Vlada republike SrbijeVlada Republike Srbije

Jezici

Povećanje fondova za prekograničnu saradnju

Objavljeno 23.02.2017.

prekogranicna_saradnja_forumEU je za prekogranične i transnacionalne projekte u kojima Srbija može da učestvuje izdvojila 284 miliona evra za budžetski period 2014-2020, a u Beogradu je 23. februara održan Četvrti regionalni forum na kojem su zemlje Zapadnog Balkana razmatrale mogućnost da se ova sredstva što više i korisnije iskoriste. Škole, bolnice, igrališta, pozorišta, podsticanje turizma i prevencija poplave među glavnim su projektima koji se finansiraju iz programa prekogranične saradnje.

Za budžetski period 2014-2020. Srbija najviše novca ima na raspolaganju za saradnju sa Rumunijom – 74,9 miliona evra, rečeno je u Kancelariji za evropske integracije, uz napomenu da je reč o novcu za koji se moraju osmisliti projekti da bi se povukao, i koji se deli između zemalja učesnica.

Sledi budžet za saradnju sa Mađarskom – 65,1 milion evra, sa Hrvatskom- 34,2 miliona, Bugarskom – 28,9 miliona evra, Bosnom i Hercegovinom – 14 miliona evra, i Crnom Gorom – 8,4 miliona, i sa Makedonijom – više od 4 miliona.

Pored toga, Srbija učestvuje i u programima transnacionalne saradnje, odnosno Jadransko-jonskoj inicijativi za koju je namenjen 15,7 miliona evra i saradnja Dunav 19,8 miliona.

Ministarka za evropske integracije Jadranaka Joksimović rekla je na skupu da ovaj vid saradnje donosi konkretnu korist građanima, pa time i povećava podršku građana evropskim integracijama, ali da doprinosi i izgradnji odnosa u regionu.

Potrebno je jačanje kapaciteta u državnoj administraciji i u lokalnim samoupravama kako bi se sredstva još uspešnije koristila, rekla je Joksimović.

U Kancelariji za evropske integracije novinarima je rečeno da je u prethodnom sedmogodišnjem budžetskom periodu za prekograničnu i transnacionalnu saradnju u kojoj učestvuje Srbija bilo izdvojeno oko 180 miliona evra, od čega je u Srbiji iskorišćeno oko 80 miliona evra. Novac za ovaj budžetski period još uvek se koristi.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport (Michael Davenport) naveo je da je jedan od pokazatelja uspeha ovih programa činjenica da uvek ma mnogo više prijava od mogućnsoti za finansiranje.

Naveo je da je reč o projektima koji se sprovode van glavnih gradskih centara, u područjima koja nekad nisu dovoljno zastupljena u projektima, i koji donose konkretnu korist poput obnovu škola, pozorišta, dečijih igrališta.

Devenport je rekao da je “impresioniran” i razvojem turizma zahvaljujući ovim fondovima što se, kako je rekao, vidi i po pokazateljima o turizmu. Ovi fondovi se koriste i za prevenciju poplava, koje su 2014. pogodile Srbiju i druge zemlje regiona, naveo je on.

Na skupu su učestvovali predstavnici zemalja kandidata za EU i potencijalnih kandidata iz regiona, sa kojima Srbija sarađuje u prekograničnoj saradnji, kao i predstavnici Evropske komisije, a novinarima je dozvoljeno da budu samo na uvodnim govorima.

Napisala: S.V., preuzeto sa www.euractiv.rs

Komentari

 
0

 Podeli

Napiši komentar

Unesite komentar


Ime


e-mail


website


Povezane vesti

Bilten o socijalnom uključivanju

Arhiv biltena o socijalnom uključivanju

Aktuelnosti > <


Blog > <

Earlier
Humano društvo po meri čoveka
Srbija je jedna od vodećih zemalja po broju femicida. Uprkos naporima države da se sistem unapredi i obuči što veći [...]
uto, jul 07, 2020
Source: Inkluzija blog
Milkica Dimitrijević
Lečila sam se od osteosarkoma, oblika raka kostiju, tokom IV razreda srednje škole. Te godine sam u školi provela ukupno [...]
pet, jun 26, 2020
Source: Inkluzija blog
Iva Eraković
Pandemija virusom COVID-19 uzdrmala je planetu na mnogo načina, među kojima je prvi zdravstveni aspekt. Dok se o dalekosežnim posledicama [...]
uto, jun 23, 2020
Source: Inkluzija blog
SIPRU_BLog
Držim se za ogradu terase na jedanaestom spratu, oivičenu mojim paničnim strahom od visine. Pri samoj pomisli na skok padobranom [...]
sri, jun 17, 2020
Source: Inkluzija blog
Radmila Urošević
Gordana Gordana sedi ispred mene i krši ruke. Te godine se razvela, ostala bez posla i doživela moždani udar. Mnogo je [...]
pet, jun 12, 2020
Source: Inkluzija blog

Aktuelni dokumenti > <

Nagrada za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti 2019 – brošura
Jul, 2020 arrow right pdf [13 MB]
Analiza dohotka najsiromašnijih decila stanovništva Srbije: Fokus na poljoprivredu
Jul, 2020 arrow right pdf [2 MB]
E2E: Priručnik za savetnike za zapošljavanje osoba sa invaliditetom
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]
E2E:Testiranje javnih politika – Inovativni pristupi za zapošljavanje mladih (priručnik)
April, 2020 arrow right pdf [1 MB]