Vlada republike SrbijeВлада Републике Србије

Jezici

Одржан 31. Београдски Ignite “Моје друштво воли разлике!”

Објављено 25.05.2015.

belgrade_ignite - logo

31. Београдски Ignite, под насловом “Моје друштво воли разлике”, одржан је 27. априла 2015. године у београдском Mikser House-у, у организацји УГ “Србија у покрету” и уз подршку Мреже пријатеља инклузивног образовања, Фондације за отворено друштво, Центра за интерактивну педагогију и Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије.

У пријатељској и неформалној атмосфери, десет презентера/ки је у динамичним петоминутним наступима публици представило личне приче о образовној и социјалној инклузији. Тако су посетиоци Ignite-а, уз превод на знаковни језик, могли да се упознају са значајем непрекидног стицања нових знања без обзира на животно доба, свакодневним животом младих са хендикепом и деце са сметњама у развоју, одлучношћу младог Рома да стекне образовање, подухватом вршњачке подршке младима оболелима од рака, будућношћу инклузивног образовања и асистивним технологијама, борбом против предрасуда о родном идентитету, као и социјалним укључивањем кроз филмску уметност.

Посетиоцима 31. Belgrade Ignite-а су се представили:

Ивана Јовановић и Никола Коруга (Друштво за образовање одраслих)

Nikola KorugaНикола Коруга је непоправљиви ентузијаста и борац, само што у борби користи папир, оловку, књигу, разговор, уметност, и не верује у победнике и губитнике. Иначе је андрагог и од 2012. године ради у Друштву за образовање одраслих као руководилац пројеката. У свом послу толико ужива да и после радног времена учи и волонтира, јер сматра да образовање морамо учинити доступним за све.

Са посебном страшћу организује Фестивал учења одраслих, јер истраживачким активностима на тему промоције образовања и учења у заједници унапређује постојећу праксу. Период пред нама биће сунчан, а Никола вас позива да се организујемо и направимо неколико учионица под отвореним небом.

Ivana JovanovićИвана Јовановић је радознала, прилично. Сваког дана учи и открива нове ствари о себи и свету. Јуче је уочила младеж који пре недељу дана није постојао. Рад у CorelDRAW-у јој је највећа мука на свету. Полако развија фобију од њега.

Ради у Друштву за образовање одраслих и верује да чини свет бољим и лепшим местом за живот. Да не бисмо морали да се селимо на Марс. Радује се сваком новом Фестивалу учења одраслих, манифестацији на којој се слави учење, храброст, знање и идеје које одрасли ученици сваког дана показују.

Ватрени је обожавалац Паула Фреиреа и сматра да је право на образовање основно људско право и да мора да буде доступно свима.

Милaнка Лана Николић (изазови свакодневице младих са хендикепом)

Milinka Lana NikolićМилaнка Лана Николић је рођена 1991. године.

Дипломирала је Општу књижевност и теорију књижевности на Филолошком факултету. На истом факултету похађа и мастер студије.

Завршила је Школу веб новинарства, а тренутно похађа Новинарску школу.

Пише за Интернет магазин “Култур кокошка”, где и уређује текстове. Сарадница је у емисији “Индекс” на Радију 202.

Тафиљ Дубова (инклузивно образовање)

Tafilj DubovaТафиљ Дубова је вршњачки едукатор у Центру за интеграцију младих. Учествује у реализацији едукативних радионица и води мотивационе разговоре ради ширења знања о превенцији болести, попут HIV-а и ХВЦ-а. Бави се и оснаживањем корисника за решавање проблема вршњачког притиска и насиља. У организацији “Хлеб живота” Тафиљ пружа подршку и помоћ деци и младима при учењу.

У Центру за интерактивну педагогију бави се расветљавањем свакодневних проблема са којима се суочавају млади Роми.

Поред матерњег ромског језика и српског језика, Тафиљ говори и албански. За себе каже да је комуникативан и толерантан.

