Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Han: Lideri EU u martu potvrđuju evropsku perspektivu Balkana

Objavljeno 27.02.2017.

han mv februar 2017Situacija na Zapadnom Balkanu je i dalje krhka, ali će lideri Evropske unije u martu potvrditi put tog regiona u EU, izjavio je 27. februara u Briselu evropski komesar Johanes Han posle otvaranja još dva poglavlja u pregovorima o članstvu EU-Srbija.

Han je time na konferenciji za novinare odgovorio na pitanje agencije Beta kako ocenjuje činjenicu da su šefovi država ili vlada stavili Zapadni Balkan na dnevni red zasedanja 9. i 10. marta pošto je zaključeno da je u tom regionu došlo do pogoršavanja i zabrinjavajuće situacije.

Evropski komesar za proširenje je rekao da smatra da je to veoma dobro i ukazao da će visoka predstavnica EU Federika Mogerini iduće nedelje posetiti Srbiju i još neke zapadnobalkanske zemlje.

“To je veoma dobar znak o povećanom zanimanju evropske porodice za Zapadni Balkan i to je povoljno”, ocenio je Han.

“Ipak, odlučeno je da se pitanja Zapadnog Balkana stave na dnevni red Evropskog saveta da bi se povećala svest o regionu i tamošnjoj situaciji, jer svi mi moramo biti svesni toga da je tamo situacija i dalje krhka”, dodao je.

Han je kazao da su “svi pozvani da pruže doprinos perspektivi regiona, a ne da se uvek gleda unazad”. On je podvukao da “ono što ljudi, mladi ljudi žele da vide jesu bolji životni uslovi, pomirenje, mogućnost da ostanu u regionu, a ne da budu prisiljeni da se iseljavaju”.

“S tim u vezi, svi ovi napori, uključujući otvaranje poglavlja u pregovorima o članstvu, doprineće da se ide napred u evropsku integraciju”, dodao je.

Han je podvukao da zato smatra da je “bitno da Zapadni Balkan bude na dnevnom redu (zasedanja lidera EU)” dodajući da će “samo nedelju dana potom premijeri zemalja regiona biti okupljeni najverovatnije u Sarajevu s ciljem da razmotre sva pitanja”.

Prema njegovim rečima, svako mora dobro da razmisli o tome “koliko je tamošnja situacija uzdrmana i šta je nužno, šta se mora učiniti i gde je nužno državničko delovanje i političko rukovođenje”.

Napisao: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Izvor: www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]