od 2021. do 2023. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine
August, 2021 arrow right pdf [10 MB]
Studija o proceni politika digitalne pristupačnosti u Republici Srbiji
Jun, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2020. godini
Maj, 2021 arrow right pdf [295 KB]
Efekti targetirane jednokratne novčane pomoći na kretanje indikatora siromaštva i nejednakosti
Maj, 2021 arrow right pdf [247 KB] arrow right doc [167 KB]
Priručnik o outreach radu: organizovanje, sprovođenje i razvoj outreach programa
Maj, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Priručnik za javne službe „Komunikacija sa korisnicima – pristup univerzalnog dizajna”
Mart, 2021 arrow right pdf [5 MB]
E2E: Izveštaj o sprovedenoj analizi postojećeg programa preduzetništva NSZ sa preporukama za unapređenje
Mart, 2021 arrow right pdf [1 MB]
Ex-ante analiza Strategije zapošljavanja Republike Srbije za period 2021-2026. godine
Mart, 2021 arrow right pdf [3 MB]