Милкица Димитријевић (“МладиЦе”)

Milkica DimitrijevićМилкица Димитријевић је рођена у Београду. Слави рођендан истог дана када и Бил Гејтс, али је много година млађа. Не свиђа јој се свет одраслих, па је одлучила да остане (зрело) дете. Верује да свет може бити боље место ако више деламо.

Део је неформалне групе младих лечених од рака “МладиЦе” и бави се пружањем вршњачке подршке и социјалне рехабилитације деци и младима који се тренутно лече од рака, као и онима који су излечени.

Кроз неколико година ће радити са Младицама из још једног аспекта – као психолог.

Соња Стаменовић (инклузивно образовање)

Sonja StamenovićСоња Стаменовић је професорка физичке културе која је специјализирала информационе технологије на Факултету организационих наука. Била је професионална кошаркашица, наставница прве помоћи и физичког васпитања, директорка школе и тренутно ради у општини на пословима који су везани за образовање. Посвећена је унапређењу услова за образовање сваког детета.

Кроз професионално ангажовање спознала је све недостатке образовног система и мишљења је да држава недовољно брине о будућности младих. Сматра да школа није оцењивање, папири и сведочанство, нити дани проведени у њој и одржани часови.

Жели активније родитеље, захтевније по питању образовања и свесне своје одговорности у неефикасности читавог система.

Милеса Милинковић (документарним филмом и феминизмом против предрасуда)

Milesa MilinkovićМилеса Милинковић је дипломирана педагошкиња, мастер родних студија, студенткиња докторских родних студија (на паузи због недостатка финансијских средстава). Активисткиња, програм менаџерка и волонтерка у организацијама за подршку особама с инвалидитетом од 1999. године. У оквиру научно-истраживачког рада на мастер и докторским родним студијама бави се женама са инвалидитетом као вишеструко маргинализованом групом кроз феминистичку теорију инвалидности.

Продуценткиња је 13 филмова, а ауторка два филма који се баве проблемима особа са инвалидитетом.

За свој мото користи мудрост Гандија: буди промена коју желиш да видиш у свету.

Владица Јовановић (људска права и слободе)

Vladica JovanovićВладица Јовановић је завршила Факултет политичких наука. Бивша је Петничарка. Дебатерка једном, дебатерка заувек. Као школована новинарка, воли медије и PR, али верује да се друштвеним организовањем и јавним политикама брже долази до промене. Кад порасте експерткиња за образовање да буде. Почела је с грађанским васпитањем, а жели образовни систем у коме деца уче да критички промишљају, да не дискриминишу и да буду спремна на акцију. Све је подложно преиспитивању осим људских права и слободе, ту нема компромиса, али може да се оддебатује.

Воли музику, своје пријатеље и породицу. Воли и да спава. Билингвална у сарказму и енглеском језику. Сама себи купује цвеће. Што се ње тиче – сви су квир док се не докаже супротно. Слави Дан Харвија Милка. У фазону је: само се ви смејте, ја ћу променити свет.

Ана Кнежевић (Удружење “Ево рука”)

Ana KneževićМеђу пријатељима, а и шире, Ана Кнежевић позната је као Ана из Земун Поља. Она је Андријина и Данилова мама. Верује да може да мења ствари набоље, да је снага у нама и да је све питање одлуке. У протеклих 11 година суочила се са разним изазовима, али успела је да се издигне, крене даље и окупи себи сличне.

Андрија је дечак са вишеструким сметњама у развоју, ретким синдромом Di George, коме није била предвиђана светла будућност. Андрија је одавно превазишао очекивања лекара специјалиста, дефектолога и осталих стручњака. Вози бицикл, иде у школу и воли фудбал. Ана води Удружење “Ево рука” у Земун Пољу и са осталим родитељима развија концепт рада инклузивног центра “Место сусрета”.

Мирјана Михаиловић (асистивне технологије)

Mirjana MihailovićМирјана Михаиловић је професор хармонике и нотограф за Брајево писмо. Образовање је започела у Земуну, у Музичкој школи “Коста Манојловић”, у којој ради већ 27 година и чији је директор. Посебно интересовање показује за образовање ученика оштећеног вида и стварање равноправних услова за образовање. Бори се да инклузија не буде само политички коректна реч и законска обавеза.

Током последњих десет година са колегиницом Горданом превела је на Брајево писмо преко 50 уџбеника за основну и средњу музичку школу које данас користе слепи ученици у свим земљама региона.

Захваљујући раду са ученицима који не виде проширила је своје педагошке вештине.

Прочитајте транскрипте говора учесника 31. Belgrade Ignite-а:

Преузмите PowerPoint презентације учесника 31. Belgrade Ignite-а:

Посетите YouTube канал Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва и погледајте видео снимке наступа презентера.

31_bgd_ignite_sviТим за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије је у сарадњи са удружењем “Србија у покрету” већ два пута организовао Belgrade Ignite сусрете – 2013. и 2014. године. Оба догађаја су била посвећена социјалном укључивању, а бројни присутни гледаоци су могли да сазнају више о успешним причама из области бриге о старијима, самохраног родитељства, социјалног предузетништва, социјалног укључивања након излечења од болести зависности, инклузије младих са проблемима у понашању, деце улице, азиланата и осуђеника, инклузивног образовања, живота особа с инвалидитетом и деце са сметњама у развоју, активизма, солидарности, борбе против трговине људима итд.

Ignite представља део глобалног покрета држања брзих и кратких презентација, са циљем да инспиришу публику и представе јој нове идеје у неформалном окружењу – кафеу или клубу. Први Ignite сусрет одржан је у Сијетлу (САД) 2006. године и од тада је, за веома кратко време, постао међународни феномен. Данас се овај динамичан начин презентовања идеја практикује у више од 100 градова широм света – свуда по истим једноставним правилима: свако има право да се пријави као учесник Ignite-а; презентације трају 5 минута; свака презентација се састоји од 20 Power Point слајдова; слајдови се аутоматски смењују на сваких 15 секунди; а презентер нема контролу над мењањем слајдова.

Први Игните у Београду организован је у октобру 2009. године. “Србија у покрету” од тада редовно организује овај догађај, са циљем да младе људе покрене да напредују у јавном наступу, презентовању и остваривању својих идеја.

Више информација потражите на сајту srbijaupokretu.org и Facebook страни www.facebook.com/BelgradeIgnite.

Више фотографија погледајте на Facebook страни BelgradeIgnite.

 

Коментари

 
0

 Подели

Оставите коментар

Унесите коментар


Име


e-mail


website


Повезане вести

Билтен о социјалном укључивању

Архив билтена о социјалном укључивању

Актуелности > <

Калкулатор социјалних давања

Блог > <

Актуелни документи > <

Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији
децембар, 2021 arrow right pdf [3 MB]
SILC у Републици Србији: Методолошки оквир и анализа изабраних показатеља сиромаштва и неједнакости
децембар, 2021 arrow right pdf [2 MB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај особа које живе са HIV
децембар, 2021 arrow right pdf [305 KB]
Е2Е: Утврђивање институционалног оквира за успостављање Националне стандардне класификације занимања у Србији
децембар, 2021 arrow right pdf [709 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај националних мањина
децембар, 2021 arrow right pdf [174 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај миграната и тражилаца азила
децембар, 2021 arrow right pdf [219 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај деце
децембар, 2021 arrow right pdf [439 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај младих
децембар, 2021 arrow right pdf [456 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај старије популације
децембар, 2021 arrow right pdf [307 KB]
Положај осетљивих група у процесу приступања Републике Србије Европској унији – положај ЛГБТИ особа
новембар, 2021 arrow right pdf [164 KB]