Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Јавни позив за пружање менторске и саветодавне подршке ЈЛС/ГО у припреми ЛАП за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године (рок: 19.6.2020)

Објављено 29.05.2020.

Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva - SIPRU - logoТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије објављује јавни позив  за избор укупуно пет градова и/или општина којима ће пружити менторску и саветодавну подршку у процесу израде Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2021-2022. године, кроз радионице за израду ЛАП-а које ће водити експерти из области стратешког планирања, програмског буџетирања и инклузије Рома и Ромкиња.

Овај позив финансира се средствима донације Швајцарске Конфедерације путем Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) у оквиру пројекта „Подршка унапређењу социјалног укључивања у Републици Србији“, фаза 3. SDC пружа подршку Влади Републике Србије да унапреди процес социјалног укључивања у Републици Србији. Активности у оквиру Пројекта спроводи Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва, који је надлежан за јачање капацитета Владе да развија и спроводи политике социјалног укључивања засноване на примерима добре праксе ЕУ. Такође, Тим пружа подршку Влади да координира, прати и извештава у вези са активностима у области социјалног укључивања.

Циљ јавног позива

На основу Закона о планском систему („Службени гласник Републке Србије”, број 30/18), односно Уредбе о методологији управљања јавним политикама, анализи ефеката јавних политика и прописа и садржају појединачних докумената јавних политика („Службени гласник Републке Србије”, број 8/19), акциони план јесте документ јавне политике највишег нивоа детаљности, а органи локалне власти, у складу са својим надлежностима, јесу учесници у планском систему.

Од града, општине и/или општине се очекује да именује тим за израду Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома/киња који ће бити у обавези да присуствује организованим радионицама за израду ЛАП-а. Радионице ће водити експерти из области стратешког планирања, програмског буџетирања и инклузије Рома и Ромкиња, ангажовани од стране Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва.

Циљ позива је израда Нацрта локалног акционог плана за социјално укључивање Рома/киња за период од 2021-2020. године који ће бити припремљен у складу са Законом о планском систему, а на основу Стратегије о социјалном укључивању Рома и Ромкиња за период од 2016 до 2025 године („Службени гласник Републике Србије”, бр. 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС и 44/14).

Припремљени Нацрт Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома/киња град/општина ће бити у обавези да усвоји на седници градског/општинског већа.

Очекивани резултати

  • Именовање Тима за израду Локалног акционог плана за социјално укључивање Рома/киња од стране изабраног града и/или општине кога ће чинити минимум 5, а највише 8 особа: 1) одговорна контакт особа за комуникацију и координацију која је запослена на руководећој позицији у ЈЛС; 2) представници постојећих локалних механизама за социјално укључивање Рома/киња (координатор/ка за ромска питања, педагошки асистент/киња и/или здравствена медијаторка); 3) представник/ца Центра за социјални рад, 4) представник/ца Националне службе за запошљавање; 5) представник/ца локалне организације цивилног друштва која се бави инклузијом Рома/киња;
  • Присуство на најмање 3 радионице за израду ЛАП-а за социјално укључивање Рома/киња  које ће бити организоване од стране Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва;
  • Израда Нацрта локалног акционог плана за социјално укљивање Рома/киња за период од 2021-2022. године најкасније до 30.11.2020. године;
  • Усвајање Локалног акционог плана за социјално укљивање Рома/киња за период од 2021-2022. године од стране градског/општинског већа најкасније до 31.12.2020.године;

Тим за социјално укључивање и смањење сиромаштва позива заинтересоване градове и/или општине да поднесу своју изјаву о заинтересованости за пружање наведених услуга.

Позив је отворен за јединице локалне самоуправе које  испуњавају следеће услове:

  • Град/општина која нема важећи Локални акциони план који се бави унапређењем положаја Рома и Ромкиња;
  • Град/општина која има важећи Локални акциони план који се бави унапређењем положаја Рома и Ромкиња који истиче 2020. године.

Документација

Изјава о заинтересованости треба да садржи следеће информације: Пријавни образац: демографски подаци, стратешки оквир, капацитети и успостављени механизми за социјално укључивање Рома/киња и релевантни подаци из области образовања, запошљавања, становања и здравља (попунити формулар дат у прилогу).

Преузмите документацију за подношење пријава на Јавни позив:

Молимо да изјаву о заинтересованости доставите електронском поштом на адресу slavica.denic@gov.rs најкасније до петка, 19. јуна 2020. године, до 16 часова.

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]