Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Potrebna još efikasnija upotreba fondova EU

Objavljeno 10.03.2016.

eu_zastave - ilustracijaVršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije Ksenija Milenković i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport 9. marta su kopredsedavali sastanku zajedničkog EU – Srbija Odbora za praćenje IPA projekata.

U saopštenju Kancelarije za evropske integracije navodi se da je ovaj odbor istakao značaj nacionalnih sektorskih politika i strategija kao osnove za sprovođenje EU projekata i programa, povezujući ih sa planiranjem i realizacijom budžeta.

Takođe, pohvaljen je i napredak u pripremi strateški relevantnih projekata, posebno kroz uspostavljanje Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za velike investicione projekte.

Na sastanku je bilo reči i o dva ključna izazova – obezbeđivanju dovoljnih kapaciteta institucija za upravljanje programima i projektima u Srbiji i prevazilaženju “uskih grla” u vezi sa infrastrukturnim projektima u oblasti životne sredine na nivou opština.

Devenport je naglasio važnost preduzimanja odlučnih aktivnosti sa ciljem prevazilaženja ovih izazova, kako bi se obezbedila još bolja upotreba fondova Evropske unije u budućem periodu.

Učesnici sastanka takođe su govorili i o pravovremenoj i efikasnoj pomoći Evropske unije Srbiji u saniranju posledica poplava i prilikom prelaska migranata i izbeglica preko njene teritorije.

IPA je glavni finansijski instrument za pomoć Srbiji pri pristupanju Evropskoj uniji, koja je od 2014. do 2020. godine za našu zemlju opredelila novih 1,5 milijardi evra.

EU je najveći donator u Srbiji i u proteklih 15 godina izdvojila je više od tri milijarde evra pomoći za razvoj zdravstva, energetike, nauke i istraživanja, reformu pravosuđa, kulturu, saobraćaj.

Odbor za praćenje IPA sastaje se dva puta godišnje kako bi pratio sprovođenje finansijske pomoći i realizaciju IPA projekata u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Izvor: www.srbija.gov.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <

Blog > <

Earlier
Blog o socijalnom uključivanju
Koliko ima studenata sa hendikepom koji su uključeni u proces visokog obrazovanja? Zašto ih je malo i koliko njih uopšte [...]
uto, sep 22, 2020
Source: Inkluzija blog
Tamara Savović
Kursevi ili realna podrška? Na osnovu Izveštaja o položaju i kapacitetima sigurnih kuća u Srbiji, sprovedenog u saradnji Tima za socijalno [...]
čet, sep 10, 2020
Source: Inkluzija blog
Ana Mirković - Beogradski Ignite
Transkript govora Ane Mirković na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Želela bih s vama da [...]
sri, sep 02, 2020
Source: Inkluzija blog
Suzana Gajić Jovanović
Bila jednom jedna devojčica sa nepunih 13 godina. Voditeljka slučaja u centru za socijalni rad otpočela je rad sa njom [...]
pon, avg 31, 2020
Source: Inkluzija blog
Željko Mitkovski - Beogradski Ignite
Transkript govora Željka Mitkovskog na 43. Beogradskom Ignite-u „UKLJUČI SE online 8” (8. jun 2020. godine) Dolazim iz Fondacije „Ana i [...]
pet, avg 28, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Lista digitalnih alata za rad sa decom i učenicima kojima je tokom učenja na daljinu potrebna dodatna podrška
August, 2020 arrow right pdf [485 KB] arrow right docx [38 KB]
Pregled podataka gradova i opština o merama za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u 2019. godini
Jul, 2020 arrow right pdf [200 KB]
Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